Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 01 30

D.Vilytė: D.Gudelio darbas su „valstiečiais“ per rinkimus galėjo turėti įtakos jo sėkmei viešuosiuose pirkimuose

Trečiadienį Seime konservatorių frakcijos posėdyje žemės ūkio ministras Giedrius Surplys ir Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) vadovė Diana Vilytė kalbėjo apie viešuosius pirkimus, kuriuos laimėjo Dariaus Gudelio įmonės. VPT vadovė teigė, jog dėl viešinimo pinigų kyla didelės problemos – įvairios politinės jėgos turi ryšių su viešųjų ryšių agentūromis ir žiniasklaida. Dabartinei D.Gudelio sėkmei pirkimuose, pasak jos, galėjo turėti įtakos viešųjų ryšių konsultanto darbas per Seimo rinkimus su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS).
Diana Vilytė
Diana Vilytė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Žemės ūkio ministerijos konkurse laimėjo su brangiausiu pasiūlymu

15min jau rašė apie tai, kad D.Gudeliui praėjusiais metais buvo išduota 19 leidimų patekti į Vyriausybės rūmus, kur jis susitiko su premjeru ir jo aplinka, bet šie susitikimai nebuvo deklaruojami.

Taip pat D.Gudelio bendrovės praėjusiais metais laimėjo viešųjų pirkimų daugiau nei už 2,5 milijono eurų. Vienas iš stambių užsakymų šiam verslui atkeliavo iš Žemės ūkio ministerijos. Jo vertė – 513 tūkst. eurų. Ministerija pirko informacijos rengimo ir publikavimo nacionalinėje specializuotoje spaudoje paslaugas.

Konkurse dalyvavo keturios įmonės: D.Gudelio valdoma „VIP viešosios informacijos partneriai“, bendrovės „Arena Media“, „PHD“ ir „Point media“.

Dviejų dalyvių pasiūlymus Žemės ūkio ministerija atmetė, nes, pasak jos, šie neatitiko pirkimo sąlygų. Vienas tiekėjas – „Point media“ atsisakė pasirašyti sutartį. Taigi laimėtoja buvo pripažinta D.Gudelio įmonė, kuri pateikė brangiausią pasiūlymą.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Darius Gudelis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Darius Gudelis

Žemės ūkio ministras Giedrius Surplys Seimo nariams teigė nežinantis, kodėl pirmosios vietos konkurso laimėtojas nesutiko pasirašyti sutarties.

„Žemės ūkio ministerijoje Gudelio įmonė yra laimėjusi pirkimą. Pirmos vietos laimėtojas pasitraukė iš konkurso, nežinau, kodėl, bet pasitraukė ir tada mes sudarėm sutartį su antros vietos laimėtoju“, – sakė G.Surplys.

Didžiausią sumą D.Gudelio bendrovė 2018 metais laimėjo Žemės ūkio ministerijai pavaldžios Nacionalinės mokėjimo agentūros (NMA) viešajame pirkime – apie 900 tūkst. eurų. Šiame konkurse sprendimo teisę turėjo ir premjero patarėjas Tomas Beržinskas.

Paklaustas, galbūt planuoja keisti tvarką, kai viešuosius pirkimus gali vertinti ir premjero patarėjai, G.Surplys teigė: „Mintis gera, nesiginčysiu. <...> Mūsų pirkimuose, mano žiniomis, ponas Beržinskas nedalyvavo. <...> Pirkimuose neturėtų dalyvauti politinio pasitikėjimo žmonės rinkimų metu.“

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis ir Giedrius Surplys
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis ir Giedrius Surplys

D.Vilytė: matyt, D.Gudelio dalyvavimas rinkimuose turėjo įtakos jo sėkmei pirkimuose

D.Vilytė teigė, kad Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) nepatikrina visų viešųjų pirkimų.

„Į peržiūrėtų pirkimų imtį šie su Nacionalinės mokėjimo agentūros viešinimu susiję pirkimai nepateko. Ir tvirtinti, ar jie yra su pažeidimais, ar be pažeidimų, mes negalime“, – kalbėjo D.Vilytė.

Pasak jos, tam, kad būtų galima apie pirkimus pasisakyti detaliau, reikėtų atlikti jų vertinimą. Taip pat VPT vadovė teigė, kad D.Gudelio įmonė „VIP viešosios informacijos partneriai“ laimėjo šiuos NMA konkursus ne tik pagal turinį, dar laimėjo pagal mažiausią kainą.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Viešųjų pirkimų tarnybos direktorė Diana Vilytė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Viešųjų pirkimų tarnybos direktorė Diana Vilytė

VPT vadovės teigimu, viešinimo konkursai ir viešinimo pinigai apskritai yra didelė problema. Taip pat ir įvairių politinių organizacijų ryšiai su viešinimo pinigais bei žiniasklaida.

„Sąsajos tam tikrų viešinimo agentūrų arba tam tikrų žiniasklaidos leidinių su tam tikrais politikais yra ir čia turbūt nėra nė vienos politinės jėgos, kurią galima būtų pateikti kaip pavyzdį, kad ten to nevyksta“, – sakė ji.

Pasak D.Vilytės, D.Gudelio sėkmę viešuosiuose pirkimuose galėjo lemti ankstesnis jo darbas rinkimuose su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS).

„Matyt, pono D.Gudelio dalyvavimas 2016 metų rinkimuose ir „valstiečių“ pergalė automatiškai turėjo įtakos jo sėkmei 2018 metais, nes mes matome labai gražų augimą. Taip yra. Matyt, reikia politinio susitarimo šituo klausimu valstybės mastu, nes galima vardinti agentūras, kurios yra vienaip ar kitaip susijusios su viena ar kita politine jėga“, – sakė D.Vilytė.

VPT vadovė kritikavo tvarką, kai konkursų komisijose dalyvauja premjero komanda. Ji teigė, kad politinio pasitikėjimo tarnautojai turėtų nusišalinti nuo dalyvavimo viešuosiuose pirkimuose.

V.Sinkevičius: ministerija nėra sudariusi sutarčių

15min tyrimas parodė, jog su D.Gudeliu susitinka ir kitas LVŽS politikas, ekonomikos ir inovacijų ministras Virginijus Sinkevičius, siekiantis Vilniaus mero posto. Ministras neneigia apsilankantis D.Gudelio įmonės biure. Jis verslininką vadina savo draugu.

V.Sinkevičius taip pat buvo kviestas į konservatorių frakcijos posėdį, tačiau šiuo metu yra išvykęs vizito į Izraelį.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Virginijus Sinkevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Virginijus Sinkevičius

Ministras savo feisbuke rašė, jog „VIP viešosios informacijos partneriai“ neturi jokių sutarčių su Ekonomikos ir inovacijų ministerija (taip pat ir buvusia Ūkio ministerija) ir neturėjo nuo pat jo darbo pradžios.

Ministras pateikė skaičius, kad su ministerijai pavaldžiomis institucijomis D.Gudelio bendrovės taip pat sutartis buvo pasirašiusios seniai.

„Šviežiausia sutartis (tarp „VIP viešosios informacijos partneriai“ ir Lietuvos verslo paramos agentūros) pasirašyta 2017 metų birželio 28 dieną – 5 mėnesiai iki man tampant ministru“, – feisbuke rašė V.Sinkevičius.

15min rašė, kad D.Gudelio bendrovės 2018 metais yra sudariusios sutartis ir laimėjusios kitų ministerijų ir įstaigų konkursus: Nacionalinės mokėjimo agentūros, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos, Žemės ūkio ministerijos, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, Aplinkos ministerijos ir kitų. Tokių sutarčių buvo bent dešimt.

Taip pat viešųjų pirkimų sutarčių būta ir su pačia Vyriausybe. Naujienų agentūra BNS kiek anksčiau skelbė, kad Vyriausybės kanceliarija pasitelkė D.Gudelio įmonę rengiant sąlygas kitiems dalyviams milijoniniame konkurse. Konkursas vyko dėl kibernetinio saugumo bei informacinio atsparumo kampanijos paslaugų. Pirkimų sąlygas už 7 tūkst. eurų parengė bendrovė „VIP viešosios informacijos partneriai“.

Vyriausybės atstovai aiškino, kad viešųjų ryšių įmonė rengė pirkimo sąlygas įsipareigodama pati nekonkuruoti 1,5 mln. eurų vertės pirkime. Dalis šių lėšų taip ir liko nepanaudotos, nes dėl pirkimų sąlygų pažeidimų Vyriausybės kanceliarija turėjo nutraukti sutartį su vienais iš laimėtojų.

Su premjeru dalijasi patirtimi

Praėjusią savaitę 15min publikavo žurnalistinį tyrimą, kuris parodė, kad premjeras Saulius Skvernelis nuolat susitikinėja su Dariumi Gudeliu, komunikacijos ekspertu, viešųjų ryšių agentūros „VIP viešosios informacijos partneriai“ savininku.

Vien per praėjusius metus D.Gudeliui buvo išduota 19 leidimų patekti į Vyriausybės rūmus. Šie susitikimai nebuvo deklaruoti.

Abu jie tikina, kad susitikimai nėra susiję su pasiruošimu prezidento rinkimams ar viešųjų ryšių konsultacijomis. Pats D.Gudelis pripažįsta su premjeru ir jo aplinka pasidalijantis savo profesinėmis žiniomis, turima informacija. Verslininkas tvirtino su premjeru pasikalbantis ir apie krepšinį.

VIDEO: 15min tyrimas: slaptąjį premjero patarėją lydi milijoninė sėkmė

D.Gudelio įmonės praėjusiais metais laimėjo viešųjų pirkimų daugiau nei už 2,5 mln. eurų. Ši suma yra didžiausia tarp viešųjų ryšių agentūrų, taip pat – geriausias paties D.Gudelio verslo rezultatas.

Didžiausią sumą jie laimėjo Nacionalinės mokėjimo agentūros viešajame pirkime – apie 900 tūkst. eurų. Šiame konkurse sprendimo teisę turėjo ir premjero patarėjas Tomas Beržinskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius