Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 07

Dėl sandėlio daržovėms kilo tikras karas: kaimynai kaltina dokumentų klastojimu ir reikalauja ikiteisminio tyrimo

Pramoninės paskirties naujų objektų statybos Vilniaus pašonėje šalia gyvenamųjų kvartalų nepasitenkinimo sulaukia nuolat. Avižienių seniūnijos Pikutiškių kaime situacija irgi tokia pati: gyventojai skundžiasi nesulaukę informacijos, įtaria, kad statybų leidimas išduotas pažeidžiant įstatymus. Statytojas savo ruožtu tikras, kad statyti sandėlį daržovėms pasiruošė tinkamai ir baksnoja į galbūt savų interesų turinčius kaimynus.
Sandėlių statybų darbai Šalnų gatvėje Avižieniuose
Sandelių statybų darbai Šalnų gatvėje Avižieniuose / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Vilniaus rajono Pikutiškių Šalnų gatvės gyventojai nusiteikę ryžtingai: jie savo teises ginti ketina ne tik viešai pasakodami istoriją dėl būsimos sandėlio kaimynystės, bet ir kreipdamiesi į Statybų inspekciją bei prokuratūrą. Jų skundų sąrašas – ilgas, tačiau didžiausias dėmesys skiriamas tam, kad statybų leidimas sandėliui gali būti išduotas neteisėtai.

Pasigedo informacijos

Kaip 15min pasakojo Šalnų gatvėje gyvenanti Jūratė (pavardė redakcijai žinoma), nedidelio šalia Avižienių esančio gyvenamųjų namų kvartaliuko gyventojai jau kurį laiką nerimastingai laukia jų gatvėje iškilsiančio didžiulio sandėliavimo paskirties pastato.

„Ir, panašu, laukti ilgai neteks, nes sandėlio statybos darbai jau prasidėjo, statinio savininkui visiškai nekreipiant dėmesio į šios gatvės gyventojų prieštaravimus tokiam objektui jų nedidelėje gatvelėje.

Visa istorija prasidėjo dar 2018 m., kai UAB „Metalo broliai“ Vilniaus rajone, Avižienių sen., Pikutiškių k., Šalnų gatvėje, įsigijo du sklypus. Tuokart, matyt, niekas iš šioje gatvėje gyvenančių senbuvių net nebūtų pagalvojęs, jog kažkada šiuose sklypuose, visiškai greta jų kiemų, kur pūpso mažaaukštės statybos namai, o neužstatytuose sklypuose taip pat yra suplanuotos namų valdos, iškils 6,22 m aukščio, 808,37 kv. m ploto angaras.

Priešingai, daugelis vylėsi sulaukti naujakurių, kurie taip pat būtų suinteresuoti kurdami savo gerovę tuo pat metu puoselėti šios gatvės senbuvių jau užgyventą gyvenvietės ramybę. Deja, tam įvykti nebuvo lemta, nes sklypų savininko planai buvo visai kitokie“, – pasakojo Jūratė.

Daugelis vylėsi sulaukti naujakurių, kurie būtų suinteresuoti puoselėti šios gatvės senbuvių užgyventą gyvenvietės ramybę. Deja, tam įvykti nebuvo lemta.

Jos teigimu, kurį laiką kaimynai tik laukė kokios nors informacijos apie būsimas statybas, tačiau jos nebuvo. Tik kartą sklypų savininkas dalyvavo vietos bendruomenės susirinkime dėl planų gyventojų lėšomis asfaltuoti Šalnų gatvę.

Pirma – sandėlis įrangai, tada – daržovėms

„Deja, konkrečių atsakymų į gyventojų klausimus ir tuokart nepavyko gauti. Buvo paaiškinta, jog įmonė ketina statyti sandėlį gaminamai įrangai sandėliuoti (įmonė skelbiasi gaminanti nerūdijančio plieno baldus profesionalioms virtuvėms), visiškai nekreipiant dėmesio į tai, kad tai gyvenamųjų namų kvartalas! Taip, gal ir nedidelis, tačiau čia gyvena žmonės, auga vaikai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Sandėlių statybų darbai Šalnų gatvėje Avižieniuose
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Sandėlių statybų darbai Šalnų gatvėje Avižieniuose

Akivaizdu, jog gatvės gyventojų ramus kasdienis gyvenimas išdygus šiam statiniui bus sudrumstas, nes net nekyla abejonių, jog į šį sandėlį ir taip ganėtinai siauru keliuku, kuris, beje, iki šiol vis dar nėra asfaltuotas, turės važiuoti didžiulės gaminiais ar jų gamybai reikalingomis medžiagomis pakrautos sunkiasvorės transporto priemonės.

To nepaneigė ir pats įmonės atstovas, tuokart „šalniškiams“ patvirtinęs, jog kelios didesnės mašinos gatvele tikrai turės pravažiuoti. Tikrai kelios? Vis tik šis teiginys sukėlė ir kelia pagrįstų abejonių“, – įvykių eigą toliau dėstė Jūratė.

Anot gyventojos, laikas ėjo, bendrovė ruošė dokumentus statyboms, o jų abejonių niekas nė nemėgino išsklaidyti. Projekto viešinimo procedūra, kaip aiškina gyventojai, nevyko taip, kaip reikalauja įstatymai – sklype jie pasigedo informacinio stendo apie tai, asmeniškai net artimiausių kaimynų irgi niekas neinformavo.

O pačiame viešinime dalyvavęs įmonės atstovas esą negalėjo atsakyti į klausimus, pažadėjęs tai padaryti raštu, bet jokių atsakymų niekas iš gyventojų elektroniniu paštu sako negavę.

Buvo paaiškinta, jog įmonė ketina statyti sandėlį gaminamai įrangai sandėliuoti, visiškai nekreipiant dėmesio į tai, kad tai gyvenamųjų namų kvartalas.

Gyventojai tikina nustebę ir dėl statinio paskirties – iki tol girdėję apie bendrovės gaminamos įrangos sandėliavimą, dabar jie sužinojo, kad čia bus statomas žemės ūkio augalų derliui laikyti skirtas sandėlis.

Turi savų įtarimų

Ūkininkas Gediminas Vėjalis, vienas iš UAB „Metalo broliai“ akcininkų ir sandėlio Šalnų g. statybų iniciatorius, 15min tvirtino, kad jam reikalingas sandėlis auginamoms daržovėms, taip pat – braškėms, kurias ketina jau kitais metais auginti.

Jis stebisi – esą kaimynai nuo pat šio proceso įsiūbavimo pradžios turėjo jo kontaktus, bet niekada tiesiai nesikreipė ir nieko išsiaiškinti nenorėjo.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Sandėlių statybų darbai Šalnų gatvėje Avižieniuose
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Sandėlių statybų darbai Šalnų gatvėje Avižieniuose

Todėl G.Vėjalis neslepia įtarimų, kad galbūt konfliktą kursto dar vienas naujas kaimynas, šalia jo turimų sklypų irgi įsigijęs žemės, o galbūt ir visų kaimynų noras, kad ūkininkas savo lėšomis išasfaltuotų visą gatvę. Jis pripažįsta dalyvavęs šiam klausimui skirtame susirinkime.

„2018 m. gegužės–rugpjūčio mėn. įmonė įsigijo du sklypus Šalnų g. 4 ir 2A, bendras plotas apie 0,5 ha. Pirkimo proceso metu gyventojai kaimynystėje nesidomėjo, kas ir kokiu tikslu perka sklypą. 2018 lapkritį pradedami sklypo pertvarkymo, planiravimo, formatavimo ir paskirties keitimo darbai. Šio proceso metu buvo vykdomos projekto viešinimo procedūros, taip, kaip tai numato įstatymai. Gyventojai nekelia jokių klausimų.

Nuo 2018 m. iki 2020 m. sklypo formavimo laikotarpiu sklype stovėjo skelbimas „Priimu gruntą“ su mano telefono numeriu. Kaimynai tikrai turėjo galimybę tiesiai susisiekti su manimi konstruktyviam dialogui. 2019 gegužės mėn. pakeista paskirtis iš namų valdos į pramonės ir sandėliavimo paskirtį. Šio etapo laikotarpiu informacija buvo viešinama taip, kaip tai numato įstatymai.

Galiausiai sklypai sujungti į vieną. Naujas adresas – Šalnų g 4. Gyventojai nereiškė jokių pretenzijų dėl pramonės ir sandėliavimo paskirties pakeitimo“, – savą chronologiją dėlioja G.Vėjalis.

Jo teigimu, 2019 m. liepą įvyko jau minėtas Šalnų g. gyventojų ir jo susitikimas, kuriame bendruomenės atstovė teikė pasiūlymus dėl gatvės asfaltavimo, galimybės pasinaudoti parama: „Aš jos iniciatyvą palaikiau ir sakiau, kad sutinku prisidėti prie šio projekto finansavimo. Susitikime dalyvavo apie 15 asmenų. Susitarti nepavyko, idėjos tiesti asfaltą nepalaikė dauguma susirinkimo dalyvių.

Susitikimo metu gyventojus informavau apie planuojamas statybas. Noriu pažymėti, kad susitikimo metu siūliau prisiimti dvigubai didesnę finansinę naštą, nei priklausytų už kelio asfaltavimo darbus. Gyventojams pažadėjau, kad bandysiu pasirūpinti, jei bus tokia būtinybė, kelio ruožu nuo įvažiavimo į Šalnų g. iki mano sklypo.“

Kaimynas išsakė nepasitenkinimą tuo, kad jis neapsižiūrėjo ir nusipirko sklypus, kurių vertė kris, jei čia bus pastatytas sandėlis. Tai buvo vienintelis gautas nepasitenkinimas.

Kreipėsi tiesiai tik naujas kaimynas

Kitaip G.Vėjalis pasakoja ir apie projekto viešinimo procesą. Jo teigimu, susitikimo seniūnijoje metu architektas telefonu atsakė į visus, kaip sako, pagrįstus klausimus, vėliau esą jokių pranešimų dėl netinkamo ar neinformatyvaus projekto viešinimo jis nesulaukė. Tad rugsėjį statybos leidimas buvo išduotas, iš gyventojų jokių pretenzijų esą nebuvę, tik spalio pradžioje tokios sulaukta.

„Telefonu kreipėsi kaimynas, kuris šalia ką tik nusipirko Šalnų g. du sklypus. Kaimynas tiesiog išsakė nepasitenkinimą tuo, kad jis neapsižiūrėjo ir nusipirko sklypus, kurių vertė automatiškai kris, jei čia bus pastatytas sandėlis. Tai buvo vienintelis gautas nepasitenkinimas, kurį gavau asmeniškai. O spalio 28 d. gaunu informaciją apie gyventojų priekaištus. Sutapimas ar ne, bet naujojo kaimyno iniciatyvos atmesti negaliu.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Sandėlių statybų darbai Šalnų gatvėje Avižieniuose
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Sandėlių statybų darbai Šalnų gatvėje Avižieniuose

UAB „Metalo broliai“ veiklos sritis yra maisto pramonė. Aš pats esu ūkininkas, kuriantis ateities planus su ekologine žemdirbyste. Mano tikslas yra turėti daržovių laikymo sandėlį šalia Vilniaus dėl logistikos sumetimų. Investicijos į šį projektą jau sudaro per 100 tūkst. eurų, pasirašytos statybos rangos sutartys, pradėti statybos darbai. Gyventojams tikrai nėra ko nerimauti dėl būsimos veiklos, ji nekels jiems jokių rūpesčių“, – įtikinėjo G.Vėjalis.

Jis žada sutvarkyti ir kelio atkarpą iki savo sklypo – apie 80 metrų, tačiau visą gatvę asfaltuoti, G.Vėjalio manymu, turėtų visi gyventojai – ir esami, ir kurie dar tik statosi namus, o ne esą mėginti pasigerinti sąlygas kažkieno kito sąskaita.

Mano tikslas yra turėti daržovių laikymo sandėlį šalia Vilniaus dėl logistikos sumetimų. Investicijos į šį projektą jau sudaro per 100 tūkst. eurų.

Gyventojai savo ruožtu griežtai neigia, kad yra suinteresuoti tik gatvės asfaltavimu. Jie sako norį gyvenamojo, ne pramoninio statinio kaimynystės.

Savivaldybė: apskundimo nebuvo

Kaip aiškina Vilniaus rajono savivaldybė, Šalnų gatvės gyventojai buvo kreipęsi į savivaldybę dėl dalyvavimo 50/50 asfaltavimo finansavimo programoje ir dar 2019 m. birželį savivaldybė sutiko finansuoti 50 proc. 361 m kelio ruožo dangos tvarkymo darbų vertės.

Gyventojams buvo paaiškintos dalyvavimo programoje sąlygos, pateikta rangovo AB „Kauno tiltai“ sudaryta darbų vertės sąmata, tačiau tolimesnis procesas nutrūko, gyventojai nepateikė reikiamų dokumentų. Dėl kokios priežasties, savivaldybė teigia nežinanti.

„Šio žemės sklypo paskirtis buvo pakeista iš vienbučių ir dvibučių gyvenamųjų pastatų teritorijos į pramonės ir sandėliavimo objektų teritorijas 2019 m. vasario 21 d. Teritorijos naudojimo būdas į pramonės ir sandėliavimo buvo pakeistas rengiant formavimo pertvarkymo projektą iki „U“ zonos bendrojo plano patvirtinimo. Sklypas pateko į urbanizuotą, numatytą užstatyti teritoriją, kurioje nedetalizuota, koks teritorijos naudojimo būdas labiau tiktų – galimi buvo visi variantai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Šalnų gatvėje Avižieniuose
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Šalnų gatvėje Avižieniuose

Pagal Vietos savivaldos įstatymą, viena iš savarankiškų savivaldybės funkcijų yra sąlygų verslo ir turizmo plėtrai sudarymas ir šios veiklos skatinimas. Be to, įvertinant, kad sklypas yra prie valstybinio kelio ir vietinio kelio sankryžos, buvo pritarta teritorijos naudojimo būdo keitimui į pramonės ir sandėliavimo“, – teigė savivaldybės atstovai.

Jie taip pat patvirtino, kad projektinių pasiūlymų viešasis svarstymas vyko šiemet vasarį Avižienių seniūnijos patalpose, po jo projektuotai teigė pasiūlymų raštu negavę, niekas planų neskundė, todėl savivaldybė projektiniams pasiūlymams pritarė vasario 21 d.

„2020 m. liepos 31 d. savivaldybė išdavė leidimą UAB „Metalo broliai“ statyti sandėliavimo paskirties pastatą Šalnų g. 4, Pikutiškių k., Avižienių sen.

Projektuojant pastatą buvo reikalaujama netaršios veiklos. Manoma, kad šakniavaisių sandėliavimas nėra tarši veikla, tinkama kaimo vietovei. Atkreipiame dėmesį, kad planuojamas sklypo užstatymo tankis yra 19 proc., kas atitinka net gyvenamosios valdos užstatymo parametrams, aukštis apie 6 m – mažesnis už gyvenamojo pastato, tūrio intensyvumo rodiklis – 1,05 (leistinas 2,5)“, – savo komentare teigia Vilniaus rajono savivaldybė.

Projektuojant pastatą buvo reikalaujama netaršios veiklos. Manoma, kad šakniavaisių sandėliavimas nėra tarši veikla, tinkama kaimo vietovei.

Kreipėsi į teisėsaugą

Tačiau nei G.Vėjalio kalbos, nei Vilniaus rajono savivaldybės teiginiai kaimynų, atrodo, nenuramins. Jie surašė skundą net kelioms institucijoms – Valstybinei teritorijų planavimo ir statybos inspekcijai (VTPSI), prokuratūrai, Specialiųjų tyrimų tarnybai ir Vilniaus rajono savivaldybei.

„Turime pagrindo manyti, kad Pastato statybos projektas yra suderintas ir patvirtintas neteisėtai, o tai sąlygoja, kad Statybos leidimas yra išduotas neteisėtai, t. y. šiurkščiai pažeidžiant teisės aktų reikalavimus. Šį teiginį patvirtina žemiau nurodomos faktinės aplinkybės ir teisiniai argumentai“, – kreipimesi į aukščiau nurodytas institucijas teigia gyventojai.

Anot jų, prieš rengiant techninį statinio projektą turi būti parengti planuojamo statyti statinio projektiniai pasiūlymai ir suderinti su suinteresuota visuomene. Tačiau visa tai buvo padaryta netinkamai: sklype nebuvo informacinio stendo, tiksliau – jis stovėjo kelias valandas, tad dauguma gyventojų net pamatyti nespėjo.

Turime pagrindo manyti, kad Pastato statybos projektas yra suderintas ir patvirtintas neteisėtai, o tai sąlygoja, kad Statybos leidimas yra išduotas neteisėtai.

Ir pats viešinimo renginys, teigiama rašte, nebuvęs toks, kokio reikalauja teisės aktai: jame nedalyvavo nei Vilniaus rajono savivaldybės atstovai, nei projektuotojas, dėl ko „pastato projektinių pasiūlymų viešinimas buvo vykdomas šiurkščiai pažeidžiant teisės aktų nustatytus procedūrinius reikalavimus, neužtikrinus procedūros skaidrumo ir objektyvumo“. O į klausimus neatsakyta nei per susirinkimą, nei vėliau.

„Atsižvelgiant į aukščiau nurodytą (projektiniai sprendiniai susirinkime realiai nebuvo pristatyti, o susirinkimo pirmininkas (bendrovės atstovas – red. past.) žadėjo į iškeltus klausimus atsakyti vėliau), suinteresuota visuomenė, t. y. Avižienių k. gyventojai, turėjo pagrindo manyti, jog Pastato projektinių pasiūlymų viešinimo procedūros buvo nutrauktos, o pačio projekto vystymas sustabdytas. Ir tik statytojui UAB „Metalo broliai“ 2020 m. spalio viduryje pradėjus statybas ir patikrinus Infostatyboje informaciją dėl Žemės sklype numatytų statybų paaiškėjo, kad jau yra išduotas ginčijamas Statybos leidimas“, – skundžia procesą gyventojai.

Jų teigimu, ir to posėdžio protokolas galimai buvo suklastotas – gyventojai teigia pasirašę ne tą, kuris pridėtas siekiant gauti statybos leidimą. Taip pat esą galima įžvelgti ir Vilniaus rajono savivaldybės atstovų piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi požymių.

Todėl gyventojai prašo prokuratūros pradėti ikiteisminį tyrimą, „inicijuoti viešojo intereso gynimą ir apginti Avižienių k. gyventojų interesus“, o VTPSI – naikinti statybos leidimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius