2019 11 25

Gamta kėdainiečius stebina išdaigomis: pražydo žibutės

Gamta kėdainiečius ir toliau stebina savo išdaigomis. Mieste sužydėjo ne tik krūmai ar medžiai, bet ir gėlės. Štai lapkričio 20-ąją Babėnų šile grybavusi kėdainietė rado ne tik grybų, bet ir žydinčių žibučių. Moteris sako tokį radinį radusi pirmą kartą gyvenime, nors Babėnų šile lankosi jau daugybę metų.
Babėnų gyventoja Liongina Pociuvienė lapkričio 20-ąją Babėnų šile rado ne tik grybų, bet ir žydinčių žibučių
Babėnų gyventoja Liongina Pociuvienė lapkričio 20-ąją Babėnų šile rado ne tik grybų, bet ir žydinčių žibučių / Dimitrijaus Kuprijanovo nuotr.

Ėjo grybauti

„Labai mėgstu grybauti, tad ir šį kartą ėjau į mišką grybų pasižvalgyti. Ir radau. Radau ne tik grybų, bet ir žydinčių žibučių. Gėlytės radau miško viduryje, kur mažai lapų. Pati sunkiai galėjau patikėti, bet įdėmiau pasižiūrėjusi įsitikinau, jog ten tikrai žibutės. Ir kaip jos galėjo pražysti vėlyvą rudenį, niekaip nesuprantu. Matyt, kad keičiasi mūsų klimatas, kitaip paaiškinti aš to negaliu“, – pasikvietusi „Rinkos aikštės“ korespondentus pasakojo Babėnų gyventoja Liongina Pociuvienė.

Parsinešė namo

L.Pociuvienė pagalvojo, kad ja niekas nepatikės, todėl įspūdingą gėlytę ji parsinešė namo. Dabar savo radinį ji rodo visoms draugėms bei norėtų, kad jį pamatytų visi kėdainiečiai.

„Gal ir daugiau miške žibučių yra, kas ten žino. Dar bandysiu eiti į mišką, dar nešalta, gal dar rasiu. Tikrai labai mielas radinys, kuris paglostė širdį. Manau, kad ne kiekvienam pavyksta vėlyvą rudenį rasti tokį nuostabų gėlytės žiedą“, – šypsojosi L.Pociuvienė.

Gamtininkų žodis

Gamtininkai sako, kad toks vėlyvas žibuoklių žydėjimas jų nestebina, mat tai tikrai nėra vienintelis atvejis. Šiųmetis žibuoklių pavienis žydėjimas nėra masinis reiškinys. Tiesiog ilgas šiltas periodas užsitęsė per ilgai ir jis nebuvo pertrauktas nors trumpalaikiu atšalimu, kuris galėjo sulėtinti augalų vegetaciją. Augalai per vasarą sukaupė energiją ir nesilaiko sezoniškumo, nes sąlygos panašios kaip kovo mėnesį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius