Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 09 14

ES derybose Lietuva ruošiasi priešintis nuolatinei privalomų migrantų kvotų sistemai

Europos Sąjungos (ES) vidaus reikalų ministrams pirmadienį pradedant derybas dėl imigrantų naštos pasidalijimo, Lietuva ir kitos Vidurio bei Rytų Europos šalys ketina priešintis nuolatinei privalomų migrantų kvotų sistemai.
Pabėgėliai blokuoja kelią Danijoje
Pabėgėliai blokuoja kelią Danijoje / „Scanpix“/AP nuotr.

Susitikimas Briuselyje gali išryškinti Vakarų ir Rytų Europos susiskaldymą dėl to, kaip spręsti didžiausią migrantų krizę Europos Sąjungoje (ES) nuo Antrojo pasaulinio karo.

Praėjusią savaitę Europos Komisija pasiūlė valstybėms narėms per dvejus metus paskirstyti 160 tūkst. pabėgėlių iš Vengrijos, Graikijos ir Italijos. Lietuvai pagal šią schemą numatoma priimti 1105 pabėgėlius. Šalies valdžia nedelsdama patvirtino šį pasiūlymą.

Praėjusią savaitę Europos Komisija pasiūlė valstybėms narėms per dvejus metus paskirstyti 160 tūkst. pabėgėlių iš Vengrijos, Graikijos ir Italijos. Lietuvai pagal šią schemą numatoma priimti 1105 pabėgėlius.

Tačiau Lietuvos pareigūnai kritiškai vertina Vokietijos remiamą idėją sukurti nuolatinį mechanizmą, kad Briuselis galėtų įvesti privalomas kvotas bet kuriuo laiku, nustatęs, kad iškilo krizinė situacija. Regiono šalys nerimauja, kad nuolatinė kvotų sistema tik paskatins imigrantų antplūdį, o našta ateityje gali tapti sunkiai pakeliama.

Lietuvos Vyriausybės praėjusią savaitę oficialiai patvirtintoje pozicijoje teigiama, kad pirmiausia būtina išanalizuoti, ar laikinos priemonės „veiksmingai prisidės prie krizės suvaldymo“ ir „tik tada spręsti dėl būtinybės nustatyti nuolatinį mechanizmą“.

Valstybei derybose atstovausiantis vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis patvirtino, kad Lietuva pasisakys prieš nuolatinį mechanizmą, tačiau neatmetė, kad balsuojant regiono šalių pasipriešinimas gali būti įveiktas. Nepritarimą nuolatiniam mechanizmui išsakė ir Seimo Europos reikalų komitetas.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė kalbėjo aptakiau – ji teigė, kad „ginčytis iš anksto“ dėl privalomumo yra „beprasmiška“, tačiau pridūrė, kad solidarumas neturėtų būti grindžiamas „prievartos mechanizmais“.

Nepavykus susitarti vidaus reikalų ministrams, dėl migrantų krizės dar šį mėnesį gali būti šaukiamas ES viršūnių susitikimas.

Europos Komisija ir kai kurios Vakarų Europos šalys savo ruožtu teigia, kad tęsiantis kariniams konfliktams Europos kaimynystėje būtina sukurti vieningą sistemą. Anot diplomatų, Vidurio ir Rytų Europa sulaukia kaltinimų, kad nerodo pakankamo solidarumo su Vakarų ir Pietų šalimis.

„Aplink ES šiuo metu vyksta aktyvūs karo veiksmai. Tų karo veiksmų kontekste (...) nesant nuolatinio mechanizmo mes būsime priversti griebtis problemų šiandien vienoje vietoje, rytoj kitoje vietoje, poryt trečioje vietoje, ir bus labai blogai. Karas vyksta Sirijoje, yra kariniai veiksmai Ukrainoje, Libijoje. Kyla klausimas, kaip spręsti problemas neturint nuolatinių mechanizmų tol, kol nesustabdytas karas“, – BNS sakė Lietuvos deleguotas eurokomisaras Vytenis Andriukaitis.

Nepavykus susitarti vidaus reikalų ministrams, dėl migrantų krizės dar šį mėnesį gali būti šaukiamas ES viršūnių susitikimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius