-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 04 25

Artūro Skardžiaus apkaltos komisija gavo leidimą susipažinti su STT byla

Seimo nario Artūro Skardžiaus apkaltos komisija gavo leidimą susipažinti su ikiteisminiu tyrimu dėl šio politiko veiklos ir finansinių ryšių su energetika. Parlamento nariai keliaus į Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT), kur galės perskaityti pareigūnų surinktą bylą. Tai trečiadienį pranešė apkaltos komisijos pirmininkė Agnė Širinskienė.
Artūras Skardžius
Artūras Skardžius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Trečiadienį apkaltos komisija apklausė patį Seimo narį Artūrą Skardžių. Ką jis liudijo – kol kas neaišku, mat komisijos posėdžiai yra slapti.

Apkaltai vadovaujanti Agnė Širinskienė teigė, kad daugiausiai dėmesio buvo skirta Atsinaujinančių išteklių energetikos įstatymo nuostatoms, susijusioms su vėjo jėgainių statyba Baltijos jūroje.

Posėdyje buvo aptariamas epizodas, kai A.Skardžius rengė su šia sritimi susijusią išvadą ir teikė pasiūlymus dėl įstatymo pakeitimų.

„Pasiūlymai buvo rengti 2016 ir 2017 metų sandūroje“, – sakė A.Širinskienė.

Savo pasiūlymus dėl vėjo jėgainių vystymo Baltijos jūroje teikė ir anos kadencijos Vyriausybė, bet vėliau šį klausimą perėmė Sauliaus Skvernelio Vyriausybė. Taigi A.Skardžius pasiūlymus teikė šioje Seimo kadencijoje.

Statyti vėjo jėgaines Baltijos jūroje siekė Norvegijos savivaldybių fondas „Vardar Eurus“, kurio dukterinė įmonė už 24 tūkst. eurų subnuomoja Skardžių šeimos žemės sklypus Šilutės rajone.

15min nuotr./A.Širinskienės vadovaujami A.Skardžiaus apkaltos komisijos posėdžiai uždari
15min nuotr./A.Širinskienės vadovaujami A.Skardžiaus apkaltos komisijos posėdžiai uždari

Šiame posėdyje taip pat liudijo su šia situacija susijusios Seimo Ekonomikos komiteto biuro vedėja Rima Petkūnienė, biuro patarėja Rasa Duburaitė, Seimo kanceliarijos Teisės departamento Privatinės teisės skyriaus vedėja Daina Petrauskaitė.

A.Širinskienė nurodė, kad kitą trečiadienį komisijos nariai keliaus į STT, kur galės susipažinti su pareigūnų vykdomu ikiteisminiu tyrimu.

Komisijos pirmininkė tikino: jeigu STT priims sprendimą nutraukti ikiteisminį tyrimą dėl A.Skardžiaus ir nepradėti jo baudžiamojo persekiojimo, tai su A.Skardžiaus interesais vėjo energetikoje susiję klausimai bus nagrinėjami apkaltos komisija.

Paklausta, ar tokiu atveju prašys pratęsti apkaltos komisijos darbą, A.Širinskienė atsakė teigiamai: „Taip, tai nėra sudėtinga.“

Liudininkai ignoruoja posėdžius

Tai buvo jau penktasis apkaltos komisijos posėdis, įvykęs už visuomenė akių – kovo 28-ąją komisijos pirmininkė Agnė Širinskienė nurodė rengsianti uždarus posėdžius. Tokią teisę jai suteikia Seimo statutas.

Dėl šios priežasties į viešumą pateko labai mažai žinių apie už uždarų durų vykdomą parlamentinį tyrimą.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Artūras Skardžius, Agnė Širinskienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Artūras Skardžius, Agnė Širinskienė

Žinoma, kad apkaltos komisijai liudijo Valstybės saugumo departamento (VSD) ir Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) atstovai, tačiau kokią informaciją jie pateikė – kol kas neaišku.

Taip pat į komisijos posėdžius buvo kviečiama Artūro Skardžiaus žmona Snieguolė Skardžiuvienė, bet ji neatvyko – atsiuntė savo advokatą Augustiną Vaičiūną. Politiko sutuoktinė yra tiesiogiai susijusi su svarbiausiais apkaltos epizodais: ji valdo baltarusiškos įmonės „Investenergostroi“ akcijas, ji yra vėjo jėgainėms nuomojamų žemės sklypų bendrasavininkė, ji buvo saulės energetikos įmonės „Paįstrio vėjas“ direktorė.

Į posėdžius buvo kviečiamas ir Skardžių verslo partneris Romualdas Patalavičius, bet jis nurodė atostogaująs ir teigė atvyksiąs po atostogų.

Jis ir Snieguolė Skardžiuvienė yra Minske registruotos saulės energetikos įmonės „Investenergostroi“ akcininkai. Anksčiau R.Patalavičius Seimo Antikorupcijos komisijai liudijo, kad jo ir Skardžių baltarusiška įmonė yra gavusi apie pusės milijono eurų paskolą iš Rusijos dujų koncerno „Gazprom“ banko „Belgazprombank“.

Apkaltos procesas prasidėjo dėl 15min žurnalistiniame tyrime atskleistų faktų apie Seimo nario Artūro Skardžiaus veiklą ir ryšius su energetika.

Po to tyrimus pradėjo STT, Valstybinė mokesčių inspekcija, Seimo Antikorupcijos komisija, Seimo Etikos ir procedūrų komisija, VSD atleido žurnalistinių tyrimų centre atsidūrusį buvusį žvalgą Tomą Jakučionį.

Apkaltos komisija dirbs iki birželio. Vėliau tyrimas turėtų būti pratęstas, mat STT pareigūnams baigus savą ikiteisminį tyrimą, Seimas imsis klausimų, susijusių su Artūro Skardžiaus interesais vėjo energetikoje.

TAIP PAT SKAITYKITE: Įdomūs R.Karbauskio kaimynai: Prie Meilės įlankos žemę valdo A.Skardžiaus žmona, kyla abejonių dėl sandorių deklaravimo

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius