Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar tikrai Marijonas Mikutavičius užsiima investavimo reklama? Ne, tai yra sukčiai

Atlikėjo, laidų vedėjo Marijono Mikutavičiaus vardą ir veidą vėl išnaudoja sukčiai. Internete ne pirmą kartą pasirodė tariamas interviu su juo su šokiruojančia, tačiau melaginga antrašte. Iš tiesų tai tėra fiktyvios investavimo platformos reklama ir bandymas rasti lengvatikių, kurie atiduotų savo pinigus. Pats M.Mikutavičius ragina pačius žmones atidžiau vertinti tokius įrašus ir „straipsnius“.
Marijono Mikutavičiaus vardą ir atvaizdą sukčiai jau ne pirmą kartą pasitelkė lengvatikiams vilioti
Marijono Mikutavičiaus vardą ir atvaizdą sukčiai jau ne pirmą kartą pasitelkė lengvatikiams vilioti / Ekrano nuotr.

Pasidalijo turbūt neegzistuojanti menininkė

Socialiniame tinkle „Facebook“ trečiadienį buvo paskelbtas sensacingas įrašas: „Marijonui Mikutavičiui pateikti kaltinimai pasitvirtino! Garsaus muzikanto paslaptis pagaliau atskleista!“

Jo tariama autorė – kažkokia menininkė, turinti 28 tūkst. paskyros sekėjų, bet tik vieną daugiau nei 10 metų senumo įrašą ir vienintelę savo nuotrauką. Net pradėjus sekti moterį, jokio kito turinio nematyti.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Jau iš įrašo „Facebook“ galima suprasti, kad „straipsnis“ yra fiktyvus
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Jau iš įrašo „Facebook“ galima suprasti, kad „straipsnis“ yra fiktyvus

Moteris pasidalijo, kaip reikėtų suprasti iš matomo adreso, naujienų portalo „Delfi“ tekstu pavadinimu „Tragiška marijono mikutavičiaus pabaiga! Šio ryto žinia sukrėtė visus!“ (kalba netaisyta – red. past.)

Po atlikėjo nuotrauka dar parašyta „Paaiškėjo Marijonui Mikutavičiui pareikštų kaltinimų detalės“.

Tekste, į kurį nuveda pateikta nuoroda, intriguojama toliau: esą dėl M.Mikutavičiaus eteryje išsakytų žodžių Lietuvos bankas padavė ieškinį. Kalbama apie kažkokį skandalą, atlikėjo atskleistą paslaptį.

Toliau pateikiamas tariamas žinomos žurnalistės Živilės Kropaitės pokalbis su M.Mikutavičiumi apie galimybę užsidirbti pinigų.

Nors iš pažiūros tai atrodo kaip minėto portalo straipsnis – panaudotas jo dizainas, tekstą neva rašė jo žurnalistė, interviu yra išgalvotas. Tai galima suprasti ne tik iš turinio – atlikėjas pasakoja ne apie savo kūrybą, koncertus, laidas, kurias yra vedęs, projektus, kuriuose yra dalyvavęs, ir pan., o apie nežinomą investicijų platformą.

Be to, teksto adresas – visai kitoks, nei lietuviško portalo. Nes jis šiame portale nė nebuvo publikuotas.

Įtarimų turėtų sukelti ir įrašas „Facebook“ – jo autorė atrodo neturinti nieko bendro su Lietuva, juoba mūsų šalies atlikėjais, bet kažkodėl rašo lietuviškai. Kita vertus, čia matoma rašinio apie M.Mikutavičių antraštė yra su klaidomis – jo vardas ir pavardė parašyti iš mažųjų raidžių, ko dideliame portale neturėtų būti.

Dar daugiau – virš atlikėjo nuotraukos matyti portalo rubrikos rusų kalba (Naujienos, Verslas, Gyvenimas ir pan.). Viena iš rubrikų vadinasi „Latvijoje“. Panašu, kad buvo panaudotas Latvijoje veikiančio to paties portalo puslapio dizainas, nepasivarginus jo išversti į lietuvių kalbą.

Užtat „Facebook“ įraše panaudota tikrai šiame portale paskelbta nuotrauka.

„Nepasakočiau, kaip investuoju“

Šis interviu yra apgavystė. Tai portalui 15min patvirtino pats M.Mikutavičius. Atlikėjas teigė ne sykį matęs panašius įrašus socialiniuose tinkluose. Neįgudusiai akiai jie esą išties gali pasirodyti autentiški ir sugundyti žmones atiduoti savo pinigus.

Naiviai maniau, kad niekas tuo netiki ir nepasikabina ant tokio kabliuko.

Bet pašnekovas paragino atidžiau vertinti tokią informaciją ir netikėti viskuo, kas atrodo viliojančiai. „Vienas bičiulis sako: jei žmonės tiki tokiomis nesąmonėmis, patys ir kalti, jei nukenčia“, – apibendrino dainininkas.

Internete paieškojus straipsnio tokiu pačiu pavadinimu, pasiūlomos nuorodos į kelis portalus, kuriuose buvo aprašyta analogiška situacija, įvykusi sausį.

Tuomet buvo platinamas panašus tekstas apie „tragišką M.Mikutavičiaus pabaigą“, jis buvo iliustruotas atlikėjo su antrankiais nuotrauka. Dėl to jis kreipėsi į policiją.

Atlikėjo vardu panašiai buvo pasinaudota ir anksčiau. Jis pats pasidalijo sukčių paskelbtu įrašu su trimis nuotraukomis, vienoje kurių žinomas vyras buvo užfiksuotas su mylimąja Ieva Daugirdaite. Po atvaizdais buvo skelbiamas raginimas dalyvauti konkurse ir laimėti didžiulę pinigų sumą.

Pauliaus Peleckio / BNS ir „Facebook“ nuotr./Marijonas Mikutavičius ir sukčių platinta jo nuotrauka
Pauliaus Peleckio / BNS ir „Facebook“ nuotr./Marijonas Mikutavičius ir sukčių platinta jo nuotrauka

„Man draugai atsiuntė šią nuotrauką ir pasakė, būtų naudinga kartais priminti žmonėms, jog netikėtų šiais dalykais. Aš iki tol naiviai maniau, kad niekas tuo netiki ir nepasikabina ant tokio kabliuko, bet man sakė, kad yra žmonių, kurie patiki. Norėjau užbėgti įvykiams už akių“, – jau 2020-ųjų pabaigoje Žmonės.lt pasakojo dainininkas.

Taip pat skaitykite: M.Mikutavičius perspėja nepasimauti ant sukčių kabliuko

Jis suprato esąs bejėgis sustabdyti žinomo žmogaus vardu besinaudojančių piktadarių veiksmus, tad tikėjosi žmonių sąmoningumo: „Aš negaliu to sustabdyti, tai tiesiog norisi įspėti žmones, kad nebūtų patiklūs.“

M.Mikutavičius atkreipė sekėjų dėmesį, kad su tokiomis „akcijomis“ jis niekaip nesusijęs: „Paskatintas rimtesnių bičiulių noriu atbaidyti visus nuo nesąmonių darymo ir dar kartą perspėti, kad niekas nepasimautų ant internetinių sukčių ir smulkių niekšelių.

Devyniasdešimt devyniais atvejais iš šimto esu akivaizdžiai per durnas visoms pelną generuojančioms piniginėms operacijoms, todėl eikit pro šalį pro bet kokį paveiksliuką, kur esu vienam kibire su eurais.

Net jeigu kada ir pasisektų kur nors investuoti, velnią aš ten jums pasakočiau, kaip tai padariau. Būkit atsargūs.“

Išnaudoja žvaigždes

Pasitelkti žinomus žmones – populiari sukčių taktika, siekiant atkreipti lengvatikių dėmesį ir sukurti įspūdį, esą siūlomas patikimas bei veiksmingas produktas.

Taip pat skaitykite: Debunk.org: sukčiai lengvatikių ieško pasitelkdami žinomų žmonių vardus ir veidus

Dezinformacijos analizės centro Debunk.org pernai atliktas tyrimas parodė, kad jų vardai ir veidai išnaudojami didelio masto sukčiavimui. Tai daroma ne tik naudojant jų nuotraukas, bet ir iškreipiant tikras istorijas arba pasitelkiant fiktyvias istorijas apie tariamą finansinę sėkmę, rudenį skelbė ekspertai.

Lietuvoje interneto sukčiai kuria didžiųjų naujienų portalų kopijas, netikras jų paskyras socialiniame tinkle „Facebook“ ir kviečia investuoti į apgaulingas investavimo platformas, taip siekdami išvilioti pinigus iš gyventojų. Netikros arba klonuotos paskyros veda į tinklalapius su fiktyviais straipsniais.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Vidas Bareikis – vienas iš žinomų žmonių, kurių vardą ir veidą pasitelkė sukčiai
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Vidas Bareikis – vienas iš žinomų žmonių, kurių vardą ir veidą pasitelkė sukčiai

Dėmesiui patraukti pasitelkiami ne tik skandalingi, kriminaliniai įvykiai, bet ir Lietuvoje bei užsienyje gerai žinomi veidai – žurnalistai, politikai, sportininkai, nuomonės formuotojai ir pan.

Netikros reklamos sustiprinamos šokiruojančiomis žinutėmis. Kai kurios netikrus straipsnius iliustruojančios nuotraukos retušuojamos, joms suteikiant kriminalinį kontekstą. Taip visais atvejais buvo padaryta ir su M.Mikutavičiumi.

Taip pat skaitykite: Debunk.org: vyksta didžiausia dezinformacinė ir sukčiavimo ataka Lietuvoje

Apgavystėms pasitelkiami ne tik politikai, verslininkai, bet ir žurnalistai, pramogų pasaulio atstovai.

Taip pat skaitykite: Interneto sukčiai bando uždarbiauti pasinaudodami Andriaus Tapino reputacija

Taip pat skaitykite: Socialiniuose tinkluose siaučiančių sukčių įrankiu tapo ir prezidentas, ir žiniasklaida

Lietuvos banko ir policijos atstovai yra paaiškinę, kaip patikrinti lengvą praturtėjimą siūlančias negirdėtas platformas ir apsaugoti savo pinigus nuo sukčių.

Kaip suprasti, kad gali apgauti sukčiai

  • Žadama greita grąža, o pasiūlymo laikas „labai ribotas”.
  • Sulaukiate įkyrių pasikartojančių skambučių su siūlymu investuoti.
  • Pasiūlymas galioja tik jums ir juo prašoma su nieko nesidalinti.
  • Pasiūlyta aplankyti interneto svetainė neturi saugumo sertifikatą žyminčios spynelės arba bendraujama susirašinėjimo programėlėmis („Viber”, „WhatsApp”).
  • „Brokeris” siūlo viską sutvarkyti už jus, tereikia pateikti el. bankininkystės, kortelės ar asmens dokumento informaciją. O gal prašo atsisiųsti programą (dažniausiai „AnyDesk”) ir prisijungti prie interneto banko, neva padės greitai viską „sutvarkyti”. Neskubėkite suteikti atstovavimo teisių „agentui”. Tikri tarpininkai padeda savo žiniomis, o ne mygtukų paspaudimu už klientą.

15min verdiktas: melas. Interviu su M.Mikutavičiumi yra fiktyvus. Jis jau ne pirmą kartą naudojamas siekiant patraukti dėmesį ir iš patiklių gyventojų išvilioti pinigų.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius