Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 08 02 /16:01

Situacija Panevėžyje lūžus užtvankos šliuzui stabilizuota, bet vandens lygis Nevėžyje pasiekė kritinį

Pakilęs vanduo Panevėžio „Ekrano“ mariose antradienį apie 8.30 val. išplėšė vieną užtvankos šliuzą. Dėl to Nevėžio upėje ties Panevėžiu vandens lygis pasiekė kritinį lygį. Miesto vicemeras sako, kad plūstančio vandens tėkmė apie vidurdienį sumažinta. Užtvanką prižiūrinčios bendrovės „Panevėžio gatvės“ atstovų teigimu, situacija stabilizuota – pastatyti avariniai užtvankos užtvarai bei bus pradėti vertinti įvykio padariniai, vykdomi avarijos likvidavimo darbai. Panevėžio miesto savivaldybė dėl incidento paskelbė ekstremalią situaciją.

Vandens tėkmė sumažinta

Miesto vicemero teigimu, į Nevėžį plūstančio vandens tėkmė apie vidurdienį sumažinta.

„Vandens tekėjimo debitas sumažintas, teka, bet mažiau, dabar bandome sustabdyti, – sakė Panevėžio savivaldybės vicemeras Valdemaras Jakštas. – Yra trys užtvarai įleidžiami, vienas jau įleistas, antras leidžiamas, turi būti įleistas ir trečias. Tai dalį vandens tekėjimo sustabdė“.

Anot jo, pačioje užtvankoje vandens lygis pažemėjo, tačiau ar tai galėjo turėti įtaką vandens gyvūnijai ir kokią, bus sprendžiama Ekstremalių situacijų komisijos posėdyje. Jis antradienį pavėlintas, kadangi posėdžio dalyviai tebėra įvykio vietoje.

TAIP PAT SKAITYKITE: Lūžus „Ekrano“ užtvankos šliuzui Nevėžis užliejo motokroso trasą – ant plauko pakibo savaitgalio varžybos

„Pramoninės veiklos šalia kaip ir nebėra. Užtvanka buvo statoma tarybiniais laikais – dėl kineskopų gamyklos „Ekranas“ reikėjo didelio kiekio vandens stiklo lydymo krosnių aušinimui. Dabar gamyklos nebėra, vandens poreikio tokio nėra, bus vertinama, ar galėjo būti poveikis gyvūnijai, žuvims, bet gamybai, pramonei preliminariai neturės poveikio“, – teigė V.Jakštas.

Vicemero teigimu, užtvankos apylinkės yra tapusios rekreacinės paskirties zona, čia įrengti paplūdimiai, pramogų aikštelės, palei marias driekiasi kelių kilometrų takas.

Vandens lygis – kritinis

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba (LHMT) pranešė, kad vandens lygis Nevėžyje ties Panevėžiu pasiekė kritinį lygį, vienu metu siekė 354 cm, naujausiais duomenimis nukrito iki 347 cm, tačiau potvynio banga toliau keliauja žemyn upe.

Į vietą nuvykę Panevėžio hidrologai įvertino esamą situaciją dėl užtvankos avarijos.

„Ekrano marios šiuo metu nuseko apie 4 metrus, o aukščiau marių, upėje, kritiškai sumažėjo vandens“, – feisbuke informavo LHMT.

Pranešama, kad žemiau užtvankos vandens lygis stabilizavosi ir pamažu pradeda kristi. Šiuo metu didžiausia žala galima arčiau Panevėžio esantiems miestams ir miesteliams.

Anksčiau LHMT skelbė, kad Nevėžyje ties Babtais pasiektas rekordinis rugpjūčio mėnesio vandens lygis ir jis toliau kyla.

„Kol kas sunku pasakyti, koks poveikis bus žemiau esančiose vietovėse prie Nevėžio. Tikėtina, kad vandens lygis dar kurį laiką kils, yra rizika, kad gali būti apsemti paupiai ir arčiausiai upės esantys pastatai“, – feisbuke informavo specialistai.

Anksčiau meteorologai įspėjo, kad vandens lygis gali pakilti ir iki pavojingo (400 cm) lygio.

Anot Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD), vandens šiuo metu prateka mažiau nei ryte, kuomet įvyko avarija.

„Vanduo prateka, bet didžioji tėkmė sustabdyta“, – BNS sakė PAGD atstovė Edita Zdanevičienė.

Eismą ties užtvanka šiuo metu ir toliau reguliuoja policijos pareigūnai, įvykio vietoje tebedirba sunkioji technika.

Paskelbė ekstremalią situaciją

Panevėžio miesto savivaldybė dėl įvykio paskelbė ekstremalią situaciją.

Tokį sprendimą priėmė antradienio popietę posėdžiavusi Panevėžio savivaldybės Ekstremalių situacijų komisija.

„Posėdžiavome, paskelbėme ekstremalią situaciją dėl pavojingo hidrotechninio įrenginio avarijos ir dėl to, kad trukmė to likvidavimo bus ilgesnė negu 24 valandos. Ji galios tol, kol nebekils pavojus ir artimiausiu metu išliks“, – BNS po Panevėžio savivaldybės Ekstremaliųjų situacijų komisijos posėdžio sakė vicemeras Valdemaras Jakštas.

Anot jo, į Panevėžį iškviesti hidrotechnikos ekspertai, kurie antradienį turėtų apžiūrėti užtvanką ir vėliau pateikti savo išvadas.

„Tai, kad sustabdysime vandenį, nereiškia, kad situacija bus likviduota, ji bus lokalizuota, o turi būti atstatyta į savo vietas. Priežastis, dėl ko tai įvyko ir ką toliau daryti, turės pasakyti pakviesti ekspertai“, – teigė vicemeras.

Plačiau skaitykite čia: Dėl užtvankos avarijos Panevėžio savivaldybė paskelbė ekstremalią situaciją

Vertins nuostolius

„Toje vietoje turime gedimą, šliuzo deformaciją. Mūsų turima informacija, didelis kiekis vandens teka iš baseino į Nevėžio upę, pildosi vaga. Faktas įvykęs, galimos grėsmės dėl Nevėžio išsiveržimo“, – BNS ryte sakė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento Situacijų koordinavimo skyriaus atstovas.

Panevėžio apskrities VPK atstovas Tadas Martinaitis 15min teigė, kad vietoje budi policijos pareigūnai, reguliuojamas eismas. Jau gaunama duomenų, kad vanduo ėmė kilti aplinkinėse aikštelėse. Taigi esant reikalui bus informuojami savininkai, kad patrauktų savo turtą.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./„Ekrano“ marių užtvanka
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./„Ekrano“ marių užtvanka

Kaip iš įvykio vietos pasakojo 15min žurnalistas Tomas Markelevičius, šiuo metu vyksta bandymai prilaikyti šliuzą, kurio viena iš laikančių dalių yra nulūžusi. Kai pavyks tai padaryti, ketinama jį sutvirtinti.

Merą pavaduojantis Panevėžio vicemeras Lauras Jagminas 15min sakė, kad šiuo metu leidžiami skydai, kurie sustabdys vandens tėkmę ir uždarys sulūžusį šliuzą.

„Dabar leidžiamas pirmas skydas, truputį trūksta iki dugno, kol nusileis. Bus leidžiami dar du.

Vandens nutekėjo daug, šiuo metu visoje atkarpoje dirba Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos reagavimo grupės, stebi situaciją, yra pasiruošusios suteikti reikiamą pagalbą, jeigu gyventojas iškils pavojus.

Bendradarbiaujama su Panevėžio rajono savivaldybe, bus kalbama apie nuostolius, vertinama, ar nuostolių yra. Bendradarbiaujama su VRM, vertinama situacija ir ruošiamasi remonto darbams“, – teigė vicemeras įvykio vietoje.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Lauras Jagminas
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Lauras Jagminas

Panevėžio miesto savivaldybėje ketinama dar antradienį spręsti dėl ekstremalios situacijos skelbimo, greičiausia ji bus paskelbta.

Ekrano gamyklos tvenkinys, dar vadinamas Ekrano mariomis, yra Biliūno gatvėje, rytiniame Panevėžio miesto pakraštyje, ir tęsiasi Panevėžio rajone.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./„Ekrano“ marių užtvanka
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./„Ekrano“ marių užtvanka

„Vanduo nevaldomas“

Panevėžio savivaldybės vicemeras Valdemaras Jakštas ryte BNS teigė, jog šiuo metu bandoma sustabdyti tekantį užtvankos vandenį nuleidžiant avarinius užtvarus.

„Susidariusi pavojinga situacija, pusė užtvankos neuždaryta ir pro ją eina vanduo, patvindė parką, dabar vyksta darbai, mėginame įleisti avarinius užtvarus, kurie uždarytų kanalo dalį, kur užtvaras išlaužtas. Vandens kol kas palyginus nedaug, per pavasarinius potvynius būdavo daugiau, bet tai neguodžia. Vanduo nevaldomas“, – BNS sakė vicemeras.

Anot jo, pagal projektą anksčiau tokioms situacijoms suvaldyti buvo numatyti „skydai, jei kas nutiktų, kad galima būtų apriboti vandens išbėgimą“.

„Situacija turėtų būti suvaldyta, bet dar vyksta darbai, tad kol neperšokai griovio, nesakyk op. Pagrindinis tikslas sustabdyti tą dalį užtvankos. Panašaus įvykio nėra buvę, teka didžiulė vandens jėga, sunku net nupasakot, kokia tai jėga, sulankstytos stambios užtvankos metalo konstrukcijos, kurios laiko skydus“, – sakė vicemeras.

Vanduo šiuo metu telkšo Skaistakalnio parke ties pėsčiųjų tiltu, kur yra dauba. Kol kas susiformavusi didelė bala, tačiau pavojaus nesama, teigė vicemeras.

„Kol kas nieko baisaus nėra, bet tokiu metų laiku – įspūdinga“, – sakė V.Jakštas.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./„Ekrano“ marių užtvanka
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./„Ekrano“ marių užtvanka

Rajono meras nepanikuoja

Panevėžio rajono meras Povilas Žagunis situaciją vertina kaip „gyvenimišką įvykį“.

„Jau 30 su viršum metų stovinti užtvanka, laikas ateina visiems. Lūžo segmentinė skydo detalė ir matome pasekmes. Jeigu būtų sėkmingai pavykę jį uždėti, viskas būtų gerai.

Šiuo metu aš tik pravažiavau Berčiūnus, iš Krekenavos skambinau, iš Naujamiesčio žiūrėjau – dar nėra kritinės būklės, kad būtų labai daug apsemta. Bet su kiekviena akimirka vanduo nuo čia turės prabėgti per ten. Kiek jis įsiplės, koks kiekis pakliuvo, sunku šiandien pasakyti, matysime“, – kalbėjo rajono meras.

Jo teigimu, apie pietus jau bus matomi šio įvykio rezultatai. Gyventojai, kaip sakė meras, įspėti: „Nelaimė. Panikos nėra, negirdėjau, nėra tokių skambučių. Bet nerimas tam tikras yra.“

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Povilas Žagunis
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Povilas Žagunis

Dirba ir ugniagesiai

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento Panevėžio priešgaisrinė gelbėjimo valdybos Valstybinės priešgaisrinės priežiūros skyriaus vyriausioji specialistė Vilma Vaiginytė naujienų portalui JP teigė, kad ugniagesiai taip pat dirba įvykio vietoje.

„Stebime situaciją ir, jeigu vanduo Nevėžio upėje katastrofiškai pakils, padės panevėžiečiams. Kol kas vanduo upėje pakilo, bet gyvenamųjų namų neužliejo“, – trumpai pakomentavo situaciją V.Vaiginytė.

Avarine situacija Nevėžio upėje susidomėjo automobilių savininkai, todėl J.Biliūno gatvėje, prie užtvankos, susidarė kamščiai.

Bando suvaldyti vandenį

Panevėžio miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Kazimieras Armonavičius teigė, kad stebi avarinę situaciją.

„Panevėžio savivaldybės Ekstremalių situacijų komisija dirba prie užtvankos ir stebi situaciją. Manau, kad po didelio lietaus marios vanduo pakilo ir išlaužė vieną užtvankos šliuzo skydą. Bendrovės „Panevėžio gatvės“ darbuotojai bando tvarkyti, uždėti užtvarą ir taip suvaldyti besiveržiantį vandens srautą.

Pagalbą siūlo ir Vidaus reikalų ministerija. Ugniagesiai stebi kylantį vandenį ir, jeigu reikės, organizuos žmonių evakuaciją. Perspėti Panevėžio rajono gyventojai, nes Nevėžio upėje gali pakilti vanduo ir užlieti žemesnes vietas“, – kalbėjo K.Armanavičius ir sakė, kad posėdžiui ruošiasi Ekstremalių situacijų komisija ir galbūt bus skelbiama ekstremali situacija.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Tvarkoma „Ekrano“ marių užtvanka
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Tvarkoma „Ekrano“ marių užtvanka

Upės vanduo daug kur pakilęs

Panevėžio miesto mero pavaduotojas Valdemaras Jakštas teigė, kad avarinę situaciją bando suvaldyti bendrovė „Panevėžio gatvės“.

„Bendrovės darbininkai į vandenį bando įleisti skydą ir užkalinti išlaužtą šliuzą ir taip sustabdyti vandenį. Buvau nuėjęs iki Skaistakalnio parko. Upės vanduo yra pakilęs ir užliejo žemesnes parko vietas.

Dirba visos tarnybos ir, esant reikalui, bus evakuojami žmonės“, – aiškino vicemeras.

Parkui žalos nepridarė

Panevėžyje esantis ir panevėžiečių mėgstamas Skaistakalnio parkas kol kas vandens stichijos nepatyrė. Nors vietomis vandens čia daugiau, nei įprastai, tačiau apie kokią nors didelę žalą nekalbama.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Skaistakalnio parkas Panevėžyje
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Skaistakalnio parkas Panevėžyje

Pagrindinė parko dalis nėra užlieta. Tačiau šalia pėsčiųjų tilto į Sporto gatvę vanduo pakilęs. Šis tiltas uždarytas remontui, eismas juo nevyksta. Jo prieigose apsemtas biotualetas.

Visi kiti parko takeliai, suoliukai tebėra sausi, vanduo jų neapsėmė.

Užlieta 40 proc. motokroso trasos

Vanduo užliejo apie 40 proc. Panevėžio motokroso trasos. Anot Almanto Stepuko, trasos vadovo, šioje trasoje savaitgalį numatytas Lietuvos motokroso taurės finalinis etapas, todėl vanduo kelia nerimo.

Jo teigimu, dar pirmadienį jaudintasi dėl gausių kritulių, nes trasa buvusi minkšta, tačiau jau antradienio rytą paaiškėjo, kad tai mažiausia problema – vos ne pusę trasos užpylė per „Ekrano“ užtvanką besiveržiantis Nevėžio vanduo.

Tačiau tikimasi, kad iki savaitgalio vanduo nuslūgs, todėl sausoje trasos dalyje toliau ruošiamasi varžyboms – šienaujama žolė.

VIDEO: Sulūžus „Ekrano“ užtvankos šliuzams Nevėžis užliejo motokroso trasą

Išsiųsti perspėjimai gyventojams

Dėl šio incidento į gyventojų mobiliuosius telefonus buvo išsiųsti ir perspėjimo pranešimai.

„Dėl Panevėžio m. „Ekrano“ gamyklos tvenkinyje įvykusio užtvankos šliuzo gedimo galimas staigus Nevėžio upės vandens lygio kilimas. Pasirūpinkite savo gyvybės ir turto saugumu, perspėkite kitus“, – rašoma Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo tarnybos pranešime.

Vidaus reikalų ministrės patarėja Daiva Ulbinaitė BNS teigė, jog ministerija palaiko ryšį su PAGD.

„Situacija žinoma, su Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentu aptarta, visų priemonių, kurių reikia, imtasi. Palaikome ryšį, jei prireiks papildomų priemonių, bus reaguojama“, – sakė D.Ulbinaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius