Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 06 06 /19:42

Politikos kolegos apie R.Žilinską: jis buvo nepaprastai geras žmogus

Antradienį po sunkios plaučių ligos miręs Seimo narys, Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos atstovas Rokas Žilinskas buvo nepaprastai geras ir labai dėmesingas kitiems žmogus, kuris savo darbu ir atvirumu buvo pavyzdys visiems, sako velionio kolegos Seime.
Rokas Žilinskas
Rokas Žilinskas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

TAIP PAT SKAITYKITE: Mirė Seimo narys Rokas Žilinskas

V.Pranckietis: savo darbu ir atvirumu jis buvo pavyzdys

Parlamentaras R.Žilinskas savo aktyviu darbu ir atvirumu buvo ypatingas pavyzdys politikoje, sako parlamento vadovas Viktoras Pranckietis.

„Šeimai tai yra didelė tragedija – pirmiausia, užuojauta šeimai, artimiesiems, tiems, kas dirbo drauge. Kalbant apie patį žmogų, pirmas įspūdis – visada kultūringas, visada pasitempęs, visada aiškiai kalbantis, geras oratorius, sakyčiau, žodžio meistras, nuoseklus ir drąsus“, – BNS sakė Seimo pirmininkas.

Jis itin vertino R.Žilinsko atvirumą tiek kalbant apie homoseksualią orientaciją, tiek apie nueitą kelią gydantis nuo alkoholizmo.

„Žinote jo išpažintis visuomenei – ir vieną, ir kitą, už tą turime jį gerbti, kad žmogus buvo kaip pavyzdys ir turbūt pirmasis pavyzdys politikoje, išpasakojęs savo tiesas viešai. Nežiūrint į tai, kad jis buvo opozicijoje, jis visada buvo darnaus darbo atstovas“, – pridūrė parlamento vadovas.

Viešai išplatintoje užuojautoje jis pabrėžė, jog R.Žilinskas bus prisimenamas ir kaip neįprastai gabus, savo darbui atsidavęs žurnalistas, ir kaip aktyvus, viskuo besidomėjęs parlamentaras, kurio „visi svarbiausi darbai dar laukė priešaky“.

I.Degutienė: R.Žilinskas buvo doras ir sąžiningas

„Vienareikšmiškai vienas sakinys – buvo nepaprastai geras žmogus“, – taip apie R.Žilinską 15min atsiliepė I.Degutienė.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Irena Degutienė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Irena Degutienė

„Šviesios atminties Rokas buvo doras, sąžiningas ir širdį turintis žmogus. Ir kaip kolega darbe, frakcijoje, ir kaip žmogus, kuris kitų atžvilgiu buvo labai dėmesingas“, – kalbėjo ji.

Pasak I.Degutienės, R.Žilinskas jau kurį laiką turėjo rimtų sveikatos problemų ir partijos kolegos tai pastebėjo.

„Labai jam šį pavasarį buvo sunku ir tai mes matėme. Norėjosi kažkaip ir padėti, ir nuotaika tikrai jo buvo nekokia, bet, deja, likimas taip lėmė, kad šiandien mes Roko nebeturime“, – apgailestavo I.Degutienė.

Ji sakė apie R.Žilinsko mirtį sužinojusi apie 18 val. vakaro ir tuojau pat informavusi kitus frakcijos narius.

G.Landsbergis: atrodo, ką tik dar kalbėjomės

„Mes gedime bičiulio, politinių kovų bendražygio, drauge su visais, kurie jį pažinojo, kurie su juo dalyvavo politikoje, kurie už jį balsavo, jį rinko, kurie pasitikėjo juo. Rokas buvo ir šaunus draugas, kuris nešykštėdavo patarimų, pagalbos politinėje kasdienybėje“, – BNS antradienį sakė TS-LKD frakcijos pirmininkas ir partijos lyderis Gabrielius Landsbergis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis

„Jis buvo ir gabus politikas, kuris iš tikrųjų rimtai ėmėsi temų, kurios jam iš pradžių buvo naujos. Bet jis įsigilinęs įrodė, kad puikiai su jomis gali tvarkytis – tai ir energetiniai, socialiniai klausimai. Jis buvo tvirta atrama mūsų politikai“, – pridūrė konservatorių lyderis.

Kalbėdamas su 15min G.Landsbergis pripažino, kad tinkamų žodžių tokioje situacijoje rasti sunku.

„Neatsimenu tiksliai, kada jis paskutinį kartą buvo Seime, bet toks jausmas, kad vos kelios savaitės nuo tada praėjo, kai mes su juo kalbėjomės. Kalbėjom, bendravom ir diskutavom apie ateities planus ir jo galimą įsitraukimą“, – prisiminė G.Landsbergis.

Pasak TS-LKD lyderio, R.Žilinskas jam sakė, kad prastai jaučiasi, bet tikisi pasveikti.

„Jis žadėjo, kad įsitrauks į dalykus. Sakė, kad dabar šiek tiek prasčiau jaučiasi, bet kai tik geriau jausis, tikrai prisidės prie naujų iniciatyvų. Net sunku reaguoti, nes atrodo, jog tik ką kūrėme planus, o dabar jau turiu galvoti, ką prisimenu apie žmogų“, – sakė G.Landsbergis.

S.Skvernelis: R.Žilinskas buvo tvirta ir nuoširdi asmenybė

Vyriausybės vadovo Sauliaus Skvernelio teigimu, R.Žilinskas buvo tvirta ir kartu nuoširdi asmenybė.

„Išėjo žmogus, savo profesine bei asmenine veikla kūręs ryškios ir drąsios asmenybės paveikslą. Visad prisiminsime Roką kaip atvirą, nuoširdų, intelektualų ir žmogiškąsias vertybes uoliai puoselėjusį visuomenės narį bei kolegą. Kaip žmogų, kuris sugebėdavo atsitiesti ir nepalūžti net pačiose sunkiausiose gyvenimo situacijose“, – sako premjeras. Jo komentarą BNS antradienį perdavė atstovas spaudai Tomas Beržinskas.

Visiems, išgyvenantiems R. Žilinsko netektį, premjeras linki rasti savyje stiprybės bei palaikyti vieniems kitus.

R.Morkūnaitė-Mikulėnienė: galiu išreikšti tik gražiausius žodžius

„Galiu išreikšti tik gražiausius žodžius, didelį liūdesį ir apgailestavimą. Sunku patikėti, nepaisant to, kad liga buvo“, – BNS sakė R.Žilinsko partijos kolegė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė.

„Tiesą pasakius, dabar kaip tik žiūrėjau, kad reikia atsirinkti vienam dalykui. Kaip tik iš po vizito po Zarasus, Visaginą praėjusios vasaros. Pagalvojau, tada atėjo žinia, kad jau jo nebėra. Sunku tai suprasti, kai atrodo, kad tik kalbėjai, juokavai, Seime greta sėdėjai“, – pridūrė ji.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė

Parlamentarė pažymėjo, kad R.Žilinsko įžvalgos ir pasisakymai sukurdavo „įdomesnį rakursą“ žvelgiant į įvairias problemas.

„Tai jam, matyt, davė ir profesiniai gebėjimai, ir prigimtinės savybės, žmogaus teisių srityje buvo ypatingai ryškus jo profilis“, – prisiminė ji.

R.Morkūnaitė sakė reiškianti didelę užuojautą šeimai.

A.Kubilius: R.Žilinskas turėdavo aiškią poziciją ir ją atvirai gindavo

„Labai liūdna žinia ir Roką Žilinską pamenam kaip stiprų politiką, atėjusį į politiką daug kam netikėtai 2008 metais su Arūnu Valinsku, bet išlikusiu iš tos grupės politikoje vienu iš nedaugelio“, – BNS sakė buvęs konservatorių vadovas ekspremjeras Andrius Kubilius.

Jis sako prisimenantis aktyvią R.Žilinsko poziciją tiek Visagino atominės elektrinės reikaluose, tiek sprendžiant įvairias socialines problemas – alkoholizmo ar narkomanijos.

„Jis turėjo gyvenimišką labai aiškią poziciją ir ją tvirtai ir atvirai gindavo. Tokia netektis yra labai liūdna ir ypač kad ir jo ta liga užklupo netikėtai, nes nematėm jokių požymių, kad jis būtų silpęs ar apsirgęs. Iš pradžių atrodė, kad čia tik virusas trumpalaikis, bet štai kuo viskas baigėsi“, – pridūrė jis.

G.Kirkilas: R.Žilinskas buvo padorus, solidus ir jautrus

R.Žilinskas buvo solidus ir jautrus kolega, sako jo politinis oponentas, Socialdemokratų partijos vicepirmininkas Gediminas Kirkilas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gediminas Kirkilas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gediminas Kirkilas

„Jis buvo labai padorus, solidus ir jautrus kolega, visada laikėsi savo principų, bet niekada nepereidavo prie asmeniškumų“, – BNS antradienį sakė politikas.

„Mes gal ir buvome politiniai konkurentai, bet gyvenime daug kur gerai sutardavome. Nelabai verčiasi liežuvis vadinti jį politiniu konkurentu“, – pridūrė jis.

G.Kirkilas teigė, jog R.Žilinsko mirtis yra didelė netektis Lietuvos Seimui, nes jis buvo unikalus žmogus savo jautrumu ir empatija.

„Kartais parūkydavome kartu. Turėjau su juo labai gerus ryšius. Tai labai simpatiškas žmogus, man visada patiko jo dikcija. Seime Rokas visada kalbėjo nieko neįžeisdamas, nes buvo labai tolerantiškas“, – kalbėjo socialdemokratas.

Jo teigimu, R.Žilinskas vizitų į užsienį metu išsiskyrė gera anglų kalba ir protokolo išmanymu.

„Tačiau kartais gali taip gerai nemokėti kalbos, nes svarbiausia turinys. O Rokas visada įsigilindavo į reikalus. Į delegaciją visada galėjai imti jį su ramia širdimi“, – sakė G.Kirkilas.

Antradienį miręs R.Žilinskas taip ir nepabudo iš komos. Ji Seimo nariui buvo dirbtinai sukelta dėl itin sunkaus plaučių uždegimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius