Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 05 14

B.Gatesas pasiūlė, kaip kovoti su pandemijomis, bet internautų neįtikino: įžvelgia bandymų riboti laisves

Priekabiems socialinių tinklų vartotojams ir vėl neįtiko milijardierius ir filantropas Billas Gatesas. Kritikos sulaukė jo idėja suburti nuolatinę ekspertus vienijančią grupę „GERM“, kuri padėtų kovoti su pandemijomis. Internautai įsitikinę, kad tokia komanda neapsiribos tik pandemijos suvaldymu, bet ir spręs, kada reikia varžyti žmonių laisves, vers dėvėti kaukes bei uždarys sienas. Nors savo teiginius jie paremia paties B.Gateso tekstu, pateiktą informaciją interpretuoja klaidingai.
Billas Gatesas
Billas Gatesas / „Scanpix“/AP nuotr.

„Billas Gatesas paskelbė sukūręs pandemijos „GERM“ komandą, kuri stebės suverenias valstybes ir spręs, kada reikia sustabdyti žmonių pilietines laisves, priversti juos dėvėti kaukes ir uždaryti sienas“, – skelbė žurnalistu socialiniame tinkle „Twitter“ prisistatantis Keeanas Bexte. Jo įrašu pasidalijo daugiau nei 8 tūkst. žmonių. Netrukus šia „žinia“ imta dalytis ir feisbuke (čia, čia ir čia).

Tačiau socialinių tinklų vartotojai pateiktą tekstą interpretuoja neteisingai.

B.Gatesas iš tiesų pristatė idėją apie „GERM“ – Pasaulinę reagavimo į epidemijas ir mobilizacijos komandą – savo naujojoje knygoje „Kaip užkirsti kelią kitai pandemijai“.

Savo tinklaraštyje „Gates Notes“ jis paaiškino, kaip veiktų „GERM“.

„Ligų stebėsenos ekspertai ieškotų galimų protrūkių. Pastebėjusi ligos protrūkį, „GERM“ apie jį paskelbtų, bendradarbiautų su šalių vyriausybėmis bei Pasaulio banku tam, kad surinktų lėšų reagavimui. Produktų kūrimo ekspertai vyriausybėms ir bendrovėms patartų dėl prioritetinių vaistų ir vakcinų“, – rašoma B.Gateso tinklaraštyje.

Jame apie prievartą dėvėti kaukes, uždaryti sienas nekalbama. „GERM“ tikino, kad padėtų įgyvendinti ir koordinuoti atsakomuosius veiksmus, pavyzdžiui, patartų, kaip ir kada uždaryti sienas, dėvėti kaukes.

Svarbu, pasak filantropo, kad „GERM“ komandoje būtų įvairių sričių specialistų – epidemiologų, genetikų, duomenų sistemų, komunikacijos, logistikos, greitojo reagavimo specialistų, diplomatų.

VIDEO: Meet the GERM team

„Idealiu atveju „GERM“ turėtų būti daug vietinių ekspertų iš šalių, kuriose yra didesnė protrūkio rizika, o išorės ekspertai pasirodytų tik tada, kai to reikia ir kai šalis paprašo pagalbos“, – idėją pristatė B.Gatesas.

Visgi esminiu komandos darbu įvardijama pagalba rengiant reagavimo į protrūkius pratybas. Jų metu būtų tikrinama, ar pasaulis pasirengęs kitam dideliam protrūkiui.

„Daugelyje šalių šias pratybas galėtų rengti visuomenės sveikatos ir kariuomenės atstovai, o „GERM“ šias šalis vertintų ir joms patartų. Kai kuriose mažas pajamas gaunančiose šalyse pasaulis turėtų investuoti į šių gebėjimų stiprinimą ir, prireikus, suteikti išteklių“, – „GERM“ pristatė „Gates Notes“.

„GERM“ taip pat būtų atsakinga už kontrolinio sąrašo, kuris skirtas pandemijai pasirengti, vystymą. Nesant aktyvios pandemijos grėsmės, komanda kovotų su tokiomis mirtinomis ligomis kaip poliomielitas ar maliarija.

„GERM“ veikla, suskaičiavo milijardierius, pasauliui kainuotų apie 1 mlrd. JAV dolerių per metus, o komandos darbą koordinuotų Pasaulio sveikatos organizacija (PSO).

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius