Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 06 25

Aktyvus Elektrėnų jaunimas: galimybių yra, reikia tik noro

Elektrėnai – nedidelis miestas tarp Vilniaus ir Kauno. Nors čia ramu, jaunimas nemiega. Ne vienus metus miesto gyvenime aktyviai dalyvaujantys moksleiviai yra puikus pavyzdys, kaip didelis noras suteikia visas galimybes veikti.
Aktyvus Elektrėnų jaunimas: galimybių yra, reikia tik noro
Jaunimo apdovanojimai „Antilopai“
Temos: 1 Elektrėnai

Kartos keičiasi – užsidegimas neblėsta

Elektrėnų jaunimas aktyvią veiklą pradėjo 2008 m., kai savivaldybėje atsirado jaunimo reikalų koordinatorius ir buvo patvirtinta Elektrėnų savivaldybės jaunimo politikos koncepcija. Tais pačiais metais Elektrėnų kultūros centre įsikūrė pirmoji atvira jaunimo erdvė.

„Vieni moksleiviai išvyksta studijuoti, bet užauga kiti. Kartais jaunimas aktyvesnis, kartais mažiau aktyvus, tačiau visuomet kupinas naujų idėjų, kurias stengiamės padėti įgyvendinti“, – 15min pasakojo dabartinė Elektrėnų savivaldybės jaunimo reikalų koordinatorė Neringa Pulauskienė.

Daugelis jaunų žmonių žvalgosi į didmiesčius ir juose esančią pramogų bei galimybių gausą. Manau, kad daug naudingiau yra kurti patrauklesnę aplinką ten, kur dabar esi, – sakė Rokas Subačius.

Elektrėnai turi nemažai jaunimo organizacijų, kurios organizuoja įvairius renginius: protmūšius, orientacines varžybas, kino vakarus, konferencijas, sporto turnyrus. Taip pat yra savivaldybės jaunimo reikalų taryba, kuri su biuro savanorių komanda organizuoja įvairius projektus – stovyklas, vasaros uždarymo šventes miesto paplūdimyje, konferencijas, savivaldybės darbo simuliacijas bei jaunimo apdovanojimus.

Savivaldybės durys atviros

Jaunimo iniciatyvas visuomet palaiko ir padeda įgyvendinti savivaldybės meras, darbuotojai bei miestiečiai. Tiesa, yra kritikuojančių, kurie vadovaujasi stereotipais ir galvoja, kad šių laikų moksleiviai nieko naudingo neveikia. N.Pulauskienė nesutinka: „Jaunuoliai dabar žino, ko nori, yra veržlūs, iniciatyvūs, aktyvūs, nors kartais imasi darbų paskutinę minutę. Su jais reikia kalbėtis, pasistengti suprasti ir išgirsti.“

Vienas iš labiausiai atskleidžiančių valdžios požiūrį į jaunimą projektų – savivaldybės darbo simuliacija „Moksleiviai savivaldybėje“, kurios metu jaunimas gali save išbandyti savivaldybės darbuotojo kėdėje.

Moksleiviai porą dienų kartu dirba bei semiasi žinių iš profesionalų, jas vėliau pritaiko teikdami pasiūlymus merui ir Elektrėnų tarybai, kaip miestą padaryti patrauklesnį bendraamžiams. „Savivaldybės darbuotojai noriai priima, palaiko jaunimą, skiria konkrečias užduotis, diskutuoja bendroje diskusijoje. Jaunimui durys niekada nebūna uždarytos“, – pasakojo jaunimo reikalų koordinatorė.

Mažesnio miesto privilegijos

Lietuvos moksleivių sąjungos Elektrėnų mokinių savivaldų informavimo centro pirmininkas Rokas Subačius mano, kad esant dideliam norui kažką nuveikti atsiras ir galimybės: „Daugelis jaunų žmonių žvalgosi į didmiesčius ir juose esančią pramogų bei galimybių gausą. Manau, kad daug naudingiau yra kurti patrauklesnę aplinką ten, kur dabar esi.“

Naujasis jaunimo centras remonto metu
Naujasis jaunimo centras remonto metu

„Mažesniame mieste yra daug paprasčiau kažką pradėti, lengviau būti išgirstam, juolab kad čia turim tikrai nemažai jaunimo iniciatyvas palaikančių žmonių“, – pasakojo Rokas.

Dar viena ryški elektrėniečių iniciatyva – kasmet didelio susidomėjimo sulaukiantys jaunimo apdovanojimai „Antilopai“. Renginio metu pagerbiami labiausiai prie jaunimo politikos formavimo prisidėję moksleiviai, su jaunimu dirbantys, paramą suteikiantys žmonės.

Savivaldybės darbuotojai noriai priima, palaiko jaunimą, skiria konkrečias užduotis, diskutuoja bendroje diskusijoje. Jaunimui durys niekada nebūna uždarytos, – pasakojo jaunimo reikalų koordinatorė Neringa Pulauskienė.

Naujas jaunimo centras

Elektrėnų savivaldybės administracija gavo 258 tūkst. Eur paramą iš Europos regioninės plėtros fondo ir kartu su partneriais iš Lenkijos įgyvendina projektą, kurio pagrindinis tikslas – naujas jaunimo centras Elektrėnų kultūros centro rūsyje.

„Ši idėja taip pat gimė jaunimui: moksleiviai per įvairius projektus rašė, kad neturi, kur rinktis, senasis jaunimo centras yra mažas, jam reikalingas remontas, o nenaudojamas kultūros centro rūsio patalpas būtų galima skirti jaunimo veikloms. Šita jaunimo vizija buvo išgirsta“, – sakė N.Pulauskienė.

Patalpos bus pritaikytos aktyvaus jaunimo laisvalaikio, konferencijų, mokymų erdvėms ir jaunimo organizacijų infrastruktūros stiprinimui. Rūsio remonto darbai jau baigiami, naują jaunimo centrą planuojama atidaryti rugsėjo pradžioje.

Paklausus, kas planuojama ateityje, jaunimo koordinatorė atskleidė, kad turi viziją mobiliam atviram darbui su jaunimu, taip pat daugiau dėmesio būtų skiriama kaimo vietovėms. Ketinama plėsti ir savanorišką veiklą, skatinti jaunimo organizacijas priimti dar daugiau moksleivių.

Visuotinė jaunimo konferencija
Visuotinė jaunimo konferencija

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius