Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 05 23 /13:24

Iš gyvenimo pasitraukus jaunai gydytojai, medikai rinkosi į protestą: laikas nusiimti rožinius akinius, mobingas egzistuoja

Sekmadienį medikų bendruomenė Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) pašonėje rinkosi į taikų mitingą prieš mobingą. Išeiti į viešumą ir garsiau kalbėti apie šią sveikatos sistemos gilią žaizdą paskatino jaunos gydytojos, dirbusios Respublikinėje Šiaulių ligoninėje, pasitraukimas iš gyvenimo. Įvykis ne tik sukrėtė medikus, bet ir privertė reikalauti pokyčių. Į protestą atvyko ir ministerijos vadovas – sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.
Medikų bendruomenė rengia mitingą prie sveikatos apsaugos ministerijos
Medikų bendruomenė rengia mitingą prie sveikatos apsaugos ministerijos / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

„Gana mobingo, kada darbo kodekso pakeitimai?“, „Nežiūrėk pro rožinius akinius – mobingas LT yra“, – tokias žinias skelbiančiais plakatais nešini medikai ir jų bendruomenę palaikantys gyventojai rinkosi į šalia SAM organizuotą taikų mitingą.

Medikai simboliškai užsivilko baltus chalatus, ant apsauginių veido kaukių demonstratyviai užrašė žodžius „Mobingui – ne“.

„Tikiuosi, kad pavyks išjudinti visą nusistovėjusią, sustabarėjusią sistemą, kad nebus toks atvejis, kai 2019 nusižudė jaunas traumatologas, viskas tilo, nutilo ir pasibaigė. Ir vėl mūsų pasaulį drebina mobingo sukeliamos tragedijos.

Labai tikiuosi, kad kažkas keisis“, – 15min teigė mitingo organizatorė, Kauno miesto poliklinikos medikė Eglė Navickienė.

Ji pati sakė mobingo nepatirianti, bet jaučianti pareigą kažką daryti dėl sudėtingos situacijos medikų bendruomenėje, nes kiti kalbėti bijo.

„Tiesiog matau, kad niekas nesiima, visi tik šneka, turime grupes, kur 20 tūkst. yra Lietuvos medikų, ir iš tų 20 tūkst. medikų neatsiranda niekas, kas gali organizuoti“, – teigė ji.

Šiaulių ligoninėje – vis dar įtampa

„Atėjau palaikyti visa tą situaciją, kuri vyksta, nežinau, ar kas nors pasikeis, bet kad visuomenė žinotų apie tą problemą, galėtų atkreipti dėmesį į visa situaciją.

Labai gaila, kad gydytojai taip sprendžia tas problemas, išeina iš gyvenimo, kurie turi dirbti, pakeisti mūsų kartą. Dėl to man labai gaila jaunimo“, – 15min sakė Vilniuje jau 26 metus dirbanti gydytoja.

Ji pati pažymėjo niekada nepatyrusi mobingo, bet atėjusi parodyti jauniems gydytojams, kad jie yra ne vieni.

Tačiau apgailestavo, kad problema yra sisteminė, todėl ir pokyčių greitai gali nepavykti sulaukti.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Medikų bendruomenė rengia mitingą prie sveikatos apsaugos ministerijos
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Medikų bendruomenė rengia mitingą prie sveikatos apsaugos ministerijos

Kita, iš Šiaulių ligoninės, kurioje dirbo nusižudžiusi gydytoja, atvykusi medikė teigė, kad įstaigoje iki šiol tvyro įtampa.

„Tokia įtampa jaučiasi, visi sudirgę, visi kalba patyliukais kažkur kampuose, o kad būtų didesnis judesys, kad kažkas keistųsi, to nėra.

Man toks jausmas, kad laukiama, kol viskas, entuziazmas, kuris buvo iš pat pradžių, truputėlį nuslops ir viskas bus, kaip buvę“, – apmaudo neslėpė ji.

Tokia įtampa jaučiasi, visi sudirgę, visi kalba patyliukais kažkur kampuose.

Ji teigė besitikinti, kad viešas susirinkimas ir kalbėjimas apie problemą gali paskatinti pokyčius, tačiau iš susirinkusių dalyvių skaičiaus atrodo, kad „galbūt mes dar nepribrendę prie tų pokyčių“.

Reikalauja pokyčių

E.Navickienė pažymėjo, kad pirmiausia šis mitingas yra skirtas ministerijos atstovams, nes „žuvis pūva nuo galvos“.

Vienas iš reikalavimų valdžiai – Mobingo įstatymas, reikalaujama darbo kodekso pakeitimų bei mobingo sąvokos įtvirtinimo.

„Kas išplaukia iš tos mobingo sąvokos – tai, kad darbdavys turi sugebėti užtikrinti, kad darbo vietoje nebūtų taikomas psichologinis, fizinis, moralinis smurtas. <...> Kad atsirastų galimybė pranešti apie mobingą anonimiškai“, – 15min teigė E.Navickienės.

Labai gaila, kad gydytojai taip sprendžia tas problemas, išeina iš gyvenimo, kurie turi dirbti, pakeisti mūsų kartą.

Kitas reikalavimas – vadovų nusišalinimas nuo pareigų, iki kol vyksta tyrimas dėl galimo mobingo, bei gydymo įstaigų finansavimo pokyčiai.

Teigiama, kad spaudimas darbuotojams gali būti taikomas dėl nepakankamų lėšų, dėl kurių yra didinami darbo krūviai, tenka dirbti viršvalandžius.

Mitingu taip pat atkreipiamas dėmesys į gydymo įstaigų vadovų rotacijos klausimą.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Medikų bendruomenė rengia mitingą prie sveikatos apsaugos ministerijos
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Medikų bendruomenė rengia mitingą prie sveikatos apsaugos ministerijos

„Kai kurie žmonės sėdi savo vadovaujančiose pozcijose po 10–20 metų, praktiškai nuo sovietmečio, ir jie yra neliečiami, netgi ir tie balsavimai vyksta tokiu principu, kad yra tik vienas kandidatas“, – teigė mitingo organizatorė ir pabrėžė, kad tai turi keistis.

Sukūrėme nepasitikėjimo sistemą

Į mitingą atėjo ir sveikatos apsaugos ministras A.Dulkys.

Jis sakė teigiamai vertinantis tokius susibūrimus, tik pažymėjo, kad norėtųsi bendrauti su žmonėmis, kurie tiesiogiai patyrė galimą mobingą ir suprasti, kodėl tai vyksta.

Daugelis mitinge susirinkusių dalyvių teigė, kad jie patys mobingo nepatiria, bet nori palaikyti juos patiriančius.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Arūnas Dulkys
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Arūnas Dulkys

„Šiandien vienareikšmiškai esu čia, kad prisidėčiau ir palaikyčiau šitą didelį „ne“ apskritai šiai smurtinei kultūrai.

Matau tam tikrą pavojų, tendencijas, kalbant apie šitą temą, kad yra tokia viena lyg kryptis, kad galbūt dabar yra pandeminis nuovargis, galbūt medikų bendruomenė yra pavargusi, išsękusi <...> ir kad tarsi, kai pandemija baigsis, viskas nurims, toks dagiau emocinis dalykas“, – žurnalistams kalbėjo ministras.

Tačiau šios problemos, pasak jo, jokiu būdu nederėtų nurašyti pandemijai, nes tai, „apie ką kalba medikų bendruomenė, yra susiję su giliai įsišaknijusiais siteminiais dalykais ir ne tik šitoje srityje“.

Didžiausia problema, tiriant galimo mobingo atvejus, pasak jo, yra ta, kad žmonės bijo kalbėti.

Šiandien vienareikšmiškai esu čia, kad prisidėčiau ir palaikyčiau šitą didelį „ne“ apskritai šiai smurtinei kultūrai.

„Visa bėda yra <...>, kad yra skundas, yra kreipimasis, bet po to, kai reikia ištirti, nėra kas liudija, nėra informacijos“, – teigė A.Dulkys.

Taip pat, jo teigimu, labai reikalinga medikų bendruomenėje stebėti savo kolegas ir matyti, jei situacija ima blogėti, paskatinti netylėti.

„Būkime biedni, bet teisingi, per daugybę metų politikai, mes, valdžia, sukūrėme tokią aplinką, kurioje nėra pasitikėjimo. Žmogus nepasitiki, jis mano, kad jam baigsis niekuo“, – pridūrė jis.

Žada nušalinti Šiaulių ligoninės vadovą

A.Dulkys, atvykęs į mitingą teigė, kad gavus Generalinės prokuratūros informaciją apie Šiaulių ligoninėje patiriamą psichologinį smurtą, nuo pirmadienio greičiausiai bus nušalintas Respublikinės Šiaulių ligoninės vadovas Remigijus Mažeika.

„Tai yra pranešimas apie Šiaulių ligoninėje buvusį psichologinį smurtą, neteisėtus neetiškus veiksmus ir jų pagrindu svarstau šiuo metu ir ruošiamės pirmadienį sudaryti tyrimo komisiją galimiems darbo pažeidimams nustatyti“, – sakė A. Dulkys.

Būkime biedni, bet teisingi, per daugybę metų politikai, mes, valdžia, sukūrėme tokią aplinką, kurioje nėra pasitikėjimo.

„Pokyčių grupė man yra pateikusi pasiūlymą, kad to tyrimo metu vadovas turėtų būti laikinai nušalintas nuo pareigų“, – papildė A.Dulkys.

Galutinį sprendimą dėl Šiaulių ligoninės direktoriaus atleidimo ministras žada pirmadienį.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Medikų bendruomenė rengia mitingą prie sveikatos apsaugos ministerijos
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Medikų bendruomenė rengia mitingą prie sveikatos apsaugos ministerijos

Pasak E.Navickienės, leidimas renginiui gautas, jame gali dalyvauti iki 300 žmonių.

Vyksta tyrimas

Apie tragediją Šiaulių ligoninėje, kai iš gyvenimo pasitraukė jauna medikė, pranešta gegužės 10 d. Kai kurių kolegų teigimu, darbe ji patyrė mobingą.

Plačiau skaitykite čia: Iš gyvenimo pasitraukus jaunai medikei vėl prabilta apie mobingą gydymo įstaigose: įsisenėjusios problemos niekaip nesprendžiamos.

Vėliau sužinota, kad medikė ieškojo pagalbos, kreipėsi į Valstybinę darbo inspekciją (VDI), savo skunde prašė inspekciją įpareigoti ligoninės administraciją jos nepersekioti. Psichologiniu smurtu Respublikinėje Šiaulių ligoninėje (RŠL) skundėsi ir kiti darbuotojai.

Plačiau skaitykite čia: Prieš tragediją Šiaulių ligoninėje medikė ieškojo pagalbos: Darbo inspekcijos prašė ją apginti nuo mobingo

Gydymo įstaigos atstovai teigė, kad Anesteziologijos ir intensyvios terapijos centre nuo 2014 metų rugpjūčio dirbusi anesteziologė-reanimatologė buvo atleista iš darbo dėl šiurkštaus pažeidimo gegužės 6 dieną.

Aplinkybes dėl jaunos medikės mirties aiškinasi teisėsauga.

Taip pat dėl susidariusios situacijos ligoninėje sveikatos apsaugos ministras A.Dulkys yra sudaręs specialią darbo grupę.

Gydymo įstaigų darbuotojai raginami nebjoti ir pranešti apie galimus mobingo atvejus.

Kur pranešti ir ieškoti pagalbos
Jei reikia skubios pagalbos
Skambinkite pagalbos telefonu 112
Jei esate savižudybės krizėje, arba ieškote pagalbos kitam
Jei patyrėte smurtą
Jei reikalinga emocinė (psichologinė) pagalba telefonu, arba internetu
Jei esi vaikas ir tau reikalinga pagalba

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius