Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
2018 08 22 /11:40

Etikos sargai: Saulius Skvernelis įstatymo nepažeidė, bet žmonos akcijas deklaruoti turėtų

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) trečiadienį susirinko spręsti, ar premjeras Saulius Skvernelis tinkamai deklaravo viešuosius ir privačius interesus, neatskleisdamas informacijos apie savo žmonos valdomas „Swedbank“ akcijas. Komisija nutarė, kad S.Skvernelis įstatymo nepažeidė, bet žmonos akcijas deklaruoti vis tiek turėtų.
Silvija Skvernelė ir Saulius Skvernelis
Silvija Skvernelė ir Saulius Skvernelis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Tyrimą komisija pradėjo po 15min kreipimosi, prašant išaiškinti, ar S.Skvernelis nenusižengė įstatymui, nedeklaruodamas savo sutuoktinės Silvijos Skvernelės valdomų „Swedbank“ akcijų. Premjeras pripažino, kad šiame banke dirbanti jo žmona turi nedidelį banko akcijų paketą, gautą kaip atlyginimo dalį. Tačiau jis atsisakė deklaruoti šias akcijas savo interesų deklaracijoje, pareikšdamas, jog tai padarys tik tokiu atveju, jei taip nurodys VTEK.

Trečiadienio VTEK posėdyje premjeras nepasirodė. Jame nebuvo ir jokio S.Skvernelio atstovo.

Posėdžiu metu informuota, jog VTEK vadovas Edmundas Sakalauskas nuo klausimo svarstymo nusišalino. Pristatant atlikto tyrimo metu surinktą informaciją, komisija informuota, jog S.Skvernelis yra nurodęs, kad jo žmona dirba „Swedbank“, nurodyti ir su banko lizingo bendrove sudaryti sandoriai.

VTEK specialistas Tomas Čaplinskas taip pat nurodė, kad S.Skvernelė banko smulkia akcininke yra nuo 2016 m. vasario. T.Čaplinskas taip pat patvirtino premjero versiją, kad akcijos įgytos kaip atlyginimo dalis: esą tokioje programoje gali dalyvauti ir dalyvauja daug banko darbuotojų. Vis dėlto informacija apie S.Skvernelės valdomas akcijas premjero deklaracijoje nėra atskleista.

Posėdžiui vadovavęs VTEK narys Saulius Katuoka pareiškė manantis, kad akcijos traktuotinos kaip S.Skvernelės algos sudėtinė dalis.

Sprendimą komisija nutarė priimti už uždarų durų, žiniasklaidos atstovų paprašyta išeiti iš salės. Po pasitarimo trys posėdyje dalyvavę VTEK nariai nusprendė, jog S.Skvernelis įstatymo nepažeidė. Komisijos vertinimu, darbovietės nurodymas šiuo atveju yra pakankamas. Komisija S.Skverneliui rekomenduoja „suderinti privačių interesų bei turto deklaracijų duomenis“, nedelsiant papildant interesų deklaraciją informacija apie banko akcijas.

Posėdžiui pirmininkavęs S.Katuoka žurnalistams teigė, esą VTEK nutarė S.Skvernelės akcijas banke traktuoti kaip algos dalį, o ne kaip dalyvavimą juridiniame asmenyje. Esą šiuo požiūriu premjeras įstatymo nepažeidė, bet žmonos akcijas deklaruoti vis tiek turėtų. Tiesa, pastaroji VTEK sprendimo dalis yra rekomendacinio pobūdžio.

Klausiamas, ar toks VTEK sprendimas pats sau neprieštarauja, S.Katuoka patikino jokio prieštaravimo čia neįžvelgiantis.

Detalius sprendimo motyvus VTEK žada paskelbti per penkias darbo dienas.

VTEK tyrimą pradėjo prieš keletą mėnesių. Tyrimas taip pat buvo praplėstas – nutarta aiškintis, ar premjeras tinkamai nurodė visus juridinius asmenis, kurių veikloje per pastaruosius trejus metus dalyvavo S.Skvernelė.

Pradinėje proceso stadijoje tyrimą pradėti VTEK atsisakė. Vėliau paaiškėjo, jog komisija nutylėjo šio sprendimo priėmimo aplinkybes – VTEK specialistai komisiją informavo, jog įstatymas aiškiai įpareigoja atskirai deklaruoti juridinius asmenis, kuriuose akcijų turi politikai ar jų sutuoktiniai. Tačiau 15min žurnalistei pateiktame atsakyme ši informacija buvo nutylėta. Kaip paaiškėjo, komisijos posėdžio metu buvo duotas nurodymas šios informacijos į atsakymą žurnalistei neįtraukti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje