Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ekspertai paaiškina: ar dėl paukščių gripo protrūkio koldūnai su kalakutiena tikrai saugūs

Praėjusią savaitę vienas prekybos tinklas paragino pirkėjus į parduotuves grąžinti įsigytus galimai nesaugius „Beatos virtuvės“ šaldytus koldūnus su lietuviška kalakutiena. Beata Nicholson, kurios vardu jie pavadinti, suskubo patikinti, kad, sekant paruošimo instrukcijas, šį produktą vartoti saugu. Tai patvirtino ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektorė. Tačiau tai įtikino ne visus. Viena „Facebook“ vartotoja susidomėjo, kas nutiko tiems, kurie koldūnų grąžinti nespėjo ir juos suvalgė.
Kalakutai ir koldūnai
Kalakutai ir koldūnai / 15min montažas

Pagimdė ir sąmokslo teorijų

Po „Rimi“ raginimo grąžinti galimai užkrėstą produkciją, maisto tinklaraštininkė, laidų vedėja, verslininkė B.Nicholson savo „Facebook“ verslo paskyroje „Beatos virtuvė“ pateikė platesnį paaiškinimą apie tai, kas nutiko.

„Dėmesio, ramiai kvėpuojam – koldūnai saugūs, atšaukti vardan saugumo! Kas turite šaldikliuose „Beatos virtuvės“ koldūnų su kalakutiena, būkit ramūs – termiškai apdoroti jie yra saugūs vartoti.

Koldūnai iš rinkos atšaukiami dėl įtarimo, kad kalakutai sirgo paukščių gripu, – rašė ji. – Jei koldūnai išvirti, tai viskas gerai, žalių juk tikrai jų nevalgom!!! Tai „Beatos virtuvės“ koldūnai nekelia jokio pavojaus mums.“

B.Nicholson teigimu, sekant paruošimo instrukciją, kuri nurodyta ant pakuotės, koldūnus vartoti yra saugu. Koldūnus reikėtų virti 5-7 minutes, tuomet produktas pasieks reikiamą temperatūrą, t.y. daugiau nei 72 laipsnius Celsijaus ir jie bus termiškai apdoroti.

Šis incidentas sulaukė ne vieno internauto dėmesio. Viena „Facebook“ vartotoja susidomėjo, kas nutiko tiems, kurie koldūnų grąžinti nespėjo ir juos suvalgė.

Kita moteris aiškino, kad tas pats vyksta ir su sergančiomis karvėmis. Mėsa tariamai superkama ir iš jos gaminami pusfabrikačiai, pavyzdžiui, kaip žemaičių blynai, blyneliai su mėsa ir panašiai, tačiau internautė jokių įrodymų nepateikė.

Reikia sekti instrukcijas

VMVT veterinarijos sanitarijos gydytoja, valstybinė veterinarijos inspektorė Indra Urbonavičiūtė portalui 15min nurodė, kad nėra pagrįsta informacija, jog paukščių gripu užkrėsta, tačiau tinkamai karščiu apdorota paukštiena yra kenksminga žmogaus sveikatai.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba
Arno Strumilos / 15min nuotr./Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba

„Termiškai apdorojant paukštieną ir jos produktus mažiausiai 3,5 sekundes ne žemesnėje nei 70 laipsnių temperatūroje paukščių gripo virusas žūsta.

Neparuoštų vartoti produktų ženklinimo etiketėse yra nurodomas produkto paruošimo būdas (instrukcija), vartotojai turi vadovautis šia gamintojo nurodyta informacija“, – 15min teigė ji.

I.Urbonavičiūtė taip pat pridėjo, kad nustačius paukščių gripo atvejį ūkis yra įpareigotas skubiai informuoti visus žaliavos ir pagamintų produktų gavėjus, kurie privalo atšaukti išplatintą produkciją iš rinkos ir sugrąžinti sunaikinimui.

Tai atliekama prevencijos tikslais, siekiant apsisaugoti nuo galimo viruso plitimo per neapdorotą žaliavą.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Šaldytus patiekalus gaminanti bendrovė „Kogus“
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Šaldytus patiekalus gaminanti bendrovė „Kogus“

Nustačius galimą protrūkį, produktai iš tokio ūkio ar gamintojo žaliava atšaukiami, kad virusas nebūtų platinamas toliau ir, pavyzdžiui, perduodamas gyvūnams. Tai gali nutikti per vartotojų išmestas neapdorotas atliekas, kurios gali būti prieinamos laukiniams ar naminiams gyvūnams

Gamintojas, platintojas ar pardavėjas yra atsakingas už visą produkciją, kuri nustatyta kaip nesaugi, ir jos sugrąžinimą iš rinkos į saugų sunaikinimą, teigė specialistė.

„Visi su maistu dirbantys subjektai privalo būti įsidiegę atsekamumo sistemas, suteikiančias galimybę nustatyti įmones, pateikusias jiems maisto produktą.

Tuo atveju, kai nesaugus produktas jau galėjo pasiekti vartotoją, subjektas, atsakingas už produkcijos išplatinimą rinkai, privalo informuoti vartotojus apie produkto pašalinimo priežastį, o prireikus atsiimti iš vartotojų jiems jau pateiktus produktus, informuojant juos pasirinktu vartotojams prieinamu komunikacijos būdu“, – laiške 15min paaiškino VMVT atstovė.

Jau sunaikino maždaug 20 tonų žaliavos

Nustačius paukščių gripo židinį kalakutų ūkyje Marijampolės savivaldybėje VMVT informavo, kad baigiama atsekti visa rinkai pateikta produkcija.

Vadovaujantis Europos Sąjungos teisės aktais, kalakutiena ir jos produktai, kurie iš šios skerdyklos buvo išplatinti į rinką, atsekami 21 dienos intervalu, skaičiuojant atgal nuo pranešimo apie įtariamą ligą.

Marijampolės VMVT departamentas taip pat iškart uždraudė galimai nesaugių produktų tiekimą į rinką.

Nesaugaus maisto pašalinimas iš rinkos skubiai vykdomas nuo praėjusių metų gruodžio 27 d. iki šių metų sausio 10 d.

Dar gruodį buvo sunaikinta 18 tonų skerdykloje rastos nesaugios žaliavos. Penktadienį pranešta, kad 7,5 tonos nesaugios produkcijos iš prekybos vietų jau sugrąžintos sunaikinimui ir šis procesas toliau tęsiasi.

15min verdiktas: tiesa. Koldūnus paruošus pagal instrukciją – tinkamai apdorojus karščiu, kitaip tariant, pavirus 5-7 minutes, jie nėra pavojingi. Tačiau prevencijos tikslais, siekiant apsisaugoti nuo galimo viruso plitimo per neapdorotą žaliavą, jei ji būtų tiesiog išmesta su atliekomis, įtarimų kelianti ir nesuvartota produkcija turėtų būtų surinkta ir sunaikinta.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius