Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 19

I.Šimonytė: nors žmonės šaiposi, kad aš esu kairiausia konservatorė arba dešiniausia socdemė, esu gerai per centrą

Centro dešinės koalicijos kandidatė į premjeres Ingrida Šimonytė ketvirtadienį susitiko su opozicinės Seimo Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcija. Socialdemokratai galimai būsimajai Vyriausybės vadovei turėjo klausimų nuo mokesčių iki švietimo, krašto apsaugos finansavimo. Atsakydama į vieną jų, I.Šimonytė sakė, kad nors žmonės iš jos šaiposi, esą ji yra kairiausia konservatorė arba dešiniausia socdemė, ji mano, kad yra „gerai per centrą“.
Ingrida Šimonytė
Ingrida Šimonytė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Prezidentas Gitanas Nausėda I.Šimonytės kandidatūrą Seimui pateikė ketvirtadienį.

VIDEO: G.Nausėdos komentaras: Seimui pateikė I.Šimonytės kandidatūrą

Seimo statutas numato, kad premjero kandidatūrą svarstančios parlamentinės frakcijos turi teisę pasikviesti pretendentą į posėdžius.

Pirmiausia I.Šimonytė apsilankė didžiausios opozicinės frakcijos Seime – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos – posėdyje. Tiesa, šis susitikimas buvo itin trumpas.

Seimo LSDP frakcijoje I.Šimonytė užtruko ilgiau.

„Kažin ar čia bus ilgiau nei viena minutė?“ – juokaudama socialdemokratų klausė I.Šimonytė.

Apibrėžė savo vietą

Seimo LSDP frakcijos nariai I.Šimonytei turėjo klausimų apie mokesčius, biudžetą, švietimą.

Tarkime, Gintautas Paluckas kandidatės į premjeres klausė dėl ekonominių veiklų įvairovės mažinimo. Rasa Budbergytė turėjo klausimą apie valstybės biudžeto skaidrumą.

Liną Jonauską domino, ar I.Šimonytė turi priemones dėl miškingumo didinimo, kaip jos koreliuos su kandidato į aplinkos ministrus Simono Gentvilo pareiškimu dėl to.

I.Šimonytė užstojo S.Gentvilą. Anot jos, jeigu šio politiko kandidatūra bus patvirtinta, jis skubiai turės imtis priemonių gydant žaizdas, kurias esą palieka darbą baigiantis aplinkos ministras „valstietis“ Kęstutis Mažeika.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė

Iš parlamentaro Kęstučio Vilkausko sulaukusi klausimo apie tai, ar ji pasisako už vidinę savivaldybių centralizaciją ar decentralizaciją, I.Šimonytė aiškino, kad niekada nebuvo už centralizaciją.

Anot jos, daug dalykų žmonės gali spręsti patys: tiek šeimose, tiek bendruomenėse.

„Ir netgi bendruomenės labai dažnai gali kažkokią dalį valdiškos funkcijos ar savivaldos vaidmens vaidinti. Ir man tas yra svarbu kaip žmogui, vis dėlto kuris politikoje dalyvauja su konservatoriška ir krikščioniškai demokratiška jėga. Nors iš manęs žmonės šaiposi, kad aš esu kairiausia konservatorė arba dešiniausia socdemė – čia kaip norite, laikau, kad esu gerai per centrą, ir man atrodo, kad tas yra svarbu.

Bet vėlgi mes turime žiūrėti iš tokios efektyvumo pozicijos taip pat. Nes galima sugalvoti labai daug valdžios lygių ir tada tai reiškia, kad kiekviename valdžios lygyje tu turi kažkokias problemas ir kažkokius materialinius nuostolius dėl to, kad žmonės priima sprendimus, reiškia, reikia visur kažkokių administracinių gebėjimų. Lietuva yra maža šalis, mums reikia tiesiog susikurti optimalią sistemą“, – nurodė I.Šimonytė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė lankėsi Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijoje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė lankėsi Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijoje

Siūlė patiems pasikalbėti su E.Dobrovolska

Julius Sabatauskas sveikino lyčių požiūriu subalansuotą siūlomą ministrų kabinetą.

Tačiau kartu jis sakė, kad teisininkų bendruomenėje yra nerimo dėl į teisingumo ministres siūlomos Evelinos Dobrovolskos, kurios kandidatūra esą sutikta prieštaringai galbūt ne tiek dėl jauno amžiaus, bet dėl išsilavinimo ir politinės patirties stokos.

„Turbūt visos kandidatūros, kokios jos bebūtų teikiamos, visą laiką sulaukia kažkieno palaikymo, kažkieno pastebėjimų. Jūs puikiai žinote, kad mes koalicijoje turime partiją, kurią galima būtų vadinti politiniu start-up'u turbūt – be jokios blogos minties. Ir tikrai, ima kartais ir politiniams start-up'ams pavyksta. (...) Bet tai reiškia, kad nėra labai lengva turėti kažkokį atsarginį suolelį žmonių, kurie galėtų būti up and ready ateiti ir prisijungti prie Vyriausybės.

Man pačiai suprantamas yra tas pastebėjimas, vertinsime, žiūrėsime, kalbėsime. Ir manau, kad būtų turbūt geriausias mano pasiūlymas – aš savo frakcijai tą patį siūliau, nes buvo tų klausimų – pasikviesti tiesiog žmogų pasikalbėti. Manau, kad tada jūs neklausytumėte, ką kalba teisininkų bendruomenė, o jau kalbėtumėte tiesiai su žmogumi ir galėtumėte įsivertinti savo nuomonę: tinka ar netinka vienas ar kitas kandidatas“, – sakė kandidatė į premjeres.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė lankėsi Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijoje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė lankėsi Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijoje

Vertindamas susitikimą su I.Šimonyte G.Paluckas teigė, kad į kai kuriuos klausimus ji atsakė labai aptakiai arba sąmoningai vengta tiesaus atsakymo.

„Čia yra natūralu, tai yra politika. Todėl tai, kas bus užrašyta Vyriausybės programos projekte, tai mes ir vertinsime, pateiksime savo pastabas, pateiksime savo vertinimą ir pateiksime savo sprendimą, poziciją – palaikome ar ne“, – komentavo LSDP pirmininkas.

Kandidatų į ministrus sąrašas

Trečiadienį po susitikimo su G.Nausėda I.Šimonytė pristatė kandidatų į ministrus sąrašą.

Jame – 13 pavardžių.

Pateikti pretendentai į visų ministerijų, išskyrus Žemės ūkio, vadovus.

Kandidato į žemės ūkio ministro postą I.Šimonytė tebeieško.

VIDEO: S.Skvernelis nepraleido progos pakritikuoti I.Šimonytės pasirinkto kandidatų į ministrus sąrašo – bus sunku, nes laukia alinantis darbas

Tarp kandidatų į ministrus – vienuolika Seimo narių, du partijų pirmininkai, šešios moterys.

Aštuoni ministrų postai atiteko konservatorių kandidatams, tris ministrų postus gavo Laisvės partija, Liberalų sąjūdžiui teko du.

VIDEO: I.Šimonytė: A.Dulkys yra mano pirmas pasirinkimas

Vertindamas I.Šimonytės siūlomą ministrų kabineto sudėtį Vytauto Didžiojo universiteto profesorius Lauras Bielinis išskyrė, kad kandidatai į naująją Vyriausybę – jauni, beveik pusė jų – moterys.

Tačiau kartu politologas pastebėjo, kad nemažai galimų ministrų – didžiosios politikos naujokai, kas gali kelti sunkumų pradėjus eiti pareigas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius