-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 08 21 /15:37

Ragina suklusti: sergančiųjų koronavirusu skaičius auga, 100 tūkstančiui gyventojų – 12,8 susirgimo atvejų

Savaitgalį naktinėse pasilinksminimo vietose laiką leisiančius žmones sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga ragina fiksuoti pažeidimus, jeigu juos pastebėtų, ir siųsti į specialiai Sveikatos apsaugos ministerijos sukurtą feisbuko paskyrą „Korona nemiega ir naktį“. Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro duomenimis, per pastarąsias 14 dienų 100 tūkstančiui gyventojų Lietuvoje teko 12,8 susirgimų COVID-19 atvejų.
Aurelijus Veryga
Aurelijus Veryga / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Spaudos konferencijos Sveikatos apsaugos ministerijoje transliaciją stebėkite čia:

Nuo penktadienio įsigaliojo prievolė veido apsaugos priemones dėvėti įeinant ir būnant viešojo maitinimo įstaigose.

A.Veryga priminė, kad net atvirose erdvėse vykusiuose renginiuose koronavirusas išplito.

„Kaip Kaune kiemelyje, kur žmonės iš esmės sėdėjo prie bendrų stalelių, bendravo, infekcija vis tik išplito. Tai tikrai pasisaugokime“, – ragino jis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kultūros baras „Kablys“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kultūros baras „Kablys“

Ministras aiškino, kad kaukes kavinėse privalu dėvėti, kai nevalgome ir negeriame.

„Dabar kaukių dėvėjimas yra privalomas iš esmės visą laiką, kuomet yra nevalgoma arba negeriama. Jeigu sėdime prie stalelio arba ateiname, užsisakome maistą, arba laukiame užsakymo, arba einame į tualetą, kaukę reikėtų užsidėti“, – sakė A.Veryga.

Dabar kaukių dėvėjimas yra privalomas iš esmės visą laiką, kuomet yra nevalgoma arba negeriama. Jeigu sėdime prie stalelio arba ateiname, užsisakome maistą, arba laukiame užsakymo, arba einame į tualetą, kaukę reikėtų užsidėti.

Jeigu žmonės nedėvės kaukių, viešojo maitinimo įstaigos turėtų jų neįsileisti. Ministras pabrėžė, kad piktybiško elgesio atvejais atsakomybė gali būti pritaikyta ir patiems asmenims, ne tik paslaugų teikėjams.

„Pats didžiausias garantas, kad bus laikomasi yra patys žmonės. Žinote, kai yra aiški rekomendacija, aiškus principas, ką reikia daryti, paprastai patys lankytojai vienas kitą įspėja. Ir parduotuvėse turbūt ne vienas esate susidūrę arba matę, kai žmonės pasako pastabą – nebūtinai piktai, bet iš tikrųjų pastebi, pamato ir yra tokių, kurie tikrai rūpinasi sveikata. Ir čia yra pats didžiausias garantas – ne policija, ne Nacionalinis visuomenės sveikatos centras, kurio tikrai neužteks, į kiekvieną kavinę mes neturime tiek žmonių, kad nueitų ir apsilankytų. Bet patys žmonės, tikimės, kad tikrai atidžiai žiūrės“, – komentavo jis.

Patikrinimai – jau nuo šiandien

A.Veryga taip pat akcentavo, kad kavinėse, restoranuose, baruose ir kitose viešojo maitinimo vietose turėtų būti laikomasi saugaus fizinio atstumo tarp lankytojų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Prekybos centro lankytojai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Prekybos centro lankytojai

Ministras sakė, kad Norvegijos nacionalinis visuomenės sveikatos institutas skelbia, jog, jų vertinimu, 1 metro atstumas tarp žmonių gali net iki 80 procentų, o veido kaukės – apie 40 procentų sumažinti infekcijos perdavimą.

„Lietuva abi priemones taiko ir, tikėtina, kad tai reikšmingai gali stabdyti viruso plitimą. Tai tiesiog naudokimės galimybe tikrai nesudėtingai, nestabdant ekonomikos šitas priemones įgyvendinti“, – kalbėjo jis.

A.Veryga akcentavo, kad nei varžybose dalyvaujantiems sportininkams, nei dainuojantiems atlikėjams kaukių dėvėti nereikia. Tačiau prieš ir po pasirodymo renginiuose jie privalo būti su veido kaukėmis.

Pasak sveikatos apsaugos ministro, bus žmonių, savaitgalį leisiančių laiką naktinėse pasilinksminimo vietose.

Jeigu jie pastebėtų kokių nors pažeidimų, A.Veryga ragino juos fiksuoti ir siųsti į specialiai Sveikatos apsaugos ministerijos sukurtą feisbuko paskyrą „Korona nemiega ir naktį“.

Mykolo Cibo nuotr./Renginys „Po Kauno pilimi miega žvėris“
Mykolo Cibo nuotr./Renginys „Po Kauno pilimi miega žvėris“

Atsakingų institucijų patikrinimai naktinio pasilinksminimo vietose prasidės jau šiandien.

Juos atliks policijos pareigūnai, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) atstovai.

Kokias konkrečiai įstaigas tikrinti, anot A.Verygos, nuspręs patys specialistai. „Gal kur žmonių matysis tiesiog, kad yra daugiau“, – svarstė jis.

Nebematuos temperatūros

Taip pat A.Veryga atšaukė prievolę švietimo įstaigų vadovams prižiūrėti, kad į įstaigas nepatektų karščiuojantys ar užkrečiamųjų ligų simptomų turintys asmenys.

Tačiau, pasak jo, toliau galioja rekomendacijos būti sąmoningiems ir jaučiantiems peršalimo simptomus nesilankyti ugdymo įstaigose.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Abiturientai laikė lietuvių kalbos ir literatūros egzaminą
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Abiturientai laikė lietuvių kalbos ir literatūros egzaminą

A.Verygos teigimu, tvarka pakeista, kai dalies universitetų, kitų švietimo įstaigų vadovai išsakė praktinius pastebėjimus, kad ne visais atvejais įmanoma pamatuoti temperatūrą. Ypatingai – įstaigose, turinčiose daug pastatų ir įėjimų.

„Kalbėjomės su švietimo įstaigų vadovais, kad vis tik labai svarbu galvoti apie tuos srautų atskyrimus, apie tai, kad reikia daryti viską, kad ugdymo įstaigos savo veiklos nenutrauktų. Nes visos tos rekomendacijos yra skirtos būtent tam, kad net jeigu ir įvyksta kažkoks užsikrėtimas institucijoje – kas tai bebūtų: vaikų darželis, mokykla, – jog kaip galima mažesnė grupė žmonių tam tikrą laiką nelankytų, o visa kita institucija galėtų dirbti“, – aiškino ministras.

Užsikrėtusiųjų skaičius auga

NVSC Vilniaus departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėja Ginreta Megelinskienė sakė, kad ligoninėse šiuo metu yra 60 asmenų.

Iš jų – 8 reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriuose. Dirbtinė plaučių ventiliacija taikoma 5 žmonėms. Su deguonies kaukėmis yra 22 asmenys.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Ginreta Megelinskienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Ginreta Megelinskienė

Su „Adform kiemeliu“ iš viso yra susiję 62 susirgimų koronavirusu atvejai.

Ketvirtadienį patvirtintas dar vienas užsikrėtimo COVID-19 atvejis Vilniuje. Anot G.Megelinskienės, jis vertinamas kaip susijęs su protrūkiu menininkų gretose. Skaičiuojama, kad tai yra 25 užsikrėtimo atvejis.

Nenustatytos yra 7 užsikrėtimo korovavirusu atvejų aplinkybės. „Epidemiologai dar šiandien aktyviai aiškinasi, kur galėjo kilti šie susirgimai“, – sakė NVSC atstovė.

Epidemiologai dar šiandien aktyviai aiškinasi, kur galėjo kilti šie susirgimai.

Nuo koronaviruso ketvirtadienį Kauno klinikinėje ligoninėje mirė rugpjūčio pradžioje užsikrėtęs asmuo, priklausęs 70-79 metų amžiaus grupei ir turėjęs gretutinių susirgimų.

Jis bendravo su artimaisiais, grįžusiais iš Jungtinės Karalystės. Jiems koronavirusas buvo nustatytas jau grįžus į šią šalį iš Lietuvos.

Agentūras Kaunas nuotr./Adform 4
Agentūras Kaunas nuotr./Adform 4

„Bendrai kalbant apie visus protrūkius, kol kas nepalankiausia situacija yra Kaune. „Adform kiemelyje“ 54 registruoti atvejai, grožio salone yra registruoti 8, taip pat siejami su šiuo kiemeliu“, – teigė G.Megelinskienė.

„Bendrai kalbant apie visus protrūkius, kol kas nepalankiausia situacija yra Kaune.

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro duomenimis, G.Megelinskienės teigimu, per pastarąsias 14 dienų 100 tūkstančiui gyventojų Lietuvoje teko 12,8 susirgimų COVID-19 atvejų.

„Noriu priminti, kad mes esame nustatę tokią ribą, kad jeigu yra 16 atvejų 100 tūkstančių gyventojų, tai reiškia, jog asmenys, atvykę iš tų šalių, turi izoliuotis. Dabar stebima situacija, kad atvejų skaičius kiekvieną dieną didėja, nustatoma po 20-30 atvejų, ir tos priemonės, kurios dabar yra jau papildomos nustatytos, jos tikrai yra svarbios ir reikalingos ir labai svarbu visiems gyventojams suklusti“, – pabrėžė NVSC Vilniaus departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėja.

Ar gali atsitikti taip, kad susirgusiųjų koronavirusu skaičius per parą skaičiuosime šimtais, A.Verygos teigimu, neatsakys niekas – nei epidemiologai, nei matematikai. Kartu jis akcentavo, kad ligos plitimas priklausys nuo to, kaip visuomenė elgsis.

„Jeigu elgsimės neatsakingai, tikrai visiškai realus scenarijus, kad pasieksime per dieną virš 100, gal net virš 200 atvejų skaičių kuomet bus nustatoma. O paskui, jeigu pasiekiami yra tokie skaičiai, – jūs matote, kaip infekcija plinta, – tada ta kreivė tampa eksponentinė, ji tiesiog šauna į dangų. Nes kuo daugiau yra žmonių, kuo daugiau kontaktų, viskas plinta labai greitai. Vienas žmogus gali užkrėsti kelis ir tada tiesiog dvigubinasi, dvigubinasi ir tie skaičiai auga labai greitai“, – akcentavo sveikatos apsaugos ministras.

37 nauji atvejai

Per praėjusią parą Lietuvoje nustatyti 37 nauji koronaviruso atvejai, iš kurių 1 yra įvežtinis.

Vienas asmuo nuo COVID-19 mirė. Jis buvo Kauno klinikinės ligoninės pacientas. Tai jau 83 mirtis nuo koronaviruso.

„Scanpix“ nuotr./Kaip atliekami greitieji COVID 19 testai
„Scanpix“ nuotr./Kaip atliekami greitieji COVID 19 testai

NVSC informuoja, kad 20 naujų koronaviruso atvejų registruota Vilniaus, 10 – Kauno, po 2 – Klaipėdos ir Utenos apskrityse.

Dar po vieną atvejį patvirtinta Panevėžio, Marijampolės ir Tauragės apskrityse.

Iš viso šalyje patvirtinti 2564 koronaviruso atvejai. 1755 žmonės pasveiko nuo ligos, o 714 – serga.

3320 asmenų šiuo metu turi izoliuotis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius