Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 12 29

BNS: svarbiausi antradienio įvykiai

BNS pateikia svarbiausių antradienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą.
Gitanas Nausėda
Gitanas Nausėda / Prezidentūros nuotr.

Biudžeto patvirtinimas. Prezidentas Gitanas Nausėda pasirašė 2021 metų biudžetą. Jame numatomas 7 proc. BVP valdžios sektoriaus deficitas. Prezidentas sako, kad toks deficitas turi būti trumpalaikis reiškinys, o laikinos pagalbos priemonės per koronaviruso pandemiją negali tapti nuolatinėmis išlaidomis.

Koronaviruso situacija. Per parą patvirtintas 1921 naujas užsikrėtimo koronaviruso atvejis, pranešta apie 78 mirtis. Nacionalinis visuomenės sveikatos centras teigia, kad rekordiškai didelis mirčių skaičius apima ir ankstesnių dienų atvejus, apie kuriuos ligoninės informaciją pateikė tik pasibaigus šventiniam savaitgaliui.

R.Ančerevičiaus nuotr./Panevėžio ligoninės COVID-19 skyrius
R.Ančerevičiaus nuotr./Panevėžio ligoninės COVID-19 skyrius

Neapskaičiuotos mirtys. Sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad iki šiol bendroje Nacionalinio visuomenės sveikatos centro statistikoje buvo neapskaičiuotos 324 mirtys nuo koronaviruso, kurios registruotos e. sveikatos sistemoje, taip pat 480 mirčių dėl kitų priežasčių, kai mirusieji sirgo koronavirusu. Centras teigia, kad taip galėjo nutikti todėl, kad dėl didelių darbo krūvių gydymo įstaigos centrui informacijos apie mirtis neperdavė arba ji vėluoja. Oficialiais duomenimis, nuo koronaviruso Lietuvoje iš viso mirė 1347 žmonės.

Parlamentarų pamokos. Dešimtys Seimo narių dalyvavo mokymuose, kaip dirbti nuotoliniu būdu. Trečiadienį suplanuoti dar dveji mokymai, o sausį vyks plenarinio posėdžio simuliacija. Gruodį priimtos Seimo statuto pataisos numato, kad nuotoliniai posėdžiai gali būti organizuojami Seimo valdybos sprendimu.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Nida Grunskienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Nida Grunskienė

Prokurorės startas. Būsimoji generalinė prokurorė Nida Grunskienė susirgo koronavirusu, todėl trečiadienį planuota jos priesaikos ceremonija buvo atidėta.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./VKEKK Dujų ir elektros departamento direktorius Renatas Pocius
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./VKEKK Dujų ir elektros departamento direktorius Renatas Pocius

Naujos pareigos. Prezidentas Gitanas Nausėda pateikė Seimui Renato Pociaus kandidatūrą į Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos pirmininko pareigas. Dabartinės VERT pirmininkės Ingos Žilienės kadencija baigiasi sausio 20 dieną. R.Pocius įstaigoje dirba beveik du dešimtmečius, dabar yra pirmininkės pavaduotojas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Viktoras Uspaskichas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Viktoras Uspaskichas

Uspaskicho tyrimas. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba pradėjo tyrimą dėl klaidinančios reklaminės kampanijos, kurioje Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas siūlė įsigyti vandens, neva padedančio apsisaugoti nuo koronaviruso. Pirminiais duomenimis, reklamuojamą produktą gamina Rokiškyje registruota įmonė „Lamikara“.

Kinijos investicijos. Europos Sąjungos diplomatai pranešė baigiantys derinti Europos Sąjungos ir Kinijos sutartį dėl investicijų. Ją patvirtinti tikimasi iki savaitės pabaigos. Lietuva kreipėsi į Europos Komisiją, kad sutartyje būtų įtrauktos nuostatos dėl Astravo atominės elektrinės blokados.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Žemės drebėjimas Kroatijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Žemės drebėjimas Kroatijoje

Nelaimė Kroatijoje. Kroatijos centrinę dalį antradienį supurtė 6,4 balo žemės drebėjimas, jis griovė pastatus Petrinios mieste. Žuvo viena mergaitė. Stiprus požeminis smūgis taip pat buvo juntamas maždaug už 50 km į šiaurę nuo drebėjimo epicentro esančiame Zagrebe, kur supanikavę gyventojai bėgo iš pastatų į gatves, miesto centre dingo elektra.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

Smūgis Trumpui. JAV Atstovų rūmai atmetė kadenciją baigiančio prezidento Donaldo Trumpo veto gynybos finansavimo įstatymui ir atvėrę Senatui galimybę galutinai priimti šį teisės aktą valstybės vadovo paskutinėmis darbo dienomis. Įstatymas numato, kaip paskirstyti 740,5 mlrd. dolerių gynybai ir su ja susijusioms sritims finansuoti. Šį projektą palaikė ne vien demokratai, bet ir 109 respublikonai. Ankstesnę dieną D. Trumpas nusileido respublikonų ir demokratų spaudimui ir nenoriai pasirašė projektą dėl 900 mlrd. dolerių pagalbos nuo koronaviruso paketą.

VIDEO: Sulaukęs 98 m. mirė mados pasaulio legenda Pierre'as Cardinas

Mados netektis. Eidamas 99-uosius metus mirė prancūzų mados grandas Pierre'as Cardinas. Jis buvo giriamas ne vien už savo vizionieriškas idėjas, bet ir už plačiajai visuomenei kurtus stilingus kostiumus. P.Cardinas gimė Italijoje, bet anksti vaikystėje su šeima emigravo į Prancūziją. Mados kūrėjas mirė Neji ligoninėje į vakarus nuo Paryžiaus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius