Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 05 01

Atsisveikiname su Seimo nariu, signataru K.Glavecku

Lietuva atsisveikina su penktadienį mirusiu Seimo nariu, Kovo 11-osios Akto signataru, ekonomistu prof. Kęstučiu Glavecku. Urna su jo palaikais pašarvota Vilniaus laidojimo rūmuose, atsisveikinti galima šeštadienį nuo vidurdienio ir sekmadienį pirmoje dienos pusėje. Laidotuvės sostinės Antakalnio kapinėse vyks sekmadienį popiet.
Atsisveikinimas su Kęstučiu Glavecku
Kęstutis Glaveckas / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

Politikas mirė penktadienį, 72-ojo gimtadienio dieną. Išvakarėse buvo pranešta, kad K.Glaveckas yra ligoninėje. Jau kitą dieną pasiekė žinia apie netektį.

Seimo Ryšių su visuomene skyrius pranešė, kad urna su velionio palaikais bus pašarvota Vilniaus laidojimo rūmuose (Olandų g. 22).

Atsisveikinimas vyks šeštadienį nuo 12 val. iki 20 val., sekmadienį – nuo 10 val. iki 14 val., iki bus išnešama urna.

K.Glaveckas amžinojo poilsio atguls sostinės Antakalnio kapinėse.

Valstybės vadovų užuojautos

„Šiandien ryte mus pasiekė liūdna žinia – ligoninėje mirė Seimo narys, signataras, profesorius Kęstutis Glaveckas“, – sakė Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

VIDEO: Viktorija Čmilytė-Nielsen: Kęstutis Glaveckas buvo vienas ryškiausių politikų

„Tai buvo vienas iš pirmųjų žmonių, politikų, Seimo narių, būsimų kolegų, su kuriais teko bendrauti.

Ir visada prisiminsiu jį kaip labai šiltą, atvirą, linksmą žmogų, politiką, kuris padarė didžiulį indėlį ypač į ekonomikos mokslo vystymąsi Lietuvoje, tiek ir Seime pasisakydavo visuomet kompetentingai tomis temomis, kurias puikiai išmanė.

Vienas iš autoritetingiausių Seimo narių buvo savo srityje“, – kalbėjo ji.

Seimo pirmininkės teigimu, K.Glaveckas blogai jautėsi ir sirgo nuo pavasario sesijos pradžios kovą. V.Čmilytė-Nielsen sakė pati bendravusi su juo maždaug prieš mėnesį, prieš Velykas.

Užuojautas dėl politiko mirties pareiškė prezidentas Gitanas Nausėda, premjerė Ingrida Šimonytė, prezidentė Dalia Grybauskaitė.

K.Glaveckas – jau 38-as Anapilin iškeliavęs signataras.

Bendražygių prisiminimus apie K.Glavecką skaitykite čia: Nepriklausomybės Akto signatarai – apie Kęstutį Glavecką: Seimo mohikanas, kuris išsiskyrė ir būdu, ir iškalba

Žadėjo visuomet likti liberalu

K.Glaveckas buvo vienas parlamento senbuvių: jau 1990 m. tapo Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo deputatu, buvo Nepriklausomybės Akto signataras.

Politikas gimė 1949 m. balandžio 30 d. Vilniuje. Baigęs pramonės ekonomikos studijas, liko dėstyti Vilniaus universtitete.

1987 m. jam buvo suteiktas habilituoto ekonomikos mokslų daktaro laipsnis, 1989 m. – profesoriaus vardas.

Po pirmalaikių rinkimų 1992 m. ekonomisto Seime neliko. Jis kurį laiką konsultavo Lietuvos ir užsienio kompanijas, 1992 m. su bendraminčiais įkūrė Lietuvos laisvosios rinkos institutą ir iki 1998 m. buvo jo tarybos pirmininkas, 1993-1996 m. ėjo Nacionalinės vertybinių popierių biržos tarybos pirmininko pareigas.

Kituose rinkimuose 1996-aisiais K.Glaveckas vėl pasirodė sėkmingai. Nuo to laiko parlamentaru buvo išrinktas septynis kartus iš eilės. Kelis kartus vadovavo Biudžeto ir finansų komitetui, buvo jo vicepirmininkas.

Į parlamentą politikas sugrįžo su Lietuvos centro sąjunga, vėliau buvo jos pirmininkas.

2003 m. dalis Lietuvos centro sąjungos narių susijungė su liberalais ir moderniaisiais krikščionimis demokratais. Taip gimė Liberalų ir centro sąjunga. Po poros metų kilus įtampai dėl jos pirmininko Artūro Zuoko reputacijos, K.Glaveckas sustabdė narystę partijoje.

Dar po kurio laiko liberalcentristams skilus, K.Glaveckas tapo naujai susikūrusio Liberalų sąjūdžio nariu.

Pernai į Seimą jis pateko pagal šios partijos kandidatų sąrašą, bet netrukus bendražygių santykiai ėmė šalti. Nors anksčiau K.Glaveckas buvo sakęs, kad visuomet liks liberalu, netrukus iš partijos pasitraukė ir prisijungė prie Mišrios Seimo narių grupės.

K.Glaveckas buvo apdovanotas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Komandoro kryžiumi, Lietuvos nepriklausomybės medaliu.

Bendražygių prisiminimus apie K.Glavecką skaitykite čia: Bendražygiai K.Glavecką atmena kaip šviesų ir energingą politiką

Žmogus, išradęs ekonomiką

Bendražygiai K.Glavecką atmena kaip energingą ir laisvą politiką, „išradusį ekonomiką“.

„Jei kas galvoja, kad jis išėjo iš mūsų frakcijos, tai buvo kokių piktumų, turiu pasakyti, kad nieko panašaus. Mes toliau bendravome. Tas vienas epizodas yra visiškai nereikšmingas, lyginant su visu laiku, kiek dirbome išvien“, – tikino vienas iš liberalų lyderių Eugenijus Gentvilas.

„Nors vienu metu ir buvome skirtingose partijose, žinojome, kad esame liberalai. Aš, kaip liberalas, visada išsižiojęs jo klausydavausi ir formavau savo ekonominę pasaulėžiūrą pagal K.Glavecką. Kaip mes pajuokaudavome su kolegomis, – tai žmogus, kuris išrado ekonomiką. Jis tikrai buvo tas, kurio reikėjo klausyti ir įsiklausyti“, – kalbėjo parlamentaras.

VIDEO: In Memoriam: Kęstutis Glaveckas

Buvusios Seimo pirmininkės konservatorės Irenos Degutienės teigimu, K.Glaveckas visada turėjo tvirtą nuomonę, buvo liberalas ne tik pagal politinę priklausomybę, bet savo mąstysena. „Labai gaila žmogaus, kuris buvo labai aktyvus, labai pozityvus, protingas, tokių tikrai Seime labai trūksta ir trūks.

Kęstutis buvo kovotojas. Širdies problemų turėjo gan seniai, bet niekas neįtarė, kad jis turėjo problemų, Seime buvo vienas iš aktyviausių žmonių“, – apie buvusį kolegą sakė konservatorė I.Degutienė. Pasak buvusios parlamento vadovės, K.Glaveckas „visada turėjo tvirtą nuomonę, poziciją, juo labiau, kad buvo profesionalus, šiuolaikiškas ekonomistas“.

Kokį pėdsaką K.Glaveckas paliko ekonomikoje, skaitykite čia: Kapitalo rinkos krikštatėvis: K.Glaveckas ryškų pėdsaką paliko ir šalies ekonomikoje

Signatarai K.Glavecką mena kaip laisvą ir atvirą žmogų, nuosekliai gynusį savo liberalias pažiūras. Politikas, pasak signatarų, buvo šmaikštus ir niekad neieškojo žodžio kišenėje.

„Jis buvo aktyvus žaidėjas politiniame gyvenime, buvo visada santūrus, bet ir žmogus, nebijantis išsakyti savo nuomonę, – kalbėjo Česlovas Okinčicas. – Buvo vienas iš lyderių visų mūsų ekonominių permainų, buvo tas žmogus, kuris suprato, kad keisti santvarką ir keisti ekonominę santvarką yra labai sudėtingas procesas. Kita vertus, jis visada kėlė tikslus, kurie artino mūsų ekonomiką prie Vakarų laisvosios rinkos ekonomikos.

Apie Anapilin jau iškeliavusius signatarus skaitykite čia: Kovo 11-osios signatarai iškeliauja Anapilin: K.Glaveckas – jau 38-as šiame liūdname sąraše

Svarbiausia – jis visada buvo nuoseklus savo pažiūrose. Išsiskyrė savo ekonominėmis žiniomis iš visų mūsų, signatarų. Galima sakyti, kad buvo du tokie lyderiai – K.Glaveckas ir jau irgi šviesios atminties akademikas Eduardas Vilkas. Aš manau, jie ir buvo visų mūsų ekonominių permainų, Lietuvai atkūrus Nepriklausomybę, architektai.“

„Aš prisimenu Seimo narį, profesorių K.Glavecką iš įvairių pusių, įvairių mūsų gyvenimo, istorijos laikotarpių, bet jis man lieka atminty, kaip rimtas, svarus žmogus, kaip valstybininkas, kuriam rūpėjo Lietuvos likimas, jis įsivaizdavo Lietuvą liberalią, su laisva ekonomika. Ir jis to siekė, bandė tuo įtikinti kitus“, – sakė buvęs Seimo pirmininkas Česlovas Juršėnas.

Gerų žodžių negailėjo ir signataras Algirdas Kumža: „Talentingas, sportiškas, nuolatos žvali nuotaika ir šypsena. Net dramatiškomis minutėmis neprarasdavo sveiko proto ir humoro. Atrodydavo, kad jis visą laiką juokauja – giliai, švelniai, nieko neįžeisdamas. „Don't Worry Be Happy“ buvo jo gyvenimo įstatymas.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius