Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 13 /19:15

A.Širinskienė: G.Landsbergis slepia informaciją apie didelės vertės sandorį

Laikinosios tyrimo komisijos, besiaiškinančios galimą įtaką politikams, pirmininkė Agnė Širinskienė pranešime teigia, kad komisijai išklausius liudytojų parodymus paaiškėjo, kad Austėja Landsbergienė pardavė įmonę su jos valdoma žeme už vieną eurą.
Agnė Širinskienė
Agnė Širinskienė / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Tuo metu iš Registrų centro komisijos gauta žemės sklypo pirkimo sutartis liudija, kad dviejų hektarų sklypas Vilniaus mieste buvo įsigytas už 1,5 milijono eurų. Tiek Austėjai, tiek Gabrieliui Landsbergiams atsisakius Seimo nariams ir visuomenei paaiškinti, kas įvyko, ir vakar G.Landsbergiui viešai paskelbus, kad komisija bando daryti įtaką opozicijos įvaizdžiui, komisijos pirmininkė A.Širinskienė sako, kad opozicija pati užsitraukia įtarimų šešėlį, o situacija, kada piktybiškai nedalyvaujama komisijos posėdžiuose, siekiant nuslėpti faktus apie galimai neskaidrias veikas, kuria demokratijai žalingą precedentą ir dar labiau mažina visuomenės pasitikėjimą politikais.

A.Širinskienė reikalauja paaiškinimo

„Girdint liudytojo parodymus, už kiek žemė parduota, ir matant sutartį, už kiek ji buvo įsigyta, yra natūralu, kad ir komisijos nariams, kaip bet kuriam kitam žmogui, kyla klausimų dėl to, kas slypi už tokio sandorio. G.Landsbergis ir jo sutuoktinė yra vieši asmenys, kurie turėtų visuomenei paaiškinti tai, kas įvyko“, – pranešime dėsto A.Širinskienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Austėja Landsbergienė ir Gabrielius Landsbergis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Austėja Landsbergienė ir Gabrielius Landsbergis

Ji teigia, kad konservatorių lyderis manipuliuoja kalbėdamas, jog komisija neva nedemokratinėmis priemonėmis daro jam politinį spaudimą, meluoja apie Seimo laikinosios komisijos darbą, užuot atvykęs ir pateikęs Seimo komisijai paaiškinimus apie tai, kaip buvo vykdomas sandoris, kodėl jis pasirašytas būtent su „BaltCap“, kuriame yra ir pensijų fondų investicijos.

„Lygiai taip pat atsisakoma paaiškinti, kokiomis aplinkybėmis dėl Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narių parašų pensijų fondų advokatų rengti tekstai su menkais pakeitimais buvo perduoti į Konstitucinį Teismą“, – sako Seimo laikinosios komisijos pirmininkė Agnė Širinskienė, kuri trečiadienį buvo priversta atšaukti komisijos posėdį dėl to, kad į jį neatvyko G.Landsbergis.

G.Landsbergis nemato reikalo

Jis antradienį išplatintame pranešime nurodė, kad negali dalyvauti laikinosios tyrimo komisijos posėdyje. TS-LKD lyderis taip pat pranešė kreipęsis į Seimo pirmininką Viktorą Pranckietį, teigdamas, kad „nedemokratiškai panaudojant parlamentines komisijas jų veikla prieš opozicinių partijų politikus nukreipiama vykstant savivaldybių tarybų, Prezidento ir Europos parlamento rinkimų kampanijoms“.

Pasak A.Širinskienės, Seimo laikinoji komisija jau dvi savaites susiduria su atviru ir sistemišku G.Landsbergio ir jo sutuoktinės Austėjos Landsbergienės bei su jais siejamų įmonių atsisakymu teikti tyrimui reikalingus dokumentus. Minėti asmenys vengia atvykti į komisiją ir atsakyti į klausimus. Dėl to A.Širinskienė ketina pasitelkti kitų valstybės institucijų pareigūnus.

„BaltCap Infrastructure Fund“ komentaras: tik pusė tiesos

Trečiadienio vakarą 15min pasiekė Šarūno Stepukonio, “BaltCap Infrastructure Fund“ partnerio, komentaras.

Po sandorio „BaltCap Infrastructure Fund“ atiteko sklypas ir 1,4 mln. eurų skola. Atrodytų, kad net ir ne finansininkui toks aritmetikos veiksmas turėtų būti įveikiamas

„Labai gaila, bet Komisijos narė viešai ir vėl pasako tik pusę tiesos, nutylėdama esminę informaciją. „BaltCap Infrastructure Fund“ už eurą įsigijo bendrovę, kuri valdo 1,25 mln. eurų (plius PVM) vertės sklypą ir kuri turi tokios pat vertės finansinių įsipareigojimų. Po sandorio „BaltCap Infrastructure Fund“ atiteko sklypas ir 1,4 mln. eurų skola.

Atrodytų, kad net ir ne finansininkui toks aritmetikos veiksmas turėtų būti įveikiamas. Ir jei Komisija iš to paties Registrų centro paprašytų tos įmonės balanso, tai įsitikintų, kad jos nuosavas kapitalas yra neigiamas“, – teigia Š.Stepukonis.

Ką tiria komisija?

Laikinoji Seimo komisija tiria galimus politinės korupcijos atvejus, ir Seimas ją įpareigojo ištirti 2008–2018 metų laikotarpiu suinteresuotų asmenų ir (ar) jų grupių galimai darytą neteisėtą įtaką ir (ar) poveikį šalies politiniams procesams, įskaitant galimą atstovavimą pensijų fondų interesams teisėkūros procese ar kreipiantis į Lietuvos Respublikos Konstitucinį Teismą.

Laikinųjų komisijų įstatymas numato, kad komisija turi teisę kviesti į komisijos posėdžius valstybės ir savivaldybių politikus, pareigūnus, tarnautojus, taip pat kitus valstybės ir savivaldybių institucijose dirbančius asmenis, išklausyti jų pranešimus ar paaiškinimus, reikalauti iš jų informacijos ar duomenų komisijos tiriamu klausimu ir juos gauti raštu ar žodžiu, taip pat kviesti į komisijos posėdžius kitus asmenis ir prašyti juos komisijos tiriamu klausimu pateikti pranešimus, paaiškinimus, informaciją ar duomenis raštu ar žodžiu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius