Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 10 17

Eksministrai neigia Sauliaus Skvernelio versiją: įrašai tikrai buvo saugomi

Vyriausybės pasitarimų įrašai buvo saugomi ir jų buvo galima pasiklausyti bet kuriam Ministrų kabineto nariui. Taip teigia buvęs krašto apsaugos ministras Juozas Olekas, neigdamas dabartinio premjero Sauliaus Skvernelio viešai skleidžiamus pasiteisinimus, esą tokie įrašai naikinami pastaruosius aštuonerius metus.
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

J.Oleko liudijimas sutampa su Vyriausybės dokumentu, kuris nustato, kad pasitarimų įrašai turi būti saugomi. Be to, ekspremjeras Algirdas Butkevičius nurodo, kad jo vadovavimo laikais pasitarimų įrašai buvo arba saugomi, arba trinami – priklausomai nuo konkrečios situacijos.

J.Olekas liudija klausęs įrašo iš oficialaus archyvo

J.Olekas apie savo patirtį klausant Vyriausybės pasitarimų įrašų prabilo antradienį, kai S.Skvernelis iš Seimo tribūnos teisinosi dėl ištrinto įrašo, kuriame buvo paties premjero pasisakymai apie žiniasklaidą. Algirdo Butkevičiaus Vyriausybėje dirbęs politikas patikino pats klausęs tokių įrašų.

S.Skvernelis J.Oleko pareiškimą priskyrė prie nesusipratimų. Anot premjero, socdemas tikriausiai kalba apie Vyriausybės posėdžių, bet ne pasitarimų įrašus. Susisiekėme su J.Oleku – eksministras patikino žinantis, apie ką kalba. Politikas patikino klausęs būtent Vyriausybės pasitarimo įrašo, ir tai vyko Algirdo Butkevičiaus Vyriausybėje, kuri veikė 2012–2016 m. Taigi – ir per aštuonerių metų laikotarpį, kurį Seimo tribūnoje minėjo S.Skvernelis.

„Pasitarimo, – užtikrino J.Olekas, paklaustas, kokio būtent įrašo klausė būdamas ministru. – Yra buvę, kai mums reikėdavo pasitikslinti kai kuriuos dalykus. Vyriausybėje buvo galima pasiklausyti. Tai čia jokios paslapties nėra.“

Pašnekovas patikino įrašo klausęs „tikrai ne ant rytojaus“, kai S.Skvernelio pavaldiniai kalba apie automatinį įrašų naikinimą po dviejų darbo dienų. Paprašytas patikslinti, ar įrašo klausė praėjus daugiau nei dviem darbo dienoms, politikas tai patvirtino.

Be to, J.Olekas nurodė kitą svarbią aplinkybę: pasitarimo įrašas buvo atneštas kompaktiniame diske. Vyriausybės kanceliarijos darbo reglamentas numato, kad būtent tokiose laikmenose pasitarimų įrašai turi būti saugomi Vyriausybės archyve.

„Aš tai kompaktą esu klausęs“, – sakė J.Olekas.

Apie automatinį įrašų naikinimą politikas patikino išgirdęs tik dabar, kai S.Skverneliui tenka teisintis dėl sunaikinto įrašo.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Juozas Olekas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Juozas Olekas

A.Butkevičius: įrašus saugodavo pagal situaciją

Buvęs premjeras Algirdas Butkevičius sakė, kad jo vadovavimo laikais Ministrų kabineto pasitarimų garso įrašai kartais būdavo trinami, kartais saugomi – tai priklausydavo nuo klausimo aktualumo.

„Niekada nebuvom susidūrę su tokiu klausimu. Mano kabinete mes neaptarinėjome, ar tuos įrašus laikyti, ar naikinti. Tai buvo pavesta kancleriui“, – sakė Seimo narys Algirdas Butkevičius.

Jo vadovaujamoje Vyriausybėje už šią sritį buvo atsakingas kancleris Alminas Mačiulis.

„Tvarka buvo tokia: kai aš pasirašydavau protokolą, jie turėdavo tokį leidimą jau ištrinti (pasitarimo garso įrašą, – 15min), bet kada jie ištrindavo – niekas per daug to nereikalaudavo atsiskaityti, – pasakojo A.Butkevičius. – Jeigu jau labai aktualus klausimas būdavo pasitarime, ir jisai būdavo susietas su būsimu Vyriausybės posėdžiu, tai tarnautojai, kad nepadarytų klaidos, palikdavo dar tą garso įrašą, kad Vyriausybės posėdžiui paruoštų medžiagą.“

Buvęs premjeras A.Butkevičius pabrėžė: griežto reglamento ar politinės pozicijos dėl Vyriausybės pasitarimų garso įrašų nebuvo – valstybės tarnautojai sprendimus dėl įrašų ištrynimo priimdavo pagal situaciją.

„Sakyčiau, buvo laikomasi tokios pozicijos, kad nereikalinga kaupti (tuos įrašus, – 15min), o ne kad tikslas būdavo juos ištrinti“, – sakė A.Butkevičius.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Algirdas Butkevičius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Algirdas Butkevičius

S.Skvernelis tvirtina, kad pasitarimų įrašai neturi būti nei saugomi, nei archyvuojami. Taip Vyriausybės vadovas teisinasi dėl įrašo, kuris buvo sunaikintas turint Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybos poziciją, jog žurnalistų prašymas susipažinti su įrašu yra pagrįstas bei teisėtas.

Vyriausybės kanceliarija atsisako pademonstruoti, kaip vyksta automatinis įrašų naikinimas. Atsisakymas grindžiamas kibernetinio saugumo reikalais. Panašiais motyvais atsisakoma įvardyti bet kokias įrašo sunaikinimo detales. Tačiau premjero patarėjas Skirmantas Malinauskas tiesioginiame eteryje nurodė tikslią įrašo sunaikinimo datą bei laiką. Dabar Vyriausybės kanceliarija ėmėsi tyrimo dėl galimo S.Malinausko nusižengimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius