Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 05 24

Dainiaus Pūro protestas: palieka Lietuvos psichiatrų asociaciją

Vilniaus universiteto profesorius, buvęs Lietuvos psichiatrų asociacijos (LPA) prezidentas Dainius Pūras po skandalo, kai asociacijos prezidentas Alvydas Navickas padėjo organizuoti mokymus su Vilniaus psichikos sveikatos centro pacientais, nusprendė išstoti iš profesinės asociacijos.
Dainius Pūras
Dainius Pūras / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Įvertinęs tai, kad LPA prezidentas A.Navickas aktyviai dalyvavo inicijuojant ir vykdant sutrikusios psichikos žmonių teises grubiai pažeidžiantį projektą, ir į tai, kad nuo šios istorijos paviešinimo praėjus daugiau kaip savaitei, apie tai nėra jokios reakcijos nei iš LPA prezidento, nei iš LPA valdybos, nematau galimybės būti LPA nariu“, – laiške asociacijos nariams, kurį gavo 15min, rašo D.Pūras.

D.Pūras nurodo, kad tokia LPA vadovybės laikysena yra apgailėtina ir visiškai nepriimtina. „Tai kenkia Lietuvos psichiatrijos ir Lietuvos psichiatrų asociacijos reputacijai. Pranešu jums, kad nuo šios dienos nebesu Lietuvos psichiatrų asociacijos narys“, – rašo D.Pūras.

Praėjus 27 metams aiškėja, kas Lietuvos psichiatrija yra demoralizuota. Man tai labai skaudu matyti.

15min paklaustas, kodėl ėmėsi tokio žingsnio, psichiatras teigė, kad šiuo metu asociacija grįžta į sovietinius laikus.

„Kai mes kūrėme asociaciją Sąjūdžio laikais, kai buvo sudėtinga situacija ir nebuvo lengva atsiskirti nuo Maskvos mokyklos, sovietinės psichiatrijos, mes turėjome aiškų tikslą ir daug vilčių, kad mes, Lietuvos psichiatrai kuo greičiau perimtume laisvojo pasaulio psichiatrijos vertybes. Ir visų pirma, čia yra noras šventai ginti žmogaus teises. Praėjus 27 metams aiškėja, kas Lietuvos psichiatrija yra demoralizuota. Man tai labai skaudu matyti, kai pirmas žmogus asociacijoje, komentuodamas tai, kas vyksta, rodo net nesuprantantis savo veiksmų klaidingumo“, – kalbėjo D.Pūras.

Anot jo, problema ne ta, kad pradėti tyrimai dėl mokymų, kuriuose dalyvavo pacientai, tačiau A.Navicko gynybinė pozicija ir požiūris į pacientų teises.

„Tai reiškia, jaunieji psichiatrai supranta, o tie, kurie vadovauja Lietuvos psichiatrijai, dėsto, tyčiojasi iš žmogaus teisių vien komentuodami, kad čia nieko nenutiko“, – apgailestavo pašnekovas.

D.Pūrui apmaudu, kad profesinė grupė, užuot reagavusi į skandalą, apsimeta, kad nieko nežino.

„Valdybos nariai turėtų suklusti ir nepatogius klausimus užduoti prezidentui, bet panašu, kad net minčių nėra tai daryti. Tuomet man kyla minčių, kad bus tęsiama tradicija dangstyti galimus pažeidėjus. Aš neradau kito būdo reaguoti, nors man nėra lengva šį žingsnį žengti“, – sakė jis.

15min pranešė, kad Vilniaus psichikos sveikatos centro pacientai be ligoninės vadovo Martyno Marcinkevičiaus žinios dalyvaudavo mokymuose vadovams.

Paaiškėjo, kad įmonių vadovus su ligoniais paslapčia suveda ne bet kas, o Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Psichiatrijos klinikos vadovas, Lietuvos psichiatrų asociacijos prezidentas Alvydas Navickas.

Vilniaus miesto savivaldybės administracija trečiadienį paskelbė baigusi tyrimą dėl mokymų Vilniaus psichikos sveikatos centre. Ji nustatė, kad Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Psichiatrijos klinikos vadovas Alvydas Navickas ir Vilniaus psichikos sveikatos centro Psichosocialinės reabilitacijos skyriaus vedėjas Janas Hilbigas ir šio centro Pirmojo skyriaus vedėjas Laurynas Bukelskis organizuodami „Asmenybės augimo grupių“ mokymus Lietuvos banko darbuotojams pažeidė pacientų teises.

Pats Psichiatrijos klinikos vadovas A.Navickas tikino kol kas nesuprantantis, ką tiksliai padarė blogai.

„Noriu labai gerai viską suprasti, kas buvo neteisingai, nes čia yra labai subtilus klausimas. Pasaulyje nėra reglamentuota, kaip tai turėtų būti daroma. Pas mus Lietuvoje daug irgi trūksta reglamentacijos, kaip reikia daryti. Jeigu aš būčiau turėjęs kokį reglamentą, kaip reikia padaryti, aš tikrai būčiau jo laikęsis. Dabar matau, kad institucijos ieško tų atsakymų ir aš juos tikrai labai noriu gauti. Nuoširdžiai. Nes mes tikrai norėjome padaryti kuo nuoširdžiau ir kuo geriau“, – trečiadienį kalbėjo A.Navickas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius