Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 09 24 /12:11

Į prezidento postą kandidatuosianti I.Šimonytė: „Matome pastangas paminti Konstitucijos vertybes“

Buvusi finansų ministrė nepartinė Seimo narė Ingrida Šimonytė pirmadienį Seime paskelbė savo sprendimą. Ji dalyvaus Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) organizuojamuose atviruose, pirminiuose rinkimuose, kurių metu partija apsispręs dėl paramos kandidatui į prezidentus.
Ingrida Šimonytė
Ingrida Šimonytė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Aš patvirtinau savo ketinimą dalyvauti pirminiuose partijos rinkimuose. Jeigu atsitiktų taip, kad partijos nariai ir prijaučiantys, kurie galės balsuoti, pasirinktų mano kandidatūrą. Tuomet (dalyvausiu) – ir prezidento rinkimuose“, – pirmadienį Seime paskelbė TS-LKD frakcijos narė.

I.Šimonytė pripažino, kad neketino kandidatuoti, tačiau persigalvoti ją privertė konservatorių skyrių ir su partija net nesusijusių asmenų išreikšta parama.

VIDEO: I.Šimonytė: apie palyginimus su D.Grybauskaite ir apsisprendimo motyvus

„Mane nuoširdžiai nustebino, kad žmonės palaikė taip gausiai“, – skelbdama apie savo kandidatavimą teigė Seimo narė. Ji pabrėžė, kad sulaukusi tiek palaikymo negali ignoruoti žmonių palaikymo. „Tai būtų puikybė“, – pažymėjo I.Šimonytė.

Jos manymu, palaikymą išreiškę žmonės su jos asmeniu sieja kitokios, pagarbesnės politikos viltį.

„Stengiuosi nuoširdžiai, atvirai ir tiesiai kalbėti dalykus žmonėms. Tikiuosi, kad jie mane išgirs ir parems“, – sakė ji, pabrėždama, kad dar nėra aišku, ar ji gaus partijos nominaciją, o jos sutikimas tėra tik preliminarių rinkimų žingsnis.

I.Šimonytė kratėsi palyginimų su dabartine šalies vadove Dalia Grybauskaite. Pasak jos, lyginimų imtis gali pastūmėti tik klišės. „Pamatoma moteris šviesiais plaukais ir skubama lyginti“, – panašumų ieškotojus sukritikavo politikė.

„Matome pastangas Konstitucijos vertybes paminti“, – kalbėdama apie jai rūpimas problemas pabrėžė I.Šimonytė. „Reiktų siekti, kad tos tendencijos, kurias stebime dabar, neįsitvirtintų“, – pridūrė ji.

I.Šimonytė paskelbė ir tai, kad jos rinkimų kampanijai vadovaus kolegė Seime, konservatorė Monika Navickienė.

14 val. apie kandidatavimą paskelbusi politikė lankysis 15min studijoje.

I.Šimonytė svarstė, kad jos būsima programa turėtų patikti tiems, kuriems svarbiau turinys, o ne forma.

„Nenorėčiau užsirakinti tik partijos ribose. Natūralu, kad aš turiu didesnę atramą TS-LKD ir jai prijaučiančių žmonių gretose, bet jei kitų partijų rėmėjai, kurie netoli aiškių politinių afiliacijų, manytų, kad tai, ką aš kalbu, rezonuoja su jų idėjomis, tai nematau nieko keista, jei mane palaikys“, – samprotavo I.Šimonytė.

VIDEO: Kandidatė į Lietuvos prezidentus Ingrida Šimonytė: svarbiausi biografijos faktai

Sulaukė TS-LKD skyrių palaikymo

43 metų I.Šimonytė yra viena iš konservatorių partijos skyrių iškeltų kandidatų į prezidentus. Jos konkurentas – apie kandidatavimą į šalies vadovo postą jau paskelbęs diplomatas, konservatorius Vygaudas Ušackas.

Konservatorių skyriai kėlė ir ekonomisto Gitano Nausėdos kandidatūrą, tačiau jis pirmadienį pranešė rinkimuose dalyvausiantis savarankiškai, be partijos paramos.

I.Degutienė nutarė partijos rinkimuose nedalyvauti ir prezidento posto nesiekti.

Rugsėjo 26 dieną TS-LKD prezidiumas tvirtins galutinį kandidatų, kurie dalyvaus TS-LKD atvirame visuotiniame balsavime dėl partijos paramos kandidatui į prezidentus suteikimo, sąrašą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė

Lapkričio 3–4 dienomis vyks pirmasis TS-LKD atviro, visuotinio balsavimo dėl paramos kandidatui į prezidentus suteikimo turas. Jame galės dalyvauti ne tik partijos nariai, bet ir kiti partijos vertybėms prijaučiantys, kitoms partijoms ir politinių tikslų turintiems judėjimams nepriklausantys Lietuvos piliečiai.

Šeštadienį dienraščio „Lietuvos rytas“ skelbtos apklausos duomenimis, I.Šimonytę, kaip geriausią pretendentę į prezidento postą, rinktųsi 10 proc. gyventojų. 22,3 proc. respondentų prezidento rinkimuose balsuotų už ekonomistą Gitaną Nausėdą, 16,6 proc. – už premjerą Saulių Skvernelį.

Norą kandidatuoti prezidento rinkimuose šiuo metu yra išreiškę G.Nausėda, V.Ušackas, Seimo narė Aušra Maldeikienė, europarlamentaras Valentinas Mazuronis, Liberalų sąjungos iškeltas europarlamentaras Petras Auštrevičius, filosofas Arvydas Juozaitis.

Konservatorius Žygimantas Pavilionis praėjusią savaitę pranešė, kad traukiasi iš pirminių prezidento rinkimų kovos ir savo paramą pažadėjo skirti partijos išrinktam pretendentui.

TAIP PAT SKAITYKITE: I.Šimonytė apie prezidento rinkimus: „Jei atsikurtų „Radioshow“, tai būtų ženklas man dalyvauti“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius