-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 03 17

D.Grybauskaitė: ES susitarimas su Turkija gali atverti naujus migrantų maršrutus

Europos Sąjungos (ES) susitarimas su Turkija dėl migrantų grąžinimo gali atverti naujus jų maršrutus į Europą, sako į Europos Vadovų Tarybos (EVT) posėdį atvykusi prezidentė Dalia Grybauskaitė.
Šimtai migrantų įstrigo Graikijoje dėl Makedonijos teritorijoje pastatytos sienos
Pabėgėliai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Sumažinus srautus per šį Turkijos ir Graikijos kelią mes, be jokios abejonės, turbūt turėsime pripažinti, kad padidinome tikimybę, kad kiti keliai taip pat bus pradėti naudoti“, – Briuselyje sakė šalies vadovė.

Jos pasisakymo įrašą perdavė prezidentės spaudos tarnyba.

Ji taip pat teigė, jog preliminarus susitarimas, kurį planuojama patvirtinti per vyksiantį EVT posėdį, yra labai komplikuotas ir sudėtingas, tačiau jis atitinka Lietuvos interesus.

„Deja, susitarimas yra labai komplikuotas, labai sudėtingas, jį sunku bus spręsti greitai, nes reikės tiek Graikijai, tiek Turkijai pakeisti vidinius įstatymus, užtikrinti Ženevos konvenciją ir žmogaus teises“, – kalbėjo šalies vadovė.

Ji pridūrė, kad Lietuvos interesus susitarimas atitinka, nes Lietuva yra pasirengusi finansiškai padėti Turkijai ir Graikijai, o ne didinti pabėgėlių ir ekonominių migrantų skaičių Europoje: „Pigiau yra padėti šalia (šalims) šalia krizinės zonos“.

ES ir Turkija ketina susitarti, kad į Graikiją atvykstantys nauji migrantai bus grąžinami į Turkiją. Už kiekvieną į Turkiją grąžinamą migrantą sirą ES turėtų priimti po vieną asmenį iš toje šalyje esančių pabėgėlių stovyklų.

Pernai daugiau nei 1,2 mln. žmonių atvyko į Europą ieškoti geresnio gyvenimo, o toks antplūdis sukėlė Senajame žemyne rimčiausią pabėgėlių krizę nuo Antrojo pasaulinio karo laikų. Pernai ES parengė schemą, pagal kurią tūkstančiai pabėgėlių turėtų būti paskirstyti po Bendrijos valstybes, tačiau iš numatytų 160 tūkst. žmonių iki šiol buvo perkelti vos keli šimtai.

Iki šiol migrantų labiausiai naudojamas pabėgėlių maršrutas į Vakarų ir Šiaurės Europą driekėsi nuo Graikijos per Balkanų šalis. Tačiau beveik visoms joms įvedus sienų kontrolę, pasieniečiai perspėja, kad galimas kitas migrantų maršrutas gali driektis per Lietuvą.

Pasak Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadovo Renato Požėlos Lietuva gali sudaryti migrantų koridorių su Moldova, Ukraina bei Baltarusija ar Lenkija. Per Lietuvą migrantai vyktų į Švediją ar Suomiją, teigė R.Požėla.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius