-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 10 02

Dėl „Gazprom“ banko paskolos Skardžių įmonei – kreipimasis į Seimo etikos sargus

Seimo Etikos ir procedūrų komisija gavo dar vieną kreipimąsi dėl Artūro Skardžiaus. Šį kartą prašoma išsiaiškinti, ar nėra Seimo nario etikos pažeidimas tai, kad Skardžių šeima valdo energetikos įmonę Baltarusijoje ir yra gavusi Rusijos dujų koncerno „Gazprom“ valdomo banko paskolą.
Artūras Skardžius, portertas, stambus, Seime, kalba, ranka
Artūras Skardžius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Pirmadienį Seimo nariai Arvydas Anušauskas ir Bronius Matelis kreipėsi į parlamento Etikos ir procedūrų komisiją, prašydami iš naujo nagrinėti A.Skardžiaus interesus.

Jie teigia, kad išaiškėjo naujos aplinkybės, kurios sudaro prielaidas iš peržvelgti A.Skardžiaus finansinius ryšius ir politinę veiklą.

Donatas Gvildys/Skardžių šeimos verslas ir „Gazprom“ paskola
Donatas Gvildys/Skardžių šeimos verslas ir „Gazprom“ paskola

Praėjusią savaitę paaiškėjo, kad Skardžių įmonė Baltarusijoje „Investenergostroi“ yra gavusi paskolą iš Rusijos dujų koncerno „Gazprom“ valdomo banko „Belgazprombank“.

Be to, Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) neseniai pareiškė nuomonę, kad A.Skardžiaus teikti pasiūlymai dėl Atsinaujinančių išteklių energetikos įstatymo sudarė prielaidas pasipelnyti iš valstybės tam tikroms verslo grupėms. Konkrečiai – saulės elektrinių iki 30 kW statytojams. O būtent tokiu verslu bandė užsiimti A.Skardžiaus šeima ir giminaičiai.

Kreipimąsi pasirašę parlamentarai Seimo Etikos ir procedūrų komisijos prašo išsiaiškinti keturis epizodus:

  1. Nustatyti, ar anksčiau A.Skardžius nusišalindavo Seime svarstant klausimus, susijusių su vėjo energetika.
  2. Ištirti, ar A.Skardžius tinkamai ir pagal numatytus terminus deklaravo savo žmonos Snieguolės Skardžiuvienės įsigytas bendrovės „Investenergostroi“ akcijas ir šiai įmonei suteiktą 100 tūkst. eurų paskolą.
  3. Įvertinti, ar A.Skardžiaus veikla nepažeidžia Seimo nario ir valstybės tarnautojo etikos, jeigu jo šeima per savo įmonę „Investenergostroi“ gauna pajamų iš Baltarusijos vyriausybės.
  4. Nustatyti, ar faktas, kad Skardžių šeimos verslas Baltarusijoje gavo paskolą iš Rusijos dujų koncerno „Gazprom“ banko, nėra Seimo nario ir valstybės tarnautojo etikos pažeidimas. Kreipimosi autoriai pabrėžia, kad „Gazprom“ turi tiesioginių interesų Lietuvos energetikos politikoje, o A.Skardžius yra Seimo Energetikos komisijos pirmininko pavaduotojas.

Politikų A.Anušausko ir B.Matelio kreipimasis į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją buvo užregistruotas pirmadienio popietę. Kol kas neaišku, ar komisija patvirtins jų prašimą ir imsis svarstyti A.Skardžiaus reikalus.

Pateikė netikslią informaciją

Seimo Etikos ir procedūrų komisija jau svarstė A.Skardžiaus finansinius ryšius su vėjo energetika užsiimančiais verslininkais. Tai įvyko rugpjūčio pabaigoje. Tąkart A.Skardžius etikos sargams pateikė netikslios informacijos apie padėtį.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Artūras Skardžius Seimo Etikos ir procedūrų komisijoje
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Artūras Skardžius Seimo Etikos ir procedūrų komisijoje

Etikos ir procedūrų komisijos posėdyje jis teigė, kad bendrovės „Renovacijos partneriai“ nuomojami keturi žemės sklypai Šilutės rajono Čiūtelių kaime priklauso jo žmonai Snieguolei Skardžiuvienei. Tačiau iš tikrųjų nuosavybė priklauso ir A.Skardžiui, ir S.Skardžiuvienei.

Be to, politikas aiškino negalįs pateikti savo šeimos sudarytos nuomos sutarties su „Renovacijos partneriais“, nes pats nėra to sandorio dalyvis. Tačiau 15min turima pirminė sutartis rodo, kad A.Skardžius yra sutarties dalyvis ir taip pat dėjo savo parašą.

Tą rugpjūčio 30-ąją Seimo Etikos ir procedūrų komisija priėjo prie išvados, kad A.Skardžius neprivalėjo, bet galėjo deklaruoti savo finansinį ryšį su sklypo subnuomininkais – energetikos bendrove „Naujoji energija“, kuri jo žemėje pastatė dvi vėjo jėgaines.

Taip pat Seimo nariui buvo nurodyta nusišalinti nuo visų klausimų, susijusių su vėjo energetika.

Komisija konstatavo, kad dėl Skardžių šeimos sandorio su vėjo energetikais gali kilti interesų konfliktas parlamente svarstant atsinaujinančios energetikos klausimus.

Šiuo metu Seimo Antikorupcijos komisija atlieka parlamentinį tyrimą dėl A.Skardžiaus veiklos. Ikiteisminį tyrimą vykdo STT. Savarankišką tyrimą atlieka ir Valstybinė mokesčių inspekcija.

Ši situaciją prasidėjo po 15min atlikto žurnalistinio tyrimo apie A.Skardžiaus veiklą ir finansinius ryšius.

TAIP PAT SKAITYKITE: Viskas, ką reikia žinoti apie Artūro Skardžiaus skandalą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius