Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 05 24 /16:18

Vilniaus savivaldybės tyrimas: organizuojant „Augimo grupių“ mokymus Psichiatrijos klinikos vadovas pažeidė pacientų teises

Po 15min straipsnio apie Birutės Garmanaitės ir Jelenos Tveretinos „Asmenybės augimo grupių“ mokymus, kurie vyko Vilniaus psichikos sveikatos centre, Vilniaus sutrikusio vystymosi kūdikių namuose ir Vilniaus nakvynės namuose situaciją aptarti nutarė Seimo savižudybių ir smurto prevencijos komisija. Komisijos posėdyje buvo paviešintos Vilniaus savivaldybės atlikto tyrimo išvados.
Savižudybių ir smurto prevencijos komisijos posėdis
Savižudybių ir smurto prevencijos komisijos posėdis / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Vilniaus savivaldybės administracijos direktorė Alma Vaitkunskienė pranešė, kad savivaldybėje suburta komisija jau baigė savo tyrimą ir nustatė, kad Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Psichiatrijos klinikos vadovas Alvydas Navickas ir Vilniaus psichikos sveikatos centro Psichosocialinės reabilitacijos skyriaus vedėjas Janas Hilbigas ir šio centro Pirmojo skyriaus vedėjas Laurynas Bukelskis organizuodami „Asmenybės augimo grupių“ mokymus Lietuvos banko darbuotojams pažeidė pacientų teises.

Nustatyta, kad tokio pobūdžio mokymai Vilniaus psichikos sveikatos centre negalėjo būti organizuojami ir vykdomi, nes Centro direktoriaus leidimas tokiems mokymams nebuvo suteiktas ir negalėjo būti suteiktas.

Komisijos išvadose nurodoma, kad pagal Centro pasirašytas sutartis su Vilniaus universitetu ar kitomis mokymo įstaigomis, jokie komerciniai mokymai ar mokymai ne sveikatos priežiūros studijų studentams, rezidentams ar sveikatos priežiūros specialistams nėra numatyti ir negalėjo vykti.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Savižudybių ir smurto prevencijos komisijos posėdis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Savižudybių ir smurto prevencijos komisijos posėdis

Taip pat nustatyta, kad A.Navickas neturėjo teisės leisti tretiesiems asmenims naudotis Centro patalpomis.

Savivaldybės komisija mano, kad A. Navicko organizuotų ir vykdytų mokymų ir sutarties, pagal kurią tokie mokymai buvo vykdomi, bei atsiskaitymų už vykdytus mokymus, apie kuriuos pranešta žiniasklaidoje, teisėtumą turėtų nagrinėti Vilniaus universitetas, kurio Psichiatrijos centro vadovu yra A.Navickas, nes nei šis Vilniaus universiteto padalinys, nei A.Navickas nėra pavaldūs Vilniaus savivaldybei.

Taip pat pažymima, kad „Asmenybės augimo grupės“ neturi licencijos vykdyti medicinos/visuomenės sveikatos mokslų studentų mokymų.

A.Navickas manė šviečiantis visuomenę

Pats Psichiatrijos klinikos vadovas A.Navickas tikino kol kas nesuprantantis, ką tiksliai padarė blogai.

„Noriu labai gerai viską suprasti, kas buvo neteisingai, nes čia yra labai subtilus klausimas. Pasaulyje nėra reglamentuota, kaip tai turėtų būti daroma. Pas mus Lietuvoje daug irgi trūksta reglamentacijos, kaip reikia daryti. Jeigu aš būčiau turėjęs kokį reglamentą, kaip reikia padaryti, aš tikrai būčiau jo laikęsis. Dabar matau, kad institucijos ieško tų atsakymų ir aš juos tikrai labai noriu gauti. Nuoširdžiai. Nes mes tikrai norėjome padaryti kuo nuoširdžiau ir kuo geriau“, – kalbėjo A.Navickas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Savižudybių ir smurto prevencijos komisijos posėdis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Savižudybių ir smurto prevencijos komisijos posėdis

Jaunųjų psichiatrų asociacijos atstovas prezidentas Edgaras Diržius komisijos posėdyje teigė, kad visiems yra aišku, kad pacientai mokymuose dalyvauti negali tol, kol nepasiekia remisijos, o tai reiškia, kad jokie mokymai negali vykti ligoninėse.

„O kaip be pacientų išmokysi? Kaip su pasveikusiais? Suprantate, pasveikęs žmogus jau kaip jūs esate, jis jau nebemato to, ką reikia mokyti“, – kalbėjo VU MF Psichiatrijos klinikos vadovas.

Mes tikrai norėjome padaryti kuo nuoširdžiau ir kuo geriau, – aiškino A.Navickas.

A.Navickas tikino už mokymus, kuriuose pats skaitė paskaitas, negavo nė euro. Nei pats, nei Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Psichiatrijos klinika.

„Jokių mes pinigų negavome. Tai yra švietėjiška mūsų veikla. Mes ją buvome pavadinę švietėjiška diskusija“, – teigė A.Navickas pridurdamas, kad išvis nežinojo apie „Asmenybės augimo grupių“ iš mokymų dalyvių gaunamą finansinę naudą..

Pasak A.Navicko, kursai su „Asmenybės augimo grupėmis“ nuo 2015 m. rengiami tam, kad žmonės kuo jautriau žiūrėtų į pacientus. Pasak jo, mokymų dalyviai pasirašo konfidencialumo sutartis, o pacientai žodžiu sutikdavo pusvalandį pasikalbėti su mokymų dalyviais.

„Jie buvo prižiūrimi skyrių vadovų, jie nebuvo palikti kažkur atskiruose kabinetuose“, – teigė A.Navickas.

Pasak jo, pacientai turi teisę kalbėtis su kuo tik nori.

Seimo narė Dovilė Šakalienė tikino, kad net neturi klausimų A.Navickui, nes jis kalba lyg būtų ne ES, o sovietinis psichiatras, nesugebėjęs „Augimo grupėms“ išaiškinti, kad jų sugalvota verslo niša niekaip nesuderinama su žmogaus teisėmis.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Savižudybių ir smurto prevencijos komisijos posėdis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Savižudybių ir smurto prevencijos komisijos posėdis

D.Šakalienė sakė, kad drausminių nuobaudų čia greičiausiai nė nepakaks.

Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto dekanas Algirdas Utkus pranešė, kad Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Akademinės etikos komisija jau vertina A.Navicko veiklą ir tyrimą turi baigti iki birželio 15 dienos.

A.Utkus tikino pats iki 15min straipsnio nieko apie šiuos mokymus nežinojęs.

Seimo narys Justas Džiugelis pareiškė labai nusivylęs tokiu dekano požiūriu ir tikino, jog jam būtų gėda mokytis pas tokį profesorių, kuris tegali suburti komisiją, bet neturi valios iškart atleisti saviveikla užsiimančio ir pacientų teisių negerbiančio pavaldinio.

M.Marcinkevičius žada užkirsti kelią

Vilniaus miesto psichikos sveikatos centro vadovas Martynas Marcinkevičius teigė, kad sutartis tarp ligoninės ir VU Psichiatrijos klinikos yra sudaryta 1999 m., tačiau pagal ją pas pacientus gali patekti tik studentai.

Pasak M.Marcinkevičiaus, ligoninėje iškart buvo pradėtas tyrimas. Klausimai pateikti ir Vilniaus universitetui, klausimas aptartas su Medicinos fakulteto dekanu.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Savižudybių ir smurto prevencijos komisijos posėdis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Savižudybių ir smurto prevencijos komisijos posėdis

Pasak jo, kol kas išsiaiškinta, kad mokymuose dalyvavo du pacientai iš Psichosocialinės reabilitacijos skyriaus ir septyni Pirmojo skyriaus pacientai. Tiesa, Pirmojo skyriaus vadovas Laurynas Bukelskis paaiškinimų ligoninės vadovybei dar nepateikė, nes praėjusią savaitę buvo komandiruotėje, o dabar atostogauja.

Ligoninės vadovo žiniomis, pacientai buvo informuoti, kad susitinka su Lietuvos banko darbuotojais, ir žodžiu sutiko su jais kalbėtis, tačiau raštiškų sutikimų nepasirašė.

„Nei pagal bendrus įstatymus, nei pagal centro tvarkos taisykles, ne sveikatos specialistų mokymai yra negalimi“, – sakė M.Marcinkevičius.

Be to, jis pabrėžė, kad nei skyrių vadovai, nei Psichiatrijos klinikos vadovas jo neinformavo apie tai, kas vyksta.

M.Marcinkevičius tikino prisiimantis atsakomybę dėl to, kad, kaip ligoninės vadovas, nesugebėjo pastebėti to, kas vyksta jam už nugaros.

„Visomis išgalėmis stengsimės, kad tokie dalykai nepasikartotų“, – žadėjo M.Marcinkevičius.

Lietuvos banko Personalo skyriaus vadovė Oksana Balsienė komisijai nurodė, kad bankas „Asmenybės augimo grupių“ mokymus už 7,7 tūkst. eurų nutarė įsigyti, nes norėjo mokymų, kuriuose „turėtų priėjimą prie kitokią pasaulėžiūrą turinčių žmonių“.

Seimo Savižudybių ir smurto prevencijos komisijos pirmininkas Mykolas Majauskas paklausė, kokia yra psichikos sveikatos sutrikimų turinčių žmonių pasaulėžiūra.

„Jautri“, – atsakė O.Balsienė.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Savižudybių ir smurto prevencijos komisijos posėdis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Savižudybių ir smurto prevencijos komisijos posėdis

Ji pabrėžė, kad mokymuose ilgiausiai truko paskaita, o paskui dalyviai galėjo susitikti su pacientais, bet akcentavo, kad tikrai nebuvo uždaryti.

O.Balsienė nurodė, kad darbuotojai pasirašė konfidencialumo sutartis, tačiau negalėjo nurodyti, kokios nuobaudos Lietuvos banko darbuotojams būtų taikomos, jei jie šias sutartis pažeistų.

15min pranešė, kad Vilniaus psichikos sveikatos centro pacientai be ligoninės vadovo Martyno Marcinkevičiaus žinios dalyvaudavo mokymuose vadovams.

Paaiškėjo, kad įmonių vadovus su ligoniais paslapčia suveda ne bet kas, o Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Psichiatrijos klinikos vadovas, Lietuvos psichiatrų asociacijos prezidentas Alvydas Navickas.

Jis pats tokiuose mokymuose pacientų teisių pažeidimo nemato. Atvirkščiai – A.Navickas sako darantis tik gera: laužantis stereotipus apie psichikos sutrikimų turinčius asmenis.

Vilniaus psichikos sveikatos centras dėl situacijos pradėjo vidinį tyrimą.

Dėl šių mokymų tyrimus atlieka Sveikatos apsaugos bei Švietimo ir mokslo ministerijos, Vilniaus universitetas, Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba, Valstybinę duomenų inspekcija.

Nevyriausybinė organizacija „Psichikos sveikatos perspektyvos“, gindama viešąjį interesą, antradienį kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, prašydama ištirti situaciją ir pradėti ikiteisminį tyrimą dėl galimo Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymo pažeidimo.

Organizacijos vadovė Karilė Levickaitė teigė, kad į Lietuvos psichologų sąjungą negalėjo kreiptis, nes Lietuvoje nėra apibrėžta psichologo etika.

Seimo Savižudybių ir smurto prevencijos komisijos pirmininkas M.Majauskas tikino, kad jam net trūksta žodžių situacijai apibūdinti.

„Situacija tikrai yra labai sudėtinga ir kelianti didelį nerimą. Iš tikrųjų rinkti žodžius paaiškinant, kas iš tikrųjų įvyko. (...) Aš manau, kad mes esame labai arti tarptautinio labai didelio skandalo ir tai priklausys nuo atsakingų institucijų požiūrio. Jeigu matysime, kad institucijos ieško galimybių išsisukti, mes kreipsimės į tarptautines institucijas, kad jos pateiktų savo vertinimus, tame tarpe Jungtinių Tautų Žmogaus teisių komitetą“, – kalbėjo M.Majauskas.

Anot jo, neatmestina ir specialiosios Seimo komisijos sukūrimo galimybė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius