-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 01 20

Atgarsių dėl „Žiurkių lenktynių“ daugėja: skųstasi gadinamu keliu, rengėjas atsakomybės nesikratys

Antrąjį sausio savaitgalį vykęs senų automobilių renginys „Rat Race“ („Žiurkių lenktynės“), panašu, nemalonų įspūdį paliko ne tik Veržuvos bendruomenei. Po publikacijos į 15min kreipėsi Sužionių gyventojai, pasiskundę, kad ekipažai galimai sugadino neseniai sutvarkytą žvyrkelį. Paaiškėjo, kad Bendrasis pagalbos centras (BPC) iš viso per savaitgalį užfiksavo 9 galimai su renginiu susijusius pranešimus. Jo organizatorius Paulius Ragauskas teigia, kad tądien autosporto renginių vyko ir daugiau. Tiesa, prideda, jeigu kelią išties sugadino „Rat race“ dalyviai, ketinama prisidėti prie jo sutvarkymo.
„Žiurkių lenktynių“ dalyvis
„Žiurkių lenktynių“ dalyvis / Ratrace.lt nuotr.

Po praėjusią savaitę pasirodžiusios publikacijos, kurioje rašoma, kad renginio organizatoriai, kurdami trasą per saugomą Veržuvos hidrografinį draustinį, tam turėjo gauti leidimą, į 15min kreipėsi daugiau nepatenkintų Vilniaus apskrities gyventojų.

Viena jų – Audra, Sužionių bendruomenės gyventoja – teigia, kad ekipažai tikriausiai sugadino Vilniaus rajono savivaldybės esą pirmą kartą per 20 metų sutvarkytą žvyrkelį.

„Mums buvo labai apmaudu, nes dabar toks oras keistas ir buvo sutvarkytas kelias ir kad jie lenktyniavo per tą kelią ir jį sugadino“, – 15min kalbėjo moteris.

„Kas galėjo duoti leidimą ką tik sutvarkytą kelią išmalti?“ – samprotavo Audra.

Kad kelią sugadino „Rat Race“ dalyviai, bendruomenės gyventojai įsitikino peržiūrėję renginio nuotraukas. Vienoje jų, teigia, suradę tai įrodantį kadrą.

Ratrace.lt nuotr./„Žiurkių lenktynių“ dalyviai
Ratrace.lt nuotr./„Žiurkių lenktynių“ dalyviai
Skaitytojo nuotr./Išvažinėtas kelias
Skaitytojo nuotr./Išvažinėtas kelias

Pašnekovės teigimu, kelias sublogo trijose vietose, sugadinta esą iš viso apie 100 metrų kelio atkarpa.

Audros tikinimu, per gyvenvietę vyko automobilių lenktynės, buvo važiuojama dideliu greičiu, tad pašnekovė stebisi, kodėl niekas jų neįspėjo apie organizuojamą renginį.

„Jie niekam nepranešė, kad čia tos varžybos vyks. Jokių ženklų nebuvo, o aš labai mėgstu pasivaikščioti su šunimi, anūke ir man labai keista. Taigi gali užvažiuoti ir partrenkti tą vaiką. Keista, kad organizatoriai nepranešė“, – tikino ji.

Padarysime kelią dar geresnį, negu buvo.

Pasak Vilniaus rajono savivaldybės administracijos Viešųjų ir tarptautinių ryšių skyriaus atstovės Jolantos Gulbinovič, apie 1 km kelio atkarpa Sužionių seniūnijoje buvo tvarkyta 2018-aisiais.

„Kelio VL3702 (Sužionys–Našiūnai–Pakirniai–Vyžukalnis) maždaug 1 km atkarpa Sužionių seniūnijos lėšomis buvo tvarkoma 2018 m. gegužę. Atlikti darbai – kelio profiliavimas, šlaitų suformavimas. Suma – 2 000 eurų. (...) Kai oro sąlygos bus palankios kelių tvarkymo darbams, ši atkarpa bus sutvarkyta greideriu“, – teigė ji.

Pranešimai ne tik iš Veržuvos ar Sužionių

BPC atstovė Vilma Juozevičiūtė 15min informavo, kad tą savaitgalį buvo sulaukta 9 pranešimų, galimai susijusių su „Rat Race“ lenktynėmis.

„Sausio 11 dieną buvo 7 pranešimai, sausio 12 – 2. Trys skambučiai buvo iš Vilniaus miesto dėl nesaugaus vairavimo, didelio greičio. Iš Vilniaus rajono Bezdonių seniūnijos dėl lenktynių, iš Nemenčinės irgi dėl lenktynių ir didelio greičio.

Ratrace.lt nuotr./„Žiurkių lenktynių“ dalyvis
Ratrace.lt nuotr./„Žiurkių lenktynių“ dalyvis

Iš Švenčionių rajono Kaltanėnų seniūnijos ir Pabradės pranešimai dėl gadinamo kelio, iš Utenos rajono Utenos seniūnijos taip pat dėl sugadinto kelio, iš Vilniaus rajono Sužionių seniūnijos dėl nesaugaus vairavimo ir didelio greičio“, – teigė V.Juozevičiūtė.

Kelią sugadinti galėjo ir kiti?

Anot renginio organizatoriaus R.Ragausko, tą savaitgalį autorenginių vyko ne vienas. Esą tuo pačiu maršrutu buvo prasilenkta ir su krosiniais motociklais, ir su keturračiais, ir su visureigiais.

„Tai dabar atsekti, ar tai mano, ar ne mano (dalyviai. – red.) beveik neįmanoma“, – kalbėjo jis.

Ratrace.lt nuotr./„Žiurkių lenktynių“ akimirka
Ratrace.lt nuotr./„Žiurkių lenktynių“ akimirka

Jo teigimu, sudaryta trasa yra rekomendacinio pobūdžio, tad dalyviai galėjo patys pasirinkti, kokiu keliu važiuoti – kaimų ir miestelių keliais arba greitkeliais.

„Kadangi mes važiuojame bendrojo naudojimo keliais, jie visi atviri. Pravažiavo koks dalyvis, kuris važiuoja link Molėtų, o paskui pravažiavo koks džipistas ar medžiotojai. Jeigu žmonės turi konkrečias nuotraukas su konkrečiomis vietomis, tegu kreipiasi į mane ir išsiaiškinsim“, – sakė P.Ragauskas.

Anot organizatoriaus, su juo jau susisiekė tiek Utenos rajono, tiek Sužionių bendruomenės nariai dėl galimos žalos keliui.

„Visi žmonės, kurie kreipėsi, yra išsiaiškinta, ar tikrai mūsų padaryta žala ir jeigu mūsų, yra sutarta, kaip mes ją atlyginsime. Padarysime kelią dar geresnį, negu buvo“, – kalbėjo jis.

Kita vertus, jis pažymi, pasitaiko atvejų, kai gyventojai bando kelią susitvarkyti organizatorių sąskaita. Esą važiuodami ekipažai sugadino kelią, nors ir iki tol jis buvo prastos būklės, pasakoja P.Ragauskas.

Greičio esą neviršijo

„Žiurkių lenktynių“ organizatoriaus teigimu, pretenzijos dėl nesaugaus vairavimo ar greičio viršijimo taip pat kažin, ar pagrįstos. Jo tikinimu, kiekvienas dalyvis šiam renginiui turi specialius GPS siųstuvus, kurie matuoja ekipažo greitį. Anot P.Ragausko, analizuojant duomenis matyti, kad esą nebuvo užfiksuotas nė vienas dalyvis, viršijęs leistiną greitį daugiau nei tolerancijos riba.

„Mes į kiekvieną automobilį statome brangią stebėjimo įrangą ir patys su teisėjais analizuojame greičius. Didelių greičio viršijimų nepastebėjome nė pas vieną dalyvį. Pasivažinėjimas yra prevencinio pobūdžio“, – sakė jis pridėjęs, kad už greičio viršijimą dalyviams skiriamos nuobaudos.

Ratrace.lt nuotr./„Žiurkių lenktynių“ akimirka
Ratrace.lt nuotr./„Žiurkių lenktynių“ akimirka

Pasak P.Ragausko, be specialios įrangos žmonėms įvertinti greitį yra sudėtinga. Be to, klaidingą informaciją jie gali susidaryti ir dėl techninių niuansų.

„Galbūt žmonėms taip pasirodė, nes kai kurie dalyviai važiavimo metu, kaip pavyzdys, nusitraukė duslintuvą. Ir tas garsas yra neadekvačiai didelis, labai stipriai kaukia, o važiuoja, kaip pavyzdys, 60 km per valandą greičiu“, – kalbėjo jis.

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vedėja Julija Samorokovskaja teigia, kad policija iš viso sulaukė 7 pranešimų dėl „Žiurkių lenktynių“.

Tačiau organizatoriams patikinus, kad yra laikomasi Kelių eismo taisyklių (KET), papildomų veiksmų imtasi nebuvo.

„Renginio organizatoriai užtikrino, kad automobiliai KET reikalavimų nepažeidžia ir laikosi visų saugumo priemonių. (...) Dėl reikalingų leidimų vykdyti tokį renginį (galimai lenktynes) ir renginio teisėtumo sprendimus turėtų priimti Vilniaus miesto savivaldybė, taip pat Pavilnių ir Verkių regioninio parko direkcija. Dėl galimai padarytos žalos gamtai sprendimus turėtų priimti Aplinkos apsaugos departamento (AAD) pareigūnai“, – kalbėjo policijos atstovė.

Valstybinė miškų tarnyba 15min informavo gavusi pranešimą iš Pavilnių ir Verkių regioninio parko direkcijos dėl incidento Veržuvoje ir pradėjusi tyrimą.

Tuo metu AAD tikina skundų dėl šio įvyko dar nesulaukusi. Kartu, remdamasi viešais pranešimais, teigia, kad važiuoti brasta, jeigu yra kelias, nėra draudžiama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius