Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 11 26

Auditorių išvados netenkina ir KMUK

Valstybinės medicininio audito inspekcijos išvadomis dėl praėjusią savaitę Kaune nuo vadinamojo kiaulių gripo mirusio paauglio nepatenkinti ne tik jo tėvai, bet ir Kauno medicinos universiteto klinikų (KMUK) gydytojai.
Kauno medicinos universiteto klinikos
Kauno medicinos universiteto klinikos / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.

Valstybinės medicininio audito inspekcijos direktorė Ramunė Navickienė antradienį surengtoje spaudos konferencijoje teigė, jog pagrindo suabejoti medikų kompetencija nėra. Nelaimę esą galėjo lemti profesinė nesėkmė.

„Taip, mes turime pastabų šiai gydymo įstaigai“, – sakė direktorė. Tačiau plačiau išvadų komentuoti negalėjo – tai daryti esą uždraudė mirusio paauglio tėvai. Vėliau jiems pakeitus nuomonę, buvo paviešinta, kad medicinos paslaugos pandeminiu gripu sirgusiam paaugliui KMUK buvo atliktos pažeidžiant teisės aktų reikalavimus. Dėl to auditoriai siūlė bausti dvi klinikų medikes: KMUK Vaikų ligų klinikos pirmojo Vaikų skyriaus vadovę Birutę Pundzienę ir pediatrę Genovaitę Ryselienę.Turime abejonių dėl išvadų pagrįstumo. Išsamiai išanalizavus kokybės kontrolės ataskaitą, bus sprendžiama dėl VMAI sprendimo ginčijimo nustatyta tvarka. Rašoma KMUK išplatintame pranešime.

„Mes konstatuojame, kad dvi gydytojos pažeidė ministro įsakymą (2009 m. liepos 1 d. sveikatos apsaugos ministro įsakymas dėl gripo diagnostikos ir gydymo) – neįtarė gripo viruso A (H1N1) potipio. Visas gydymas buvo nukreiptas į plaučių uždegimo gydymą, tačiau būtent šio tipo gripo viruso specifika ta, kad visi kiti vaistai jo neveikia. Buvo per vėlyva diagnostika, kuri galbūt nesudarė prielaidų gauti rezultatą, t.y. Sveikimo“, – sakė Valstybinės medicininio audito inspekcijos direktorė R.Navickienė. Auditoriai nurodė KMUK vadovybei įvertinti gydytojų netinkamą gydymą pagal Darbo kodekso reikalavimus. Darbo kodekse už atitinkamus nusižengimus numatyta atsakomybė: pastaba, papeikimas, griežtas papeikimas arba atleidimas iš darbo.

Dar antradienį mirusio berniuko, kuris tapo pirmąja vadinamojo kiaulių gripo auka Lietuvoje, tėvai teigė, kad yra nepatenkinti auditorių išvadomis ir svarstė galimybę jas apskųsti. Tačiau gali būti, jog išvadas skųs ir KMUK administracija.

Ketvirtadienį vakare išplatintame KMUK pranešime nurodoma, kad auditorių išvadas klinikų atstovai gavo tik tądien. Todėl nespėjo įsigilinti, tačiau neatmetama, jog jos bus skundžiamos.

„Informuojame, kad turime abejonių dėl išvadų pagrįstumo. Išsamiai išanalizavus kokybės kontrolės ataskaitą, bus sprendžiama dėl VMAI (Valstybinės medicininio audito inspekcijos – aut. past.) sprendimo ginčijimo nustatyta tvarka“, – nurodoma KMUK pranešime.

VMAI pradėjo tyrimą ir Visagino ligoninėje, kur šią savaitę nuo vadinamojo kiaulių gripo mirė 40-metis vyras.

Svarbiausią informaciją apie kiaulių ir sezoninį gripą rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius