-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2018 09 24 /13:45

Gitanas Nausėda į šalies prezidento rinkimus eis ne su konservatorių vėliava

Kandidatas į Lietuvos prezidentus Gitanas Nausėda pirmadienį ryte socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje pranešė, kad į rinkimus eis savarankiškai, be Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) paramos. Praėjusią savaitę konservatorių partijos 28 skyriai iškėlė G.Nausėdos kandidatūrą, kaip galimo TS-LKD kandidato.
Gitanas Nausėda
Gitanas Nausėda / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

G.Nausėda viešu laišku kreipiasi į TS-LKD partijos pirmininką Gabrielių Landsbergį.

„Tai, kad mano kandidatūrą iškėlė net 28 partijos skyriai, nors nepriklausau partijai, neorganizavau susitikimų su partijos nariais ir nevykdžiau rinkiminės agitacijos, rodo ypatingą žmonių įpareigojimą. Nuoširdžiai dėkoju jiems už viešai išreikštą pasitikėjimą manimi.

Nuodugniai apsvarstęs šį pasiūlymą, vis dėlto turiu konstatuoti, kad mano siekis dalyvauti 2019 m. LR Prezidento rinkimuose su savarankiška rinkimų programa ir darbo grupe visuomenės akyse taptų abejotinas, jei remčiausi vienos iš politinių partijų finansine ir organizacine parama“, – dėsto G.Nausėda.

Šį įrašą ekonomistas paskelbė netrukus po to, kai Seimo narė buvusi finansų ministrė Ingrida Šimonytė pareiškė, kad paskelbs savo sprendimą dėl dalyvavimo prezidento rinkimuose.

G.Nausėda priduria, kad prieštaringi vertinimai suteiktų terpę politinėms spekuliacijoms, kurios trukdytų atstovauti Lietuvos žmonių interesams kuriant Gerovės valstybę. Liktų nepasiektas ir keliamas tikslas telkti skirtingų politinių pažiūrų piliečius, ieškant bendrų vardiklių ir sprendimų.

„Renkuosi sudėtingesnį nepriklausomo kandidato kelią, ne tik deklaruodamas, bet ir realiai, nuosekliai ir kantriai siekdamas įvairių pažiūrų ir socialinio statuso žmonių paramos“, – rašo G.Nausėda.

Politologui Ramūnui Vilpišauskui šie argumentai sukėlė abejonių.

„Ar dažnai racionalus žmogus, ypač ekonomistas, siekdamas kokio nors tikslo renkasi sudėtingesnį kelią?“, – svarstė R.Vilpišauskas.

TS-LKD pirmininkas Gabrielius Landsbergis BNS pirmadienį sakė G.Nausėdos laiško kol kas negavęs, tačiau buvęs informuotas telefonu.

„Dėl G.Nausėdos irgi žiūrime ramiai – jis turėjo galimybę priimti sprendimą ir tą padarė“, – sakė G.Landsbergis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis

Pirmadienį I.Šimonytė paskelbė, kad dalyvaus TS-LKD partijos organizuojamuose atviruose, pirminiuose rinkimuose, kurių metu partija apsispręs dėl paramos kandidatui į prezidentus. Kiek vėliau apie dalyvavimą ten pat patvirtino ir kitas nemažai partijos skyrių paramos sulaukęs Vygaudas Ušackas.

R.Vilpišauskas: G.Nausėda pasitraukė dėl rizikos pralaimėti I.Šimonytei

Politologas R.Vilpišauskas sako, kad ekonomistas G.Nausėda atsisakė varžytis dėl konservatorių nominacijos prezidento rinkimuose, įvertinęs riziką pralaimėti Seimo narei I.Šimonytei.

„Šios dienos I.Šimonytės paskelbimas, manau, ir buvo viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl G.Nausėda nutarė juose nedalyvauti – jei gautų mažesnį palaikymą, tai jau būtų bloga žinia jam ir potencialiems rinkėjams“, – BNS pirmadienį sakė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto direktorius.

„Tai G.Nausėdos atveju komplikuoja rinkiminę konkurenciją, nes bent iš dalies ir jo, ir I.Šimonytės elektoratas persidengia“, – teigė R.Vilpišauskas.

Ramūnas Vilpišauskas VU TSPMI direktorius
Ramūnas Vilpišauskas VU TSPMI direktorius

Dėl konservatorių paramos I.Šimonytė varžysis su diplomatu V.Ušacku. R.Vilpišausko teigimu, pastarasis turbūt yra tvirtai apsisprendęs dalyvauti prezidento rinkimuose iki pabaigos.

„Jis tikisi perimti kažkiek balsų iš tų keltų Tėvynės sąjungos skyrių kandidatų, kurie jau nebedalyvauja. Gali būti, kad jo išskaičiavimas yra pamėginti konkuruoti su I.Šimonyte, o net jei ir ji turės didesnį palaikymą pirminiuose rinkimuose, jis vistiek toliau tęs rinkiminę kovą“, – sakė politologas.

Buvusios finansų ministrės kandidatūrą yra iškėlę daugiausia – 37 – TS-LKD skyriai, 34 skyriai buvo iškėlę parlamentaro, buvusio diplomato Žygio Pavilionio kandidatūrą, tačiau jis paskelbė nedalyvausiantis kandidatų atrankoje.

Partijai nepriklausančio finansų analitiko G.Nausėdos kandidatūrą iškėlė 28 skyriai, o partijos nario, buvusio užsienio reikalų ministro V.Ušacko kandidatūrą – 27 skyriai.

43 metų ekonomistė I.Šimonytė nėra TS-LKD narė, tačiau Seimo rinkimuose dalyvavo kaip šios partijos keliama kandidatė, yra TS-LKD frakcijos Seime narė. 2009–2012 metais ji ėjo finansų ministrės pareigas, anksčiau yra dirbusi Lietuvos banko valdyboje, šiuo metu Seime vadovauja Audito komitetui.

Naujausios „Vilmorus“ apklausos duomenimis, kuriuos skelbia dienraštis „Lietuvos rytas“, 22,3 proc. respondentų mano, kad G.Nausėda geriausiai tiktų vadovauti valstybei. Antrasis yra apie apsisprendimą kandidatuoti nepranešęs premjeras Saulius Skvernelis su 16,6 proc. palaikymu.

Sprendimą dėl kandidatavimo prezidento rinkimuose jau patvirtinęs diplomatas V.Ušackas sulaukė 12,9 proc. paramos.

Už I.Šimonytę nurodo balsuosiantys 10 proc. apklausos dalyvių, ji kol kas nebuvo paskelbusi, ar sieks varžytis dėl valstybės vadovo posto. Kauno merą Visvaldą Matijošaitį kaip geriausią kandidatą į prezidentus įvardijo 7,8 proc. apklaustųjų.

Trečioje ir ketvirtoje vietoje, pagal TS-LKD skyrių balsavimus, atsidūrė atitinkamai SEB banką palikęs ekonomistas Gitanas Nausėda (skyriuose iškeltas 28 kartus) ir diplomatas Vygaudas Ušackas (skyriuose iškeltas 27 kartus).

Norą kandidatuoti prezidento rinkimuose šiuo metu yra išreiškę G.Nausėda, V.Ušackas, Seimo narė Aušra Maldeikienė, europarlamentaras Valentinas Mazuronis, Liberalų sąjūdžio iškeltas europarlamentaras Petras Auštrevičius, filosofas Arvydas Juozaitis.

Prezidento rinkimai Lietuvoje vyks kitų metų gegužę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius