-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 12 14

Davoso forumas jau vasarą žinojo apie omikron? Ne, jie tik atnaujino seną tekstą

Socialiniuose tinkluose plinta išvedžiojimai, esą Davose įsikūręs Pasaulio ekonomikos forumas (PEF) dar liepą žinojo, kad lapkričio pabaigoje bus rastas naujas koronaviruso variantas omikron. Tokia išvada padaryta netyčia ar sąmoningai nutylint, kad šios organizacijos tinklalapyje vasaros viduryje paskelbtas tekstas buvo atnaujintas jau po pranešimo apie varianto B.1.1.529 atsiradimą.
Naujasis pandeminio koronaviruso omikron variantas yra itin užkrečiamas.
Naujasis pandeminio koronaviruso omikron variantas yra itin užkrečiamas. / Imago / Scanpix nuotr.

Perdirba naujienas?

„Jie pradeda klysti, – savo paskyroje „Twitter“ prieš parą parašė advokatė iš Naujojo Džersio valstijos (JAV) Stacey Rudin. – PSO ką tik pasakė, kad apie omikron pirmą kartą pranešė Pietų Afrika 21/11/24.

Tačiau PEF pranešė apie TIKSLIAI tokį pat variantą – B.1.1.529, kilusį iš Pietų Afrikos – dar liepą.

Ups.“

Savo žodžiams patvirtinti S.Rudin pridėjo nuorodą į PEF tinklalapyje publikuotą tekstą ir citatą iš jo pradžios: „Mokslininkai Pietų Afrikoje nustatė nedaug naujo koronaviruso varianto atvejų.

Jie dirba, siekdami suprasti jo galimas pasekmes, tačiau per spaudos konferenciją nurodė, kad atmaina turi „labai neįprastą mutacijų rinkinį“.

Šias frazes advokatė palydėjo komentaru: „Jie tikrąja to žodžio prasme perdirba panikos naujienas.“

Prie nuorodos į Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) pranešimą, kad omikron atmaina skelbiama keliančia susirūpinimą, ji prirašė: „Tai – tikras, akivaizdus, dokumentais patvirtintas, nepaneigiamas PSO melas.“

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Socialiniuose tinkluose plinta tvirtinimai, esą Pasaulio ekonomikos forumas dar vasarą numatė koronaviruso omikron varianto atsiradimą
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Socialiniuose tinkluose plinta tvirtinimai, esą Pasaulio ekonomikos forumas dar vasarą numatė koronaviruso omikron varianto atsiradimą

Moteriai užkliuvo frazė, kad „Apie variantą B.1.1.529 pirmą kartą PSO pranešė Pietų Afrika 2021 m. lapkričio 24 d.“ Ji pasiūlė paskaityti minėtą liepos 12 d. PEF tekstą.

Bemaž 7 tūkst. žmonių po šiuo įrašu paspaudė „patinka“, juo buvo pasidalinta daugiau nei 4 tūkst. kartų. Įrašu dalijamasi ne tik „Twitter“, bet ir kitame socialiniame tinkle „Facebook“.

Tekstas senas, bet atnaujintas

S.Rudin išvada yra akivaizdžiai klaidinga – tam pastebėti nereikia nė papildomo tyrimo. Originaliame PEF tekste, kuris pasirodė liepos 12-ąją, pavadintame „Paaiškinimas: štai taip mokslininkai atranda naujus COVID-19 variantus“.

Tekste pasakojama, kas yra virusai, kaip ir kodėl jie mutuoja, remiantis koronaviruso alfa variantu, paaiškinta, kaip atrandamos atmainos, kiek mutacijos pavojingos, ar vakcinos saugo nuo atmainų.

Apie kitas koronaviruso atmainas, bent jau keliančias susirūpinimą, pavyzdžiui, beta, gama, tekste nekalbama, paminėta tik delta.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialiniuose tinkluose plinta tvirtinimai, esą Pasaulio ekonomikos forumas dar vasarą numatė koronaviruso omikron varianto atsiradimą
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialiniuose tinkluose plinta tvirtinimai, esą Pasaulio ekonomikos forumas dar vasarą numatė koronaviruso omikron varianto atsiradimą

Pietų Afrikos Respublikos mokslininkams pranešus apie ką tik aptiktą naują – omikron – variantą, tekstas buvo atnaujintas – pačioje pradžioje buvo pridėtos kelios pastraipos su naujausia informacija.

„Šis straipsnis pirmą kartą buvo paskelbtas 2021 m. liepos 12 d., – rašoma iškart po pavadinimo. – Jis buvo atnaujintas lapkričio 26 d. informacija apie naują atmainą B.1.1.529.“

Koronaviruso varianto pavadinimas – omikron – tekste nepaminėtas, tik nomenklatūrinis pavadinimas, suteikiamas visiems naujiems viruso variantams.

Kai PSO pripažįsta atmainą verta dėmesio ar keliančia susirūpinimą, ji pavadinama graikų abėcėlės raide, taip siekiant išvengti sąsajų su valstybe, kurioje ji pirmą kartą aptikta.

Apie sąmokslą kalba seniai

Cituotas įrašas – ne vienintelis, kuriame teigiama, esą omikron varianto atsiradimas buvo suplanuotas.

Socialiniuose tinkluose jau kelis mėnesius platinama lentelė su tariamu naujų koronaviruso variantų grafiku ir komentarais, esą jis patvirtina, kad pandemija buvo suplanuota, siekiant užvaldyti žmoniją.

123RF.com nuotr./Koronavirusas
123RF.com nuotr./Koronavirusas

Tokia logika neatitinka viruso vystymosi ciklo – naujos atmainos randasi jam dauginantis. Šį procesą nuspėti itin sunku, todėl neįmanoma parengti plano, kada tikėtis naujo varianto.

Dar populiaresnės ir seniau sklindančios melagienos – esą pandemija dėl COVID-19 buvo surežisuota, pasitelkus dirbtinį intelektą ir 5G ryšį pasaulyje kuriama nauja tvarka, kurios tikslas – visus kontroliuoti, o už to stovi technologijų elitas.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius