-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 08 21

Restoranuose ar baruose lauke ir viduje nuo šiol reikia dėvėti kaukes

Nuo penktadienio įsigaliojo prievolė veido apsaugos priemones dėvėti įeinant ir būnant viešojo maitinimo įstaigose. Kaukes, respiratorius ar kitas savisaugos priemones nuo veido galima nusiimti nebent valgant ar geriant. Tokį sprendimą dėl kaukių dėvėjimo ketvirtadienį priėmė ekstremaliosios situacijos operacijų vadovas Aurelijus Veryga.
Kultūros baras „Kablys“
Bare / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Nuo šiol viešojo maitinimo įstaigų, restoranų, kavinių, barų, naktinių klubų ir kitų pasilinksminimo vietų administracijos privalo į įstaigas (tiek į uždaras, tiek į atviras erdves) įleisti tik veido kaukes, respiratorius ar kitas priemones dėvinčius lankytojus.

Nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones privalo dėvėti ir aptarnaujantis personalas.

Jų leidžiama nedėvėti tik neįgalumą turintiems asmenims, kurie to negali padaryti dėl savo sveikatos būklės. Tokiu atveju rekomenduojama dėvėti veido skydelius.

Valgant ir geriant viešojo maitinimo įstaigose nosį ir burną dengiančių apsaugos priemonių lankytojams dėvėti neprivaloma.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./ Bare
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./ Bare

„Dabar kaukių dėvėjimas viešojo maitinimo įstaigose yra privalomas iš esmės visą laiką, kuomet yra nevalgoma arba negeriama. Tai jeigu sėdim prie stalelio, arba ateinam užsisakom maistą, arba laukiam užsakymo, arba einam į tualetą, kaukę reikėtų užsidėti“, – penktadienį spaudos konferencijos metu kalbėjo A.Veryga, prieš tai apie tai paskelbęs ir feisbuke.

Be kita ko viešojo maitinimo įstaigų administracijos turi užtikrinti, jog lankytojai įstaigose valgys ir gers tik sėdėdami prie stalų ar baro.

Draudžiama:

  • maistą tiekti savitarnos principu, kai jį įsideda patys lankytojai;
  • cukrų, druską, padažus ir kitus maisto produktus teikti bendro naudojimo induose ar pakuotėse, jei juos įsideda patys lankytojai;
  • naudoti daugkartinio naudojimo staltieses ar padėkliukus, kurių negalima nuvalyti ir dezinfekuoti po kiekvieno apsilankymo;
  • siūlyti apklotus lankytojams.

Viešojo maitinimo įstaigos taip pat turi laikytis reikalavimų dėl klientų srautų ribojimo.

Su visu operacijų vadovo sprendimu dėl maitinimo vietų galite susipažinti čia.

Anksčiau sveikatos apsaugos ministras A.Veryga įspėjo, jog savaitgalį viešojo maitinimo įstaigos, ypač naktiniai klubai, sulauks patikrinimų dėl to, kaip laikomasi koronaviruso prevencijos reikalavimų.

„Matome, kad yra tas atsipalaidavimas. (...) Tarnybos skirs daugiau dėmesio tam, kad būtų laikomasi nustatytų reikalavimų“, – spaudos konferencijos metu kalbėjo jis.

Tarnybos skirs daugiau dėmesio tam, kad būtų laikomasi nustatytų reikalavimų.

Patikrinimus, pasak ministro, atliks Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, Nacionalinis visuomenės sveikatos centras, policija bei kitos institucijos, galinčios fiksuoti pažeidimus.

Į šio patikrinimo rezultatus žada atsižvelgti Vyriausybė, spręsianti, ar reikėtų riboti viešojo maitinimo įstaigų darbo laiką, imtis sektorinio karantino.

„Naktį, aišku, ypač sunku tų reikalavimų laikytis, todėl ir kalbam apie darbo laiko reguliavimą. (...) Ateinančią savaitę Vyriausybė turėtų spręsti, ar neatėjo laikas imtis laiko apribojimo tokioms pasilinksminimo vietoms ir tokią praktiką pritaikyti visai šaliai“, – komentavo A.Veryga.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

Penktadienį taip pat įsigaliojo prievolė veido apsaugos priemones dėvėti viešuose renginiuose tiek uždarose, tiek atvirose erdvėse.

Kaukių, respiratorių ar kitų panašių priemonių leidžiama nedėvėti renginio metu sportuojantiems asmenims bei turintiems neįgalumą ir negalintiems to padaryti dėl sveikatos būklės.

Pagal Administracinių nusižengimų kodeksą, fiziniams asmenims už kaukių nedėvėjimą ar netinkamą dėvėjimą gresia bauda nuo 500 iki 1,5 tūkst. eurų, juridiniams asmenims – bauda nuo 1,5 iki 6 tūkst. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius