Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 10 14 /2020 10 16

Antisistemininkai skelbia apie „suklastotus rinkimus“, tačiau VRK paaiškinimus ignoruoja

Vadinamosios antisisteminės „žiniasklaidos“ kanalai skelbia aptikę Seimo rinkimų klastojimų atvejų. Panašu, kad svarbiausia – ne informuoti, o klaidinti, nes VRK paaiškinimai yra ignoruojami, skelbiamos publikacijos klaidingomis antraštėmis.
Seimo rinkimai 2020, balsų skaičiavimas
Seimo rinkimai 2020, balsų skaičiavimas / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

Tinklalapiuose lebionka.blogspot.com ir laisvaslaikrastis.lt aprašomi du tariami Seimo rinkimų įstatymo pažeidimai: balsų klastojimas ir galimybės balsuoti daugiau nei vieną kartą suteikimas.

15min nuotr./Klaidinančios, feisbuke skelbiamos, publikacijos
15min nuotr./Klaidinančios, feisbuke skelbiamos, publikacijos

Abiem publikacijomis nuo jų paskelbimo spalio 12 d. pasidalyta daugiau nei 2 tūkst. kartų. Įdomu, kad apie pažeidimus skelbiančios tekstų antraštės sukurtos po to, kai Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) paaiškino situaciją.

Balsavimas ambasadoje Ispanijoje

Pirmadienį perpiet feisbuke pasirodė Madride gyvenančios verslininkės Jurgos Lago įrašas, kuriame papuošalų kūrėja stebėjosi VRK duomenų bazėje pateiktais rezultatais Ispanijos Karalystės ambasados rinkimų apylinkėje.

Nors verslininkė ambasadoje, kitaip tariant, rinkimų apylinkėje balsavo už konkrečią partiją, greta J.Lago pasirinkimo buvo pateikiamas nulis. Įrašo autorė įtarė galimą balsų klastojimo atvejį.

Po kelių valandų Lietuvos ambasados Ispanijos Karalystėje feisbuko puslapyje pasirodė situacijos paaiškinimas. Ambasados darbuotojai į vieną krūvą suplakė balsavusių paštu ir atvykusių balsuoti į ambasadą biuletenius. Todėl ne visi 280 biuletenių, penki kurių pripažinti negaliojančiais, teisingai paskirstyti pagal balsavimo būdą.

„Visų balsavusiųjų biuleteniai buvo skaičiuojami kartu, dėl ko suvestinėse balsai nebuvo tiksliai išskirstyti pagal balsavimo būdą (balsuota paštu ar atvykus į ambasadą), tačiau įtakos galutiniams balsavimo rezultatams tai neturėjo. Balsai, stebint „Baltųjų pirštinių“ atstovui, buvo suskaičiuoti atidžiai, balsavimo rezultatai galutinėje suvestinėje atspindėti tiksliai“, – teigiama ambasados įraše.

„Baltųjų pirštinių“ vadovė Marija Šaraitė 15min teigė, kad ambasadoje buvęs organizacijos stebėtojas patvirtino, jog ambasados feisbuko įraše išsakyti teiginiai – teisingi.

VRK pirmininkė L.Matjošaitytė kiek vėliau tą pačią dieną LRT radijui patvirtino, kad apie įvykį žino, bei pareiškė mananti, kad balsai ambasadoje turėtų būti perskaičiuoti. Lebionka.blogspot.com publikacija su antrašte „Sufalsifikuoti Seimo rinkimai. Faktai!“ paskelbtas jau po Ispanijos ambasados paaiškinimo.

Dvigubas balsavimas?

Abu šaltiniai aprašo ir dar vieną „klastojimo“ įrodymą. Žiniasklaidos etikos nuostatų pažeidimais pagarsėjęs laisvaslaikrastis.lt skelbia publikaciją pavadinimu „VRK pirmininkė L.Matjošaitytė neslepia: „vienas rinkėjas Seimo rinkimuose galėjo balsuoti daug kartų“.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Renata Požėla, Laura Matjošaitytė, Marija Šaraitė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Renata Požėla, Laura Matjošaitytė, Marija Šaraitė

Toks teiginys remiasi Vytauto Navaičio spalio 12 d. VRK spaudos konferencijos metu iškeltu klausimu. Vyras tikino spalio 6 d. dalyvavęs išankstiniame balsavime, tačiau internetu pabandęs užsiregistruoti balsavimui dar kartą spalio 7 d., sėkmingai galėjo pateikti prašymą.

Vyro manymu, tai reiškia, kad vienas asmuo gali atiduoti daugiau nei vieną balsą. Tačiau L.Matjošaitytė spaudos konferencijoje su tokiais teiginiais nesutiko ir paaiškino, kodėl taip negali būti.

„Jeigu asmuo balsavo iš anksto, jis gali pakeisti savo valią ir rinkimų dieną. Tokiu atveju užskaitomas paskutinis balsas. Kadangi VRK turi savo informacinę sistemą, elektroninius sąrašus, jei rinkėjas atvyko į apylinkę ir balsavo savo rinkimų apylinkėje, tokiu atveju išankstinio balsavimo vokas nėra atplėšiamas ir rinkėjo balsas nėra skaičiuojamas“, – paaiškino VRK pirmininkė.

L.Matjošaitytė paaiškino, kad tai numato Seimo rinkimų įstatymas. Laisvaslaikrastis.lt publikacijos autoriai teigia tokios nuostatos įstatyme neradę. Vis dėlto 15min ieškoti sekėsi geriau. VRK pirmininkės minėtą nuostatą galima rasti Seimo rinkimų įstatymo 78 straipsnio 1 dalies trečiajame punkte.

Laisvaslaikrastis.lt pateikia ir V.Navaičio minėtus įrodymus apie galimą dvigubą balsavimą – ekrano kopiją, kurioje be tikslios datos rodoma rinkejopuslapis.lt matoma lentelė, konstatuojanti, kad „registracijos balsuoti užsienyje prašymas buvo sėkmingai pateiktas“.

Vis dėlto tai tėra pranešimas, kad prašymas yra pateiktas. Tokia žinutė nereiškia, kad prašymas yra patenkintas ar juo labiau kad asmuo galės dar kartą balsuoti.

15min vertinimu, abiejų tinklalapių publikacijos pateikiamos be konteksto ir klaidina. Apie lebionka.blogspot.com pateiktą J.Lago pastebėjimą apylinkė (ambasada) informavo dar iki pasirodant publikacijai, o VRK apie įvykį taip pat žinojo tos pačios dienos vakare.

Abiejuose tinklalapiuose aprašytas įvykis dėl tariamo dvigubo balsavimo buvo paaiškintas pačios L.Matjošaitytės, o ir pateikiami „įrodymai“ rodo ne balsavimo, o prašymo registruotis pateikimo faktą.

Nors laisvaslaikrastis.lt teigiama, kad VRK pirmininkės pateikto paaiškinimo Seimo rinkimų įstatymo nėra, tai nėra tiesa – apie konkrečią situaciją rašoma 78-ajame įstatymo straipsnyje.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programa, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius