Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 11 10

Interneto mįslė: ar tikrai lokys perlipo tvorą tarp Lietuvos ir Baltarusijos?

Lietuvai vos baigus statyti fizinį barjerą ant sienos su Baltarusija, socialiniuose tinkluose pasirodė kiek komiškas vaizdo įrašas – jame užfiksuota, kaip esą per tvorą persiropščia meška. Tokia scena tikrai buvo, tik ne Lietuvoje – tai galima suprasti jau iš to, kad ant tvoros nematyti garsiosios koncertinos. Be to, filmuke užfiksuotas mūsų kraštuose negyvenantis juodasis lokys.
Juodasis lokys
Juodasis lokys / Ekrano nuotr. iš britannica.com

Susirūpino dėl gyvūnų

Kiek ilgesniame nei 20 sek. įraše matyti, kaip lokys, kabindamasis į tvoros stulpelį ir tinklą, ima ropštis viršun.

Sparčiai pasiekęs viršų, akimirkai sustoja, atsargiai perkelia letenas per lygiagrečiai tvorai ištiestą spygliuotą vielą, nuleidžia galines letenas ant tinklo iš kitos pusės, taip pat greitai pasiekia žemę ir nubėga tolyn tarp medžių.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Internautus sudomino per tvorą besiropščiantis lokys, bet jis buvo nufilmuotas ne Lietuvoje
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Internautus sudomino per tvorą besiropščiantis lokys, bet jis buvo nufilmuotas ne Lietuvoje

Sprendžiant iš šios operacijos įvykdymo greičio ir to, kaip sumaniai žvėris įveikė kliūtį, atrodo, nė nesusižeisdamas. Taigi, galima spėti, kad jis per tvorą pirmyn ir atgal keliauja nuolat.

Iš įraše matomo landšafto ir pačios tvoros sunku suprasti, kur buvo filmuojama. Tačiau socialinių tinklų vartotojai skelbė, esą tai buvo Baltarusijos ir Lietuvos siena.

„Lietuva baigė statyti tvorą palei sieną su Baltarusija. Bet ne visi pritarė tokiam sprendimui“, – ironizavo viena „Twitter“ vartotoja ir sulaukė 2,5 paspaudimų „patinka“. Filmukas jos paskyroje buvo peržiūrėtas daugiau nei 43 tūkst. kartų.

Kita susirūpino dėl galimo pavojaus gyvūnijai: „Lietuva kartu su Lenkija atsitvėrė spygliuota tvora nuo Baltarusijos – lokys tuo neapsidžiaugė.

O kaip dėl gyvūnų migracijos kelių? Lokys gali perlipti, bet kaip dėl tų, kurie negali, pavyzdžiui, elnių?“

Beveik identiškas įrašas su per tvorą lipančio lokio ekrano nuotrauka po poros dienų atsirado šioje „Facebook“ paskyroje.

Dar viena šio socialinio tinklo vartotoja nurodė, tariamai lokys nufilmuotas ant Lenkijos sienos, kur neseniai buvo pastatyta tvora.

Tas pats lokio vaizdas su komentarais, esą veiksmas vyksta Lietuvos pasienyje, socialiniuose tinkluose plito ne vien su angliškais komentarais. Juo pasidalijo, pavyzdžiui, ir šis italas. „Į Lietuvą iš Baltarusijos pateko meška diversantė“.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Internautus sudomino per tvorą besiropščiantis lokys, bet jis buvo nufilmuotas ne Lietuvoje
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Internautus sudomino per tvorą besiropščiantis lokys, bet jis buvo nufilmuotas ne Lietuvoje

Be to, informacija apie lokį pasirodė ir Rusijos žiniasklaidoje. Tinklalapis ren.tv pranešė, kad „neįprastas migrantas“ buvo pastebėtas prie Baltarusijos ir Lenkijos sienos. „Tvorą su spygliuota viela šturmavo lokys, bet žvėris pabėgo ne į Europą, o iš jos“, – apibendrinta trumpoje žinutėje prie vaizdo įrašo.

Lokiai tikrai migruoja

Lietuva rugpjūčio pabaigoje išties baigė statyti fizinį barjerą pasienyje su Baltarusija. 508 km ilgio ir maždaug 4 m aukščio tvora skirta pristabdyti migrantų srautą iš šios valstybės, kuri suteikia jiems turistines vizas ir taip juos išnaudoja siekdama padidinti spaudimą Europos Sąjungai.

„Galime konstatuoti, kad visuose ruožuose, kuriuose turėjo būti nutiesta koncertina, pastatyta nauja tvora arba atnaujinta sena tvora, darbai yra atlikti 100 proc.“, – tuomet žurnalistams teigė premjerė Ingrida Šimonytė.

Taip pat skaitykite: Baigtas statyti fizinis barjeras pasienyje su Baltarusija: ar tai apsaugos nuo nelegalios migracijos?

Lenkija net 5,5 m aukščio, beveik 200 km ilgio tvorą pradėjo statyti sausį, kai kone 40 tūkst. žmonių daugiausia iš Vidurio Rytų ir Afganistano nuo praėjusio rugpjūčio bandė patekti į ją iš Baltarusijos. Darbas buvo baigtas birželio pabaigoje.

Ekrano nuotr. iš ren.tv/Vikruolis lokys sulaukė ir Rusijos žiniasklaidos dėmesio, bet ir ji užkibo ant melagienos kabliuko
Ekrano nuotr. iš ren.tv/Vikruolis lokys sulaukė ir Rusijos žiniasklaidos dėmesio, bet ir ji užkibo ant melagienos kabliuko

Tarp Lietuvos ir Baltarusijos keliaujantys gyvūnai, net ir lokiai, – taip pat neišgalvotas reiškinys. Pernai Baltarusijos pasieniečių vaizdo kameros užfiksavo, kaip naktį lokys ramiai perėjo šių valstybių sieną.

Bet vaizdo įraše matyti ne viena iš minėtų tvorų. Juoba kad nei jame, nei komentaruose net nepatikslinta, kurioje konkrečiai vietoje lokys tariamai bando palikti Baltarusijos teritoriją.

Statant lietuvišką tvorą, buvo naudojama pjaunanti viela – vadinamoji koncertina. Lokys ropščiasi ne per ją, bet per paprastą spygliuotą vielą. Koncertinos žvėris taip lengvai neįveiktų – jos ašmenys greičiausiai sužalotų galūnes ar net visą kūną.

Gyvena karinėje bazėje

Nufilmuota tvora pastatyta ne Lietuvoje ar Lenkijoje ir net ne Europoje. Atvirkštinė paieška internete pagal keletą įrašo kadrų pasufleruoja, kad jame užfiksuotas amerikietiškasis juodasis lokys (lot. Ursus americanus), dar vadinamas baribalu.

Jis negyvena ne tik Lietuvoje, bet ir apskritai mūsų žemyne. Vidutinio dydžio – mažesni už grizlius ir baltuosius lokius, juodieji yra labiausiai paplitusi lokių rūšis Šiaurės Amerikoje. Europoje sutinkamos tik dvi lokių rūšys – rudieji ir baltieji.

Paieškos sistema taip pat išmeta ne vieną straipsnį apie vaizdo įrašą su lokiu. Pavyzdžiui, apie jį rašė „USA Today“, „FOX News“ portalai.

Amerikiečių žurnalistų teigimu, vikrus žvėris buvo nufilmuotas Tindalio oro pajėgų bazėje į pietus nuo Panama Sičio (Floridos valstija). „FOX News“ net pajuokavo, kad bazė po šio atvejo tikriausiai norėtų persvarstyti savo apsaugos priemones.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Internautus sudomino per tvorą besiropščiantis lokys, bet jis buvo nufilmuotas ne Lietuvoje
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Internautus sudomino per tvorą besiropščiantis lokys, bet jis buvo nufilmuotas ne Lietuvoje

Atvirkštinė vaizdo paieška padeda surasti ir žmogų, kuris tapo keturkojo vikrumo liudininku, – Keviną Dalrymple’ą. Šis rugpjūčio 10-ąją savo paskyroje paskelbė įrašą (geresnės kokybės nei kitų platinamas socialiniuose tinkluose) su per tvorą lipančiu lokiu. Tą patį, kuriuo vėliau imta dalytis kaip padarytu Baltarusijos pasienyje.

Floridoje, tame pačiame Panama Sityje gyvenantis vyras prie įrašo paliko tik trumpą komentarą: „Kaip lokys perlipa tvorą Tindalyje.“

Vėliau „FOX News“ jis pasakojo, kad žvėrį, atkakliai besiropščiantį ant tvoros, pamatė važiuodamas pro bazę. Lokys esą tvorą įveikė lyg olimpietis – per geras 20 sekundžių. K.Dalrymple’o teigimu, jis priklauso lokių šeimai, kuri gyvena netoliese ir nuolat lankosi bazėje.

Tas pats vaizdas su prierašu, kad buvo filmuojama Tindalio oro pajėgų bazėje, buvo paskelbtas ir „TikTok“.

Nors iš įraše matomo landšafto sunku suprasti, kur konkrečiai ir ar tikrai minėtoje bazėje buvo filmuota, ties maždaug 00:05 laiko žyma pasirodantis konteineris matomas ir palydovinėse „Google Street View“ nuotraukose.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius