Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 05 30

Aušrys Macijauskas: importinių daržovių tikrinimas – sugriežtintas

Europoje kilus skandalui dėl toksiškomis žarnyno lazdelėmis užkrėstų ispaniškų agurkų, Lietuvoje visų importuojamų daržovių tikrinimas sugriežtintas, tačiau užkrėstų agurkų ar kitų daržovių iki šiol neaptikta, teigia žemės ūkio viceministras Aušrys Macijauskas.
Aušrys Macijauskas
Žemės ūkio viceministras Aušrys Macijauskas. / Irmos Ozturhan/15min.lt nuotr.

„Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba suaktyvino kontrolę ir retkarčiais informuoja ministeriją apie situaciją. Šiuo metu galiu pasakyti, kad visos siuntos yra tikrinamos papildomai. Ypač atkreipiamas dėmesys, jei siuntose yra daržovių, kurių kilmės šalis yra Ispanija. Šiomis dienomis yra sulaikytos kelios tokios siuntos papildomai patikrai. Labai intensyviai tikrinami ir daržovių likučiai, esantys prekybos centruose.  Kol kas jokių signalų apie daržovių užterštumą ar užkrėstumą mes neturime“, – pirmadienį po Vyriausybės pasitarimo žurnalistams sakė A.Macijauskas.

Anot jo, siuntą tiesiai iš Ispanijos gavo bendrovė „Rivona“, valdanti prekybos tinklą „Norfa“, ji yra sulaikyta papildomai patikrai.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba pirmadienį po pietų paskelbs ar Lietuvoje parduodami vietoje užauginti ar importuoti agurkai nėra užkrėsti toksiną gaminančiomis žarnyno lazdelėmis. Ispanijoje išaugintais agurkais prekiaujama „Norfos“ parduotuvėse, tačiau, anot vieno tarnybos vadovų, dėl jų kokybės vartotojai nesiskundžia.

„Kituose prekybos tinkluose ispaniškais agurkais neprekiaujama. Kol kas mes neturime juridinio pagrindo sustabdyti prekybą šiais agurkais, kadangi nėra besikreipiančių žmonių, kurie pasijustų blogai, suvalgę šias daržoves. Mes labai griežtai kontroliuojame visus įvežamus agurkus, pomidorus ir salotas iš Ispanijos.

Pagal naujausią informaciją, Lietuvą pasiekė dar viena siunta iš Ispanijos. Todėl inspektoriai atrinko mėginius, kuriuos ištyrus, paaiškės ar produktais bus leidžiama prekiauti, ar ne.“, – Lietuvos radijui sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus pavaduotojas Zenonas Stanevičius.

Anot tarnybos atstovės Jurgitos Savickaitės, iš įtarimą sukėlusių Ispanijos ūkių į Lietuvą ispaniškų agurkų nėra atvežta.

„Mėginių paimta daug ir iš įvairių gamintojų“, – BNS sakė tarnybos atstovė Jurgita Savickaitė. Anot jos, po pietų bus paskelbta, ar šalyje parduodami agurkai nėra užteršti ligų sukėlėjais.

Veterinarijos tarnyba praėjusią savaitę pranešė, kad Vokietijos atsakingos institucijos oficialiai patvirtino, jog infekciją sukėlė lazdelės E. coli, išskirtos ekologiniuose ūkiuose natūraliai užaugintuose agurkuose, atvežtuose iš dviejų Ispanijos provincijų – Almerijos ir Malagos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius