-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 18

B.Gatesas vėl dėmesio centre: priminė žodžius apie gyventojų skaičiaus mažinimą

Pasaulyje įsibėgėjant revakcinacijai, sąmokslo teorijų kūrėjai vėl traukia senas melagienas apie tariamus milijardieriaus ir filantropo Billo Gateso planus „vakcinomis sterilizuoti žmoniją“. Iš konteksto ištraukti jo žodžiai tampa „įrodymu“, kad nepavykus to padaryti per pirmą vakcinacijos nuo COVID-19 kampaniją, neva bus bandoma piktus kėslus įgyvendinti skiepijant pastiprinamuoju skiepu (angl. booster). Tai nėra tiesa.
Billas Gatesas
Billas Gatesas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Visą pandemijos laikotarpį kiekvienas B.Gateso žingsnis ar ištartas žodis atidžiai stebimas skiepų priešininkų.

Nevengiama prikelti ir senų manipuliacijų. Šįkart dėmesio akiratyje vėl atsidūrė B.Gateso teiginys apie tai, kad jei trečiojo pasaulio šalys aktyviau vakcinuosis, bus galima sumažinti gimstamumą.

Iš konteksto ištraukta milijardieriaus frazė audrina sąmokslo teorijų kūrėjų vaizduotę.

Dešimtmečio senumo interviu

Vaizdo įrašas, kuriuo pastaruoju metu aktyviai dalijamasi socialiniuose tinkluose, paimtas iš dešimtmečio senumo B.Gateso interviu medicinos mokslo žurnalistui dr. Sanjay Guptai.

S.Gupta yra praktikuojantis neurochirurgas ir asocijuotas neurochirurgijos vadovas JAV Grady memorialinėje ligoninėje bei Emory universiteto ligoninės Atlantoje (JAV) docentas. Jis yra žurnalo „Time“ apžvalgininkas, „CBS News“ bendradarbis ir vyriausiasis CNN medicinos korespondentas.

B.Gatesas davė interviu po to, kai dalyvavo Pasaulio ekonomikos forume, siekdamas įgyvendinti savo misiją iki 2012 metų išnaikinti poliomielitą.

Milijardierius tuomet per savo fondą pažadėjo skirti 10 milijardų dolerių, kad per dešimtmetį būtų paskiepyti vaikai visame pasaulyje.

„Scanpix“/AP nuotr./Pasaulio ekonomikos forumas
„Scanpix“/AP nuotr./Pasaulio ekonomikos forumas

„Manome, kad per šį dešimtmetį galima padaryti neįtikėtiną pažangą tiek išrandant naujas vakcinas, tiek užtikrinant, kad jos pasiektų visus vaikus, kuriems jų reikia.

Jei pasiseks, kasmet mirštančių vaikų skaičių galėtume sumažinti maždaug nuo 9 milijonų iki pusės šio skaičiaus.

Kartu turime atlikti tris dalykus: išnaikinti kelias grybelines infekcijas ir poliomielitą, pasirūpinti, kad mūsų turimos vakcinos taptų lengvai pasiekiamos ir tuomet išrasti kelias naujas vakcinas, o mums jų iš viso tereikia šešių ar septynių.

Tuomet turėsime visas priemones vaikų mirtingumui mažinti ir galėsime sumažinti gyventojų skaičiaus augimą. Tai bus naudinga siekiant užtikrinti stabilią padėtį ir kartu pasirūpinti aplinkosauga“, – interviu metu kalbėjo B.Gatesas.

Jo frazė apie gyventojų skaičiaus augimo mažinimą jau ne kartą audrino sąmokslo teorijų kūrėjų vaizduotę.

B.Gatesas melagingai kaltintas, siekiantis be gyventojų žinios sterilizuoti trečiųjų pasaulio šalių moteris ir mergaites.

„Scanpix“ nuotr./Sąmokslo teorijos virtualioje erdvėje turi atgarsių ir realiuose protestuose
„Scanpix“ nuotr./Sąmokslo teorijos virtualioje erdvėje turi atgarsių ir realiuose protestuose

Šaknys – konferencijos pranešime

2010 metais B.Gatesas, sakydamas kalbą „TedTalk“ konferencijoje dėstė mintis, kaip būtų galima sumažinti anglies dvideginio išmetimą visame pasaulyje.

Anot filantropo, vienu svarbiausių veiksnių, dėl kurių anglies dvideginio išmetimas tampa pavojingu, yra nekontroliuojamas gyventojų skaičiaus augimas.

B.Gatesas nesiūlė, kad pasaulio gyventojai turėtų būti nužudyti ar sterilizuoti naudojant vakcinas, kaip jį kaltina skiepų priešininkai.

Asmeninio archyvo nuotr./UNICEF Lietuvos misija Siera Leonėje
Asmeninio archyvo nuotr./UNICEF Lietuvos misija Siera Leonėje

Jo teigimu, visuomenės sveikatos gerinimas naudojant skiepus gali sumažinti gyventojų skaičiaus augimą ateityje, o kartu ir anglies dvideginio išmetimą.

Pavyzdžiui, šiuo metu neturtingose pasaulio šalyse šeimos gimdo daug vaikų, nes žino, kad nemaža jų dalis dėl prastos sveikatos apsaugos ir vakcinų trūkumo gali nesulaukti net paauglystės.

Pasirūpinus sveikatos apsauga bei vakcinavimu ir suteikiant galimybę nemokamai naudotis kontracepcija, tikėtina, kad vaikų nebūtų gimdoma tiek daug, o jau esantys augtų geresnėmis sąlygomis.

„Microsoft“ įkūrėjas jau seniai buvo gyventojų skaičiaus augimo kontrolės šalininkas, siekiant kovoti su skurdo ir neramumų šaknimis.

2011 metais žurnalui „Forbes“ jis teigė, kad jo veikla sveikatos apsaugos sferoje prasidėjo nuo kontracepcijos srities.

Vėliau, kai jis pamatė duomenis, rodančius, kad mažėjant mirtingumui, mažėja ir gimstamumas, savo dėmesį nuo nepageidaujamų nėštumų prevencijos B.Gatesas nukreipė į jau gimusių žmonių gelbėjimą.

AFP/ „Scanpix“ nuotr./Vakcinacija Indijoje
AFP/ „Scanpix“ nuotr./Vakcinacija Indijoje

Užsipuolė dėl Indijos

B.Gateso fondo vykdomos ir finansuojamos vakcinavimo kampanijos nuolat atsiduria skiepų priešininkų taikinyje.

Jis buvo apkaltintas dėl pusės milijono vaikų paralyžiaus, ištikusio po vakcinacijos nuo poliomielito Indijoje. Tai nėra tiesa.

Šio teiginio ištakos siekia Roberto F.Kennedy jaunesniojo – buvusio JAV prezidento sūnėno – paskyrą socialiniame tinkle „Instagram“.

Nužudytojo prezidento sūnėnas yra „World Mercury Project“ (angl. Pasaulinio gyvsidabrio projekto) – prieš skiepus kovojančio ir dažnai dezinformaciją platinančio susivienijimo įkūrėjas ir lyderis.

R.F.Kennedis jaunesnysis savo paskyroje išplatino žinutę:

„Indijos gydytojai kaltina B.Gateso kompaniją dėl siaubingos vakcinos nuo poliomielito sukeltos epidemijos – nuo 2000 iki 2017 metų 496 tūkstančiai vaikų liko paralyžiuoti.“

Šis įrašas vėliau buvo tūkstančius kartų kopijuotas ir pasklido socialiniame tinkle „Facebook“.

Tai – melagingas teiginys. 2014 metais Indija buvo oficialiai paskelbta šalimi be poliomielito ir nėra jokių įrodymų apie beveik pusės milijono vaikų užkrėtimą ar paralyžių dėl su vakcinomis gautų poliovirusų.

Vakcinos sukeltas poliomielitas – ypač reta būklė. Nuo 2000 iki 2017 Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) fiksavo tik 17 tokių atvejų visoje Indijoje.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Vaikas Indijoje gauna vakciną nuo poliomielito
AFP/„Scanpix“ nuotr./Vaikas Indijoje gauna vakciną nuo poliomielito

Kaltintas „pandemijos režisavimu“

Nepaisant to, kad filantropas įspėjo apie galimą pasaulinę pandemiją dar 2015 metais, 2020 metų sausį skyrė 10 mln. dolerių (8,2 mln. eurų), o metų pabaigoje – dar 250 mln. dolerių (205 mln. eurų) kovai su COVID-19, sąmokslo teorijų kūrėjai vis vien laiko jį vienu didžiausių piktadarių.

2015 metais, sakydamas kalbą TED konferencijoje, B.Gatesas akcentavo, kad dar 2014 metais pasaulis tik per stebuklą išvengė visuotinės Ebolos viruso pandemijos.

Jis teigė, kad iš to reikėtų pasimokyti: supratus, kokių klaidų buvo galima išvengti, reikėtų nedelsiant imtis veiksmų – nuo medikų mokymų iki vakcinų kūrimo – kad panašios nelaimės nepasikartotų ateityje.

Vos prasidėjus COVID-19 pandemijai, 2020 sausį, socialiniame tinkle „Twitter“ pasirodė žinutė apie tai, kad B.Gatesas neva iš anksto žinojo apie būsimą pandemiją.

Ją platino su konspirologų bendruomene „QAnon“ susijęs vartotojas Jordanas Satheris.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius