-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 05 29

Gliukozės kontrolei siūlo magnetinius žiedus – endokrinologas tai vadina „komerciniu projektėliu“

Sergantiems diabetu ir nerimaujantiems dėl cukraus kiekio kraujyje socialinio tinklo reklama siūlo išeitį – magnetinį žiedą, kuris neva užtikrina gliukozės kontrolę. Klaipėdos universitetinės ligoninės endokrinologas Arūnas Pangonis tokią reklamą vadino „komerciniu projektėliu“ ir teigė manantis, kad magnetiniai žiedai nepatikimi, o ir mokslinių įrodymų apie jų naudą nėra.
Diabetas
Diabetas / 123RF.com nuotr.

„Inovatyvus magnetinės akupresūros terapijos žiedas, kuris palaiko cukraus kiekį kraujyje“, – rašoma „Facebook“ reklamoje. Joje pateikiamas vaizdo įrašas, kuriame pažymima, jog gliukozės kontrolė užtikrinama „gydomaisiais statiniais magnetais, stimuliuojančiais kasą“.

24,95 JAV dolerių – tiek už magnetinį žiedą diabetu sergantiems prašo „Lebuk Gadgets“. Nuorodą į puslapį galite rasti čia.

Klaipėdos universitetinės ligoninės endokrinologas, paprašytas pakomentuoti, ką mano apie reklamuojamą produktą, 15min teigė apie magnetinius žiedus išgirdęs pirmą kartą.

„Mes, kaip gydytojai, esame pratę pasiremti tuo, kas patvirtinta, rekomenduojama tarptautinėse rekomendacijose. Apie šitą dalyką nebuvau girdėjęs“, – sakė A.Pangonis.

Jis tikino negalintis paaiškinti, kaip magnetinis žiedas padėtų „ką nors išmatuoti ar sukontroliuoti“.

„Manau, kad čia vienas iš komercinių projektėlių, kurie remiasi tam tikrais nelabai mokslu patvirtintais dalykais“, – pridūrė endokrinologas.

Mokslinių straipsnių apie magnetinius žiedus jis sakė neaptikęs.

„Nesu girdėjęs, kad tai būtų kažkur rekomenduojama, įtraukta į gydymo, tyrimo gaires. Manau, kad tai yra nepatikima ir neturėtų būti pardavinėjama kaip dalykas, kuris kontroliuoja cukrinį diabetą“, – komentavo A.Pangonis.

Manau, kad tai yra nepatikimas dalykas.

Kalbėdamas apie šiuo metu taikomus būdus cukraus kiekiui kraujyje reguliuoti, specialistas pabrėžė su pacientais, visų pirma, aptariantis jų mitybą, gyvenseną, fizinį krūvį.

„Vėliau, kai kalbame apie tam tikrus medikamentus, jų, įvairiai veikiančių, yra tikrai yra ne viena ir ne dvi grupės. Šiuo metu cukrinio diabeto gydymo principas yra orientuotas į tai, kad saugotų žmogų nuo įvairių širdies ir kraujagyslių ligų pasireiškimo“, – dėstė A.Pangonis.

Anot specialisto, naujausi preparatai, kurie naudojami cukriniam diabetui gydyti, pasižymi ne tik tuo, kad mažina cukraus kiekį įvairias būdais. Jie taip pat sumažina riziką sirgti infarktu, insultu, mirti nuo širdies ir kraujagyslių ligų.

Sergančiųjų diabetu skaičius auga

Diabetas yra lėtinė liga, kuria susergama, kai kasa nebegali gaminti insulino arba kai organizmas negali tinkamai panaudoti gaminamo insulino, rašo Tarptautinė diabeto federacija.

Insulinas yra kasos gaminamas hormonas, leidžiantis gliukozei, gaunamai iš suvalgyto maisto, patekti iš kraujotakos į organizmo ląsteles ir gaminti energiją. Visi angliavandenių turintys maisto produktai kraujyje suskaidomi į gliukozę. Insulinas padeda gliukozei patekti į ląsteles.

123RF.com nuotr./Insulino pompa
123RF.com nuotr./Insulino pompa

Kai insulino trūksta arba jo veikimas nepakankamas, kraujyje padidėja gliukozės kiekis – vystosi hiperglikemija, pažeidžianti įvairias organizmo sistemas, ypač kraujagysles ir nervus.

Remiantis sudarytu cukrinio diabeto paplitimo Lietuvoje žemėlapiu, 2020 m. šalyje šia liga sirgo daugiau nei 143 tūkst. gyventojų.

Daugiausia Lietuvoje serga 2 tipo cukriniu diabetu – 135 tūkst. gyventojų. Šis skaičius nuolat auga, nes 2014-aisiais siekė 115 tūkst. 2 tipo diabetu Lietuvoje serga 59 proc. moterų ir 41 proc. vyrų, nors pasaulinė tendencija yra priešinga.

Alternatyvų apstu, tačiau mokslinių įrodymų nėra

Sergantiesiems diabetu internete neretai siūloma griebtis alternatyvių ligos gydymo būdų. Pavyzdžiui, teigiama, kad cukraus kiekį kraujyje sumažins natūralūs papildai.

„Tačiau dėl to kyla keletas problemų. Visų pirma, JAV Maisto ir vaistų administracija (FDA) nereguliuoja maisto papildų, todėl niekada negalite būti tikri, ar jie saugūs. Antra, „natūralus“ yra neapibrėžta sąvoka, todėl prekių ženklai ją gali naudoti ant pakuočių ir nepateikti įrodymų apie produkto sudėtyje esančias dirbtines sudedamąsias dalis“, – rašoma svetainėje „Everyday Health“.

Gandų apie be recepto parduodamus maisto papildus nuo diabeto, pavyzdžiui, acai uogas ir noni sultis, yra daug, tačiau nėra jokių įrodymų, kad jie padeda kontroliuoti ligą.

Magnetiniai batų įklotai taip pat reklamuojami kaip būdas gydyti diabetinę neuropatiją, didinant kraujotaką kojose, o magnetizuotas vanduo, tikima, sumažina gliukozės kiekį kraujyje. Tačiau moksliškai tai nepagrįsta.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius