Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 07 /12:04

Apeliacinis teismas išnagrinėjo kaunietės mergaitės įvaikinimo bylą – sprendimą skelbs kovo 26-ąją

Ketvirtadienio rytą Lietuvos apeliacinis teismas atvėrė civilinę bylą dėl nepilnamečio vaiko tarptautinio įvaikinimo zelandų šeimai. Teisėjų kolegija baigė nagrinėti civilinę bylą, tačiau sprendimą skelbs kovo gale. Jis nebus viešas.
Sutuoktinių pora iš Naujosios Zelandijos
Šeima iš Naujosios Zelandijos ir devynmetės mergaitės brolis / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Šioje byloje apeliacine tvarka buvo sprendžiama dėl Vilniaus apygardos teismo 2019 m. sausio 16 d. sprendimo teisėtumo ir pagrįstumo.

Bylos dėl įvaikinimo pagal įstatymą yra nagrinėjamos uždaruose teismo posėdžiuose, įvaikinimo bylų duomenys yra nevieši.

Ketvirtadienį teismo posėdyje dalyvavo vaikų globos namų ir vaiko teisių apsaugos institucijų atstovai. Patys pareiškėjai ir jų atstovai teismo posėdyje nedalyvavo.

Suprantame visuomenės norą žinoti, tačiau šiuo atveju vaiko interesai yra svarbiau.

Pirmasis teismo posėdis byloje turėjo įvykti dar vasario mėnesį, bet rengiantis bylos nagrinėjimui buvo nustatytos procesinės kliūtys: tinkamai nebuvo pasirašyti procesiniai dokumentai, taip pat teismui nebuvo pateikti visi bylos išnagrinėjimui būtini duomenys.

Šias kliūtis pašalinus, byla buvo išnagrinėta per vieną teismo posėdį.

Byla išnagrinėta, tačiau procesinis sprendimas joje bus priimtas ir skelbiamas tik kovo 26 dieną.

Pagal įstatymą procesinio sprendimo priėmimas ir paskelbimas gali būti atidėtas 30 dienų, tačiau tokio pobūdžio bylose teismas sprendimo priėmimą ir paskelbimą stengiasi atidėti kuo trumpesniam laikui.

Įstatymas nenumato įvaikinimo bylose viešai skelbti procesinio sprendimo. Siekiant apsaugoti vaiko interesus, nėra skelbiama ir tokio procesinio sprendimo rezoliucinė dalis.

„Suprantame visuomenės norą žinoti, tačiau šiuo atveju vaiko interesai yra svarbiau”, – teigia bylą nagrinėję teisėjai.

Brolis išsakė motyvus

15min.lt primena, kad bylą iš pradžių ketinta nagrinėti skubos tvarka. Posėdis buvo numatytas vasario 19-ąją. Tačiau jis nukeltas, teismui paprašius papildomų duomenų.

Mergaitės brolis Arūnas Leščiauskas, viešai išreiškęs norą globoti seserį, Vaiko teisių ir įvaikinimo tarnybai savo motyvus pateikė vasario 26-osios vakarą. Tarnyba brolio pateiktus duomenis turėjo perduoti teismui.

Apskundė ir sprendimą, ir politiką

Tarptautiniam įvaikinimui ruoštos mažametės globėjas pagal įstatymą – Kauno globos namai – apskundė Vilniaus apygardos teismo sprendimą netenkinti sutuoktinių poros iš Naujosios Zelandijos prašymo leisti įvaikinti devynmetę mergaitę, globos namuose gyvenančią nuo 2009 metų.

Globos namai įsitikinę, kad teismo sprendimas neatitinka mergaitės interesų, mat procedūriniai dalykai buvo iškelti aukščiau vaiko valios.

Be to, jie yra viešai suabejoję ir A.Leščiausko nuoširdžiu noru globoti seserį. Pastarasis, beje, šias dvejones sklaidė pasisakymais feisbuke ir teigė esąs šmeižiamas.

Globos namai Generalinei prokuratūrai apskundė parlamentaro Mindaugo Puidoko veiksmus tarptautinio įvaikinimo istorijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius