-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 05 06

Feisbuke aiškina, kad sergančių COVID-19 Lietuvoje nėra. Ar tikrai?

Feisbuke skelbiama informacija, kad karantinas Lietuvoje neturi prasmės, nes nei sergančių, nei mirštančių dėl COVID-19 nėra. Tačiau pagrįsti tokių teiginių įrodymais įrašo autorius nepasivargino.
COVID-19 korpusas Panevėžio ligoninėje iš vidaus
COVID-19 korpusas Panevėžio ligoninėje iš vidaus / Rimvydo Ančerevičiaus nuotr.

„Dar kartą pasikartosiu – pagrindo karantinui nėra jokio, niekas dėl tos koronos neserga ir nemiršta. Titaniškomis pastangomis ministerijai pavyko suklastoti statistiką ir nuo šio pandemijos priskaičiuoti kelias dešimtis mirčių“, – feisbuke skelbia Aurimas Drižius.

15min nuotr./Ištrauka iš įrašo socialiniame tinkle
15min nuotr./Ištrauka iš įrašo socialiniame tinkle

Lanksčiu požiūriu į etikos standartus pagarsėjusio „Laisvo laikraščio“ redaktoriaus ir tekstų autoriaus įrašu nuo paskelbimo gegužės 2 d. buvo pasidalinta 1,3 tūkst. kartų.

Aukščiau minėtą citatą įrašo autorius naudoja pagrįsti kelias pastraipas agresyvios kritikos valdantiesiems dėl sprendimo pratęsti karantino padėtį ir gegužės mėnesį. Tiesa, įrodymų įrašo autorius nepateikia.

Tuo metu Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) skelbia, kad gegužės 5 d. duomenimis, COVID-19 užsikrėtę buvo 697 žmonės, o šalyje patvirtintų ligos atvejų skaičius – 1423. Nuo koronaviruso mirė 46 žmonės, pasveiko 678.

15min ne kartą bendravo tiek su medikais, dirbančiais su COVID-19 užsikrėtusiais žmonėmis, tiek su šalies ligoninių, kuriuose yra užsikrėtusių asmenų, atstovais.

Teiginiai esą COVID-19 Lietuvoje niekas neserga neturi pagrindo ir yra klaidinantys.

Karantinas karantinui nelygu

Nuo kovo 16 d. Lietuvoje įvestas karantinas nėra nekintanti ir pastovi būsena. Nuo balandžio vidurio karantino sąlygos palaipsniui yra nuolatos švelninamos.

15min nuotr./Mitai apie COVID-19 sklaidą
15min nuotr./Mitai apie COVID-19 sklaidą

Pavyzdžiui, nuo balandžio 30 d. sušvelninti reikalavimai dėl privalomo kaukių dėvėjimo, atidarytos kai kurios prekybos vietos, atnaujinti kai kuriuos skrydžius.

Šiuo metu siūloma nuo gegužės 18 d. leisti veikti darželiams, atnaujinti veiklą kūno priežiūros paslaugų tiekėjams, organizuoti nedidelius renginius, rengti vairavimo mokymo kursus. Vis dėlto karantiną tikimasi pratęsti iki mėnesio galo.

Kitaip tariant, karantino padėtis nėra statiška ir nekintanti, o sąlygos reaguojant į sergamumo COVID-19 rodiklius palaipsniui – švelninamos.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programa, kuria siekiama stabdyti melagingų naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius