-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 11 10

Į skandalingą medžiagą apie A.Stončaitį sureagavo ir Seimo vadovė: įspėja ir jį, ir opozicines partijas

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen rimbu neplaks nei Antikorupcijos komisijos pirmininko Algirdo Stončaičio, nei jį į pareigas delegavusių opozicinių partijų – tokių įgaliojimų ji neturi, tačiau sako, kad buvęs Vyriausybės kancleris turi atsakyti į klausimus, kylančius po 15min tyrimo, o opozicija – priimti „atitinkamus“ sprendimus.
Viktorija Čmilytė-Nielsen
Viktorija Čmilytė-Nielsen / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

15min Tyrimų skyrius šią savaitę skelbė, kad dar būdamas Vyriausybės kancleriu, A.Stončaitis atsisakė tikrintis vadinamuoju „melo detektoriumi“ – poligrafu.

Vis dėlto, įstatymai, numatantys, kad leidimas dirbti su slapta informacija turi būti išduodamas tik besąlygiškai patikimiems ir abejonių nekeliantiems asmenims, liko bereikšmiais – artimas tuometinio premjero Sauliaus Skvernelio bendražygis gavo priėjimą prie įslaptintos informacijos, žymimos „visiškai slaptai“ žyme.

Tyrimo metu atskleista, kad apie A.Stončaičio ryšius ir veiksmus, kėlusius abejonių, duomenų turėjo bent kelios tarnybos.

Ši informacija iki šiol yra įslaptinta, o dalis jos susijusi su kriminalinės žvalgybos duomenimis, išaiškėjusiais tiriant buvusio Kauno apskrities policijos vadovo Dariaus Žukausko ir Palangos gelbėtojų vado Jono Pirožniko įtariamas sąsajas su buvusiais kriminalinio pasaulio veikėjais.

Plačiau apie tai galite skaityti I-oje tyrimo „Išjungtas“ melo detektorius dalyje, taip pat – II-oje šio tyrimo dalyje.

Arūnas Pukelis, Algirdas Stončaitis, Jonas Pirožnikas, Darius Žukauskas / „15min“ tyrimų iliustracija
Arūnas Pukelis, Algirdas Stončaitis, Jonas Pirožnikas, Darius Žukauskas / „15min“ tyrimų iliustracija

„Jis tikrai turi atsakyti“

Parlamento vadovė V.Čmilytė-Nielsen – pirmoji iš trijų svarbiausių šalies pareigūnų, sureagavusių į 15min skelbtą istoriją.

Jos teigimu, šiuo metu Seimo Antikorupcijos komisijai vadovaujantis A.Stončaitis turi atsakyti į keliamus klausimus.

„Manau, jis tikrai turi atsakyti į visus kylančius klausimus dėl viešai pasirodžiusios informacijos“, – 15min atsiųstame komentare tvirtino Seimo pirmininkė.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen

Ji tuo pačiu įspėjo ir į pareigas A.Stončaitį delegavusias opozicines jėgas Seime.

„Dėl jo einamų pareigų likimo spręsti gali tik opozicinės partijos. Jeigu jos nori taikyti vienodus standartus visiems Seimo nariams, priims ir atitinkamus sprendimus“, – pabrėžė V.Čmilytė-Nielsen.

Seimo vadovė tuo pačiu pridūrė neturinti įgaliojimų imtis realių veiksmų prieš skandalo epicentre atsidūrusį Antikorupcijos komisijos pirmininką.

„Noriu dar kartą priminti, kad Seimo pirmininkas nei skiria, nei atšaukia komisijų ar komitetų pirmininkus. Tą sakiau kilus klausimams dėl kai kurių komitetų pirmininkų, tą sakau ir šiuo atveju“, – kalbėjo Lietuvos parlamento pirmininkė.

Manau, jis tikrai turi atsakyti į visus kylančius klausimus dėl viešai pasirodžiusios informacijos

Tvirtai laikosi pareigų

Tuo metu skandalo epicentre atsidūręs A.Stončaitis laikosi tvirtai įsikibęs esamų pareigų Antikorupcijos komisijoje.

Jis trečiadienį atmetė siūlymą nusišalinti nuo pareigų, ką siūlė septyni komisijos nariai, priklausantys valdančiosioms jėgoms.

Jie siūlė A.Stončaičiui nusišalinti, kol šis neatsakė į žiniasklaidos klausimus ir kol opozicinės partijos neįvertino jo galimybių toliau eiti šias pareigas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Algirdas Stončaitis
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Algirdas Stončaitis

Kaip skelbė BNS, dėl leidimo dirbti su slapta informacija išdavimo A.Stončaičiui teisėtumo į Valstybės saugumo departamentą (VSD) planuoja kreiptis Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius