-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 01 17

Dar viena mįslė dėl „Grigeo“: paskelbtas vaizdo įrašas su keistomis atliekų talpyklomis iš Grigiškių

Seimo narė, Liberalų sąjūdžio pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen penktadienį paviešino vaizdo įrašą, kuriame, kaip teigia parlamentarė, galimai „Grigeo“ įmonės teritorijoje Grigiškėse fiksuotas galimas Neries teršimas. Aplinkos apsaugos departamentas nurodė, kad situacijos negali išsiaiškinti nežinant, kada filmuota. „Grigeo“ patvirtina, kad filmuota įmonės teritorijoje, tačiau neigia, kad šulinys veda į Nerį.
Aplinkosaugininkų išvyka į „Grigeo“ Grigiškėse
Aplinkosaugininkų išvyka į „Grigeo“ Grigiškėse / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Seimo narė, paskelbdama įrašą, nurodė: „Gavau štai tokį video, kurio siuntėjas teigia, kad filmavimas vyko prieš kelis metus, Vilniuje esančioje teritorijoje. Po pastarųjų įvykių panašių liudijimų, matyt, gali padaugėti. Persiųsiu jį ir aplinkosaugininkams.

Iš to, kas matosi filmuotoje medžiagoje, negalima užtikrintai teigti, kad cheminės medžiagos buvo pilamos tiesiai į Nerį, tačiau toks įtarimas kyla. Norėtųsi išsiaiškinti, kas tai.“

Aplinkos apsaugos departamentas 15min informavo, kad įrašo iš Seimo narės dar nėra gavęs.

„Reikėtų kuo tiksliau žinoti, kada darytas vaizdo įrašas, kad galėtume plačiau pakomentuoti situaciją, t. y. ar buvo gauta ši informacija, atliktas tyrimas, ar nustatytas cheminių medžiagų pylimo į upę faktas bei kokios tai medžiagos“, – nurodė Ieva Krikštopaitytė, Aplinkos apsaugos departamento atstovė žiniasklaidai.

Taip pat I.Krikštopaitytės teigimu, kol kas negalima pasakyti, kokia medžiaga laikoma talpykloje, ant kurios matyti užrašas „Cilindro apsauginė chemija FennoCrepe 211“.

„Vien iš vaizdo medžiagos negalime nustatyti, kokia medžiaga buvo laikoma talpykloje ir ar ji buvo pilama į upę“, – teigė ji.

Tai gamybos procesuose nepanaudotos linijų klijų dažų sistemų atliekos, kurios keliauja į „Vilniaus vandenų“ nuotekų valymo įrenginius, ne į Nerį, – teigia T.Jozonis.

Perdavė žmogus, kuriam rūpi

Seimo narė V.Čmilytė-Nielsen nurodė išgirdusi, kad filmuota 2015-aisiais.

„Iš to žmogaus, kuris perdavė įrašą, žinau, kad tai 2015 m. darytas įrašas – prieš ketverius metus. Na, aš taip suprantu, kad siejamas su „Grigeo“, nors to teigti vienareikšmiškai negaliu. Tai turėtų atsakingos institucijos pažiūrėti ir savo verdiktą paskelbti, jei tai įmanoma įvertinti“, – teigė ji.

Įrašą Aplinkos apsaugos departamentui Seimo narė ketina perduoti artimiausiu metu. O kol kas Seimo narė vaizdo įrašą nutarė tiesiog paskelbti feisbuke.

„Žmogus, kuriam rūpi, tiesiog perdavė man, nes esu dirbusi Aplinkos apsaugos komitete prieš 3–4 metus, gal dėl to. Šiuo atveju, aš manau, kad mano kompetencija neleidžia man tirti šito. Tai ne mano darbas“, – kalbėjo parlamentarė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen

„Grigeo“: skystis pilamas ne į Nerį

„Grigeo“ pripažįsta, kad įrašas darytas įmonės teritorijoje, Grigiškėse. Tačiau griežtai neigia, kad šulinys veda į Nerį.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Tomas Jozonis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Tomas Jozonis

Video įraše matomas šulinys yra išvestas tiesiai į „Vilniaus vandenų“ nuotekų valymo įrenginius, jokiu būdu ne į Nerį. Patys kreipėmės į aplinkosaugininkus ir laukiame patikrinimo išvadų, kad kuo greičiau būtų panaikintos bet kokios abejonės dėl skaidrios įmonės veiklos. Grigiškėse įsikūrusi AB „Grigeo“ visas savo nuotekas valymui atiduoda „Vilniaus vandenims“.

Įraše matomos medžiagos – tai gamybos procesuose nepanaudotos linijų klijų dažų sistemų atliekos, kurios, kaip minėjau, keliauja į „Vilniaus vandenų“ nuotekų valymo įrenginius, ne į Nerį“, – teigia Tomas Jozonis, „Grigeo“ generalinis direktorius.

Šią savaitę „Grigeo“ teritoriją apžiūrėjo specialistai. Jie toliau tirs, kaip čia tvarkomos nuotekos. Aplinkosaugininkai Neries pakrantėje suskaičiavo daugiau vamzdžių, negu matė planuose, o „Vilniaus vandenų“ atstovai nori gauti atsakymą, kodėl praėjusiais metais įmonės nuotekų taršumas sumažėjo. „Grigeo“ atstovai tikino, kad tai seniai nenaudojami tarybinių laikų vamzdžiai, o nuotekų taršumas sumažėjo dėl technologinių sprendimų.

Tokio patikrinimo Grigiškėse imtasi po to, kai prokurorai paskelbė atskleidę, kad aplinkosaugines vertybes deklaravusi įmonė „Grigeo Klaipėda“ tikriausiai slapta išleisdavo nevalytas nuotekas į Kuršių marias. Įtarimai šioje byloje pareikšti trims fiziniams asmenims ir įmonei.

„Grigeo“ pagrindinis akcininkas ir prezidentas Gintautas Pagonis pripažino, kad nuotekos buvo leidžiamos į Kuršių marias, bet tvirtino apie tai nieko nežinojęs.

VIDEO: Aplinkosaugininkai Neries pakrantėje ties „Grigeo“ rado daugiau vamzdžių negu matė planuose

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius