Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 04 19

G.Kirkilo versija: teisingumo ministru neskirtas G.Danėlius tapo prezidentės ir „valstiečių“ kovos auka

Advokato Giedriaus Danėliaus kandidatūrą į teisingumo ministrus formaliai siūliusios valdančiosios Lietuvos socialdemokratų darbo partijos (LSDDP) pirmininkas Gediminas Kirkilas sako nusivylęs prezidentės sprendimu jo neskirti. Pasak jo, nei Prancūzijoje, nei Vokietijoje taip nebūtų nutikę. G.Kirkilas tikina, kad vis dėlto prezidentės sprendimą galėjo lemti ne viešai skelbiami argumentai, o noras įgelti „valstiečiams“.
Saulius Skvernelis ir Gediminas Kirkilas
Saulius Skvernelis ir Gediminas Kirkilas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Lietuva labai jau lėtai europėja, nes ta kritika, kuri paskelbta – argumentas atmesti jį atmesti todėl, kad jis yra advokatas, mano supratimu, būtų nesuprantamas kokioje Vokietijoje ar Prancūzijoje. Ten tikrai tokių argumentų niekada nebūtų, net su ambasadoriais esu kalbėjęs apie tai. Išeina taip, kad pas mus advokatas yra vos ne nusikalstama profesija. Taip tik galima traktuoti“, – kalbėjo G.Kirkilas.

Taip jis komentavo prezidentės pareiškimą, kuriame ji nurodė, kad G.Danėlius nebus skiriamas į teisingumo ministro postą dėl galimo interesų konflikto.

„Advokatas pats apsisprendžia dėl vieno ar kito kliento atstovavimo ir gynybos. Kandidato pasirinkimai atstovauti klientams konkrečioje politinės korupcijos byloje nesuteikia galimybės būti paskirtam į politinę poziciją“, – teigiama Prezidentūros pateiktame BNS komentare.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Giedrius Danėlius, Daiva Ulbinaitė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Giedrius Danėlius, Daiva Ulbinaitė

Kita vertus, G.Kirkilas neatmeta, kas šis viešai paskelbtas argumentas tik formalus. „Galbūt čia yra kitų argumentų. Gal tik sutapo, kad yra ginčai ir dėl žemės ūkio ministro. Matyt, daug aplinkybių yra“, – svarstė G.Kirkilas.

Pasak jo, G.Danėlius buvo tikrai geras kandidatas. Ne tik advokatas, bet ir buvęs sėkmingai dirbęs prokuroras, todėl G.Kirkilui keista, kad tai nebuvo pastebėta.

„Ką padarysi, ieškosime kito kandidato kartu su premjeru“, – sakė jis.

G.Kirkilo teigimu, naujo kandidato į teisingumo ministrus LSDDP ieškos ir jį siūlys, nepaisant to, ar bus pasirašyta koalicijos sutartis tarp partijų, ar ne. Ją galutinai suderinti planuojama kitą savaitę.

Pats LSDDP pirmininkas neslepia, kad jo vadovaujamos partijos atstovai dėl žemės ūkio ministro skandalo „turi savo nuomonę“.

„Politinio korektiškumo vardan į tą istoriją nesikišame. Aš, kaip buvęs premjeras, galvoju, kad ta istorija, pirmiausia, ministro pirmininko reikalas, kaip jis savo komandą sudarinėja. (...) Vis dėlto aš galvoju, kad ministrui bus sunku dirbti“, – pripažino „socdarbiečių“ vadovas.

Kita vertus, jis pridūrė suprantantis ir „valstiečius“, kurie „ginasi“ nuo neva jėgas suvienijusių konservatorių ir prezidentės.

„Jeigu jau čia toks pas mus vyksta puolimas opozicijos kartu su prezidente, tai verčia valdančiuosius gintis. Nemanau, kad tai gera situacija. (...) Valstybės vadovė turėtų šiek tiek aukščiau politinių, partinių dalykų būti“, – kalbėjo G.Kirkilas, atkartodamas „valstiečių“ versiją apie neva derinamus konservatorių ir D.Grybauskaitės veiksmus.

Klausiamas, ar besilaikantys nuomonės, kad ministras turėjo trauktis „socdarbiečiai“ palaikytų interpeliaciją B.Markauskui, G.Kirkilas suabejojo, ar opozicija išvis pajėgs tai suorganizuoti.

Pasak jo, kol kas „socdarbiečių“ frakcija nesvarsto, ką darytų, jei interpeliacija vis dėlto būtų rengiama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius