TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
02 23 /17:25

Interneto sukčiai nusitaikė ir į Petrą Gražulį: platinama melagiena apie jo mirtį

Finansiniai sukčiai vis įžūlėja – socialiniuose tinkluose platina melagingas žinias apie vieno ar kito žinomo žmogaus mirtį, taip bandydami patraukti lengvatikių dėmesį ir sugundyti juos į apgaulingas investavimo platformas. Naujausia melagiena – neva gyvybės neteko buvęs Seimo narys Petras Gražulis.
Petras Gražulis
Petras Gražulis / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Tariamai pražudė uždirbti pinigai

Trečiadienį vienas „Facebook“ vartotojas paskelbė nuorodą į straipsnį pavadinimu „Tragiškos naujienos: Petras Gražulis buvo rastas užmuštas savo bute.“

Po to rašoma, esą „įtariamasis paspruko iš įvykio vietos, tačiau kelių valandų bėgimas baigėsi sulaikymu netoli Lenkijos sienos“. Žudiko motyvas tariamai šokiravo ne tik pareigūnus, bet ir artimuosius.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/sSocialiniame tinkle „Facebook“ platinama melaginga žinia apie eksparlamentarą Petrą Gražulį
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/sSocialiniame tinkle „Facebook“ platinama melaginga žinia apie eksparlamentarą Petrą Gražulį

„Apie įvykį pranešęs asmuo greitai nutraukė pokalbį. Pasak policijos pareigūnų, jam perskambinus, vyras teigė, kad jis beldė į nurodyto buto duris, tačiau, kai jis išgirdo kažkokio vyro sakomus grasinimus, išsigandęs nuėjo į savo butą esantį šalimais“, – pasakojama tekste.

Galiausiai pridėta, esą eksparlamentaras uždirbo nemažus pinigus tam tikroje investicijų platformoje, todėl tapo bičiulio auka, ir pereinama prie šios platformos reklamos.

Nuoroda pasidalijęs internautas pridėjo lakonišką komentarą: „Petės (nuo vardo Petras – red. past.) nėra“.

Šiuo įrašu „Facebook“ jau pasidalijo beveik 80 žmonių. Viena iš jų kitą dieną pasisakė dar stipriau – apie žurnalistų darbą.

Nors internautė paminėjo „Delfi“, plintančiose šokiruojančio teksto ekrano nuotraukose matyti jo logotipas ir tariamo autoriaus – žurnalisto Jauniaus Matonio pavardė, o rašinys ketvirtadienį paskelbtas tinklalapyje delfisulaikytas.com, tai nėra šio portalo adresas.

Pats portalo žurnalistas paneigė rašęs ką nors panašaus ir įspėjo, kad skaityti tekstą gali būti pavojinga: „Dėmesio! Sukčiai! Mieli skaitytojai, nei aš, nei „Delfi“ su šituo „straipsniu“ neturi nieko bendra. Tai – sukčių meškerė, jokiu būdu jo neatidarinėkite ir nespauskite nuorodų.“

Dar vienas straipsnis ir tinklalapis

Panašių įrašų įvairiose „Facebook“ skelbimų grupėse pasirodė ir daugiau.

„Va jums ir artimi draugai, būkit atsargūs“, - įspėjo pora nuoroda į rašinį apie P.Gražulį pasidalijusių internautų. Vieno įrašas iš vienos grupės buvo pašalintas greičiau nei po pusvalandžio.

Kiti „Facebook“ vartotojai stebėjosi: „Kaip galima buvo prieš tokį žmogų pakelti ranką…“

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialiniame tinkle „Facebook“ platinama melaginga žinia apie eksparlamentarą Petrą Gražulį
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialiniame tinkle „Facebook“ platinama melaginga žinia apie eksparlamentarą Petrą Gražulį

Tačiau jie dalijosi nuoroda į kitą tekstą ir net tinklalapį - delfi.day. Tai irgi yra sukurtas klaidinantis adresas. Čia rašinio pradžioje pateikta kitų detalių: esą įtariamas nusikaltėlis buvo sulaikytas apie 18.34 val. prie Lenkijos sienos, sieną bandė kirsti miškingais keliais.

Galvoja apie policiją

Kad platinama melagiena, nesunku sužinoti ir kitais būdais – paieškojus informacijos internete. Nors P.Gražulis nuo gruodžio vidurio nebėra parlamentaras, apie šio žinomo politiko, nuo 1996 m. dirbusio Seime, mirtį turėtų būti pranešta parlamento tinklalapyje, bet nieko panašaus neskelbiama.

Portalui lrytas.lt politikas prisipažino sulaukęs daugybės skambučių ir žinučių iš melagiena patikėjusių žmonių. Jis nurodė neatmetantis galimybės dėl internete platinamo rašinio kreiptis į policiją.

Žiniasklaidos priemonėse ar kitur internete tokių naujienų taip pat nėra. Galima rasti nebent pranešimų, kad Seimas dėl priesaikos sulaužymo panaikino P.Gražulio mandatą, dėl to atsisakyta jį įregistruoti kandidatu į prezidentus.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialiniame tinkle „Facebook“ platinama melaginga žinia apie eksparlamentarą Petrą Gražulį
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialiniame tinkle „Facebook“ platinama melaginga žinia apie eksparlamentarą Petrą Gražulį

Meluoja ir apie Šarūną Stepukonį

Pastaruoju metu platinama kita panaši melagiena – apie tariamą buvusio „BaltCap“ fondo partnerio Šarūno Stepukonio žūtį. Šie įrašai skelbiami prisidengus 15min pavadinimu, nors portalas nieko panašaus nėra skelbęs.

Taip pat skaitykite: Ar tikrai Šarūnas Stepukonis rastas upėje? Portalas 15min to niekada neskelbė

Taip pat skaitykite: Meluoja apie Šarūną Stepukonį, rodo gaisro aukas ir laidų bei renginių vedėją

Tinklalapiai, kuriuose publikuojami melagingi straipsniai, būna įregistruoti neseniai, jų adresai primena didžiųjų portalų, naudojami jų logotipai, panašus dizainas. Tai yra įprasta lengvatikių viliojimo schema. Dezinformacijos analizės centras Debunk.org yra ne kartą ją paaiškinęs.

Šių klonų turinys dažniausiai susijęs su aktualiomis ar socialiai jautriomis temomis, pavyzdžiui, kriminalinėmis naujienomis, staigaus praturtėjimo istorijomis. Dėmesiui pritraukti pasirenkamos labiausiai aptarinėjamos naujienos, skandalai, manipuliuojant turiniu taip, kad realus įvykis atrodytų susijęs su neva atskleista galimybe labai daug uždirbti.

Taip pat skaitykite: Debunk.org: sukčiai lengvatikių ieško pasitelkdami žinomų žmonių vardus ir veidus

Lietuvos banko ir policijos atstovai čia yra paaiškinę, kaip patikrinti lengvą praturtėjimą siūlančias negirdėtas platformas ir apsaugoti savo pinigus nuo sukčių.

15min verdiktas: melas. Informacija apie P.Gražulio mirtį yra melaginga. Ji naudojama siekiant patraukti dėmesį ir iš patiklių internautų išvilioti pinigų.

PAPILDYTA 17.20 Pridėtas antras skyrelis.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius