TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Internautai apsigavo: nuotraukoje – ne du rudieji lokiai ir ne Lietuvos miškas

Internete platinama nuotrauka užminė mįslę, ar tikrai Lazdijų rajone pasirodė meškų. Tai nėra tiesa – nors ne vieną nustebinęs kadras autentiškas, jis užfiksuotas ne tik ne nurodytame miške, bet ir apskritai ne mūsų šalyje.
Lokys
Lokys / 123RF.com nuotr.

Įspūdingą kadrą platina šimtai

Gegužės 1-osios vakarą nespalvota meškos nuotrauka pasidalijo viena „Facebook“ vartotoja.

„Lazdijų rajono Papečių miške pastebėta meškų porelė“, – pakomentavo ji ir dar paminėjo, kieno paskyroje rado fotografiją.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Tariamai miške Lietuvoje pastebėtų meškų nuotrauka sulaukė didelio dėmesio
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Tariamai miške Lietuvoje pastebėtų meškų nuotrauka sulaukė didelio dėmesio

Kitos dienos rytą tas pats kadras pasirodė „Facebook“ puslapyje AlytusPlius.lt. Čia pateikta ta pati informacija – esą keturkojai pastebėti Lazdijų rajone, Papečių miške, o nuotrauką, panašu, atsiuntė tas pats vyras.

Taip pat skaitykite: Interneto mįslė: ar tikrai lokys perlipo tvorą tarp Lietuvos ir Baltarusijos?

Pastaruoju įrašu jau pasidalijo maždaug 100 žmonių, pirmuoju – maždaug 150, dar daugiau internautų išreiškė vienokią ar kitokią reakciją, nemažai jų komentavo vaizdą.

Naujieną apie užfiksuotus Lietuvoje retus gyvūnus pasigavo ir nacionalinės žiniasklaidos priemonės. Čia taip pat skelbiama ta pati informacija ir remiamasi tais pačiais šaltiniais.

Kadrą publikavo ir tinklalapis „Lazdijų žvaigždė“, tačiau čia suabejota, ar toks įvykis tikrai buvo.

Panašiai tvirtino ne vienas komentatorius – esą fotografuota ne Lietuvoje.

Net be papildomo tyrimo ši versija atrodo įtikinamesnė – platinama vos viena nuotrauka, nėra daugiau informacijos, nors tikėtina, kad tokioje situacijoje atsidūręs žmogus turėtų, ką papasakoti, – kaip meškas rado, ar išsigando, kaip gyvūnai elgėsi, ką pats darė.

Meška pavadino metalinę talpą

Paieška internete patvirtina, kad fotografuota ne Lietuvoje.

Tą patį vaizdą galima pamatyti tinklalapyje „Alaska Ultimate Trophy Hunting“. Čia publikuojamas dar vienas kadras, kuriame matyti tik viena meška, greta jos – greičiausiai metalinė talpa, kuri Lietuvoje platinamoje nuotraukoje yra už medžio ir atrodo lyg besislepiantis gyvūnas.

Šiame puslapyje nurodyta, kad tai yra mūsų kraštuose negyvenantis juodasis lokys, ne rudasis, kurį įmanoma sutikti Lietuvoje.

Panašiai rašoma ir interneto žurnale „Medžioklė“, kurį taip pat pasiekė tariamai Lazdijų rajone padaryta nuotrauka.

„Paaiškėjo, kad tai buvo netikra naujiena ir kažkas tikriausiai pajuokavo naudodamas miško kameros nuotrauką, darytą Aliaskoje!“ – teigiama tinklalapyje.

Ekrano nuotr. iš alaskaultimatehunting.com/Nuotraukoje iš tiesų matyti tik vienas lokys, kitas objektas panašus į metalinę talpą
Ekrano nuotr. iš alaskaultimatehunting.com/Nuotraukoje iš tiesų matyti tik vienas lokys, kitas objektas panašus į metalinę talpą

Jame taip pat paaiškinta, kad Lietuvoje aptinkami rudieji lokiai yra vieni didžiausių plėšrūnų pasaulyje. Anksčiau jie mūsų šalyje buvo praktiškai išnykę.

Panaši situacija ir kitose Baltijos šalyse. Dėl gamtosauginių priemonių šie stambieji plėšrūnai esą grįžta. Estijoje lokių skaičius jau siekia 1-1,2 tūkst. žvėrių, Latvijoje priskaičiuojama apie 130.

Kiek lokių yra Lietuvoje, nežinoma, nes esą nevykdoma tikslinga stebėsena. Informacija renkama, pavyzdžiui, iš medžiotojų, kurie skaičiuoja gyvūnus pagal pėdsakus sniege.

15min verdiktas: melas. Meškos nuotrauka yra ne iš Lietuvos miško. Juodasis lokys nufotografuotas Aliaskoje, mūsų kraštuose tokie net negyvena.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius