Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 07 31

Ir propagandai prastai su matematika: suskaičiavo Ukrainai paaukotus vos 25 dolerius

Lietuvos gyventojų aktyviai renkama parama Ukrainai verčia Rusijos propagandą kurti vis labiau neįtikėtinas istorijas, kurios sumenkintų šią pagalbą. Naujausia legenda – kad per pusantro mėnesio pavyko surinkti vos 25 dolerius, kuri gimė pamačius vienos merginos prašymą jos gimtadienio proga paaukoti nurodytam fondui. Ir nesiliaujančios dvejonės, esą buvo neįmanoma per tris dienas surinkti 5 mln. eurų „Bayraktar“.
Paramos Ukrainai centras Klaipėdoje atviras jau kelis mėnesius
Paramos Ukrainai centras Klaipėdoje / Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr.

„Dronas už 25 dolerius – štai derėjimasis!“

Žinia, kad nuslopo lietuvių entuziazmas aukoti jau šeštą mėnesį nuo plataus masto puolimo besiginančiai Ukrainai, prieš savaitę pasirodė keliuose Rusijos portaluose.

„Lietuvoje eilinis bandymas surinkti pinigų Ukrainai per pusantro mėnesio atnešė vos 25 dolerius“, – skelbė vieno straipsnio antraštė.

Ekrano nuotr. iš online47.ru/Rusijos žiniasklaida skelbia, esą Lietuvos gyventojai nustojo skirti pinigų Ukrainai
Ekrano nuotr. iš online47.ru/Rusijos žiniasklaida skelbia, esą Lietuvos gyventojai nustojo skirti pinigų Ukrainai

Greta buvo paaiškinta išraiškingiau: „Pinigų rinkimas paramai ukrainiečiams virto krachu.“

Taip pat skaitykite: Karo nuovargis mažina lietuvių aukas Ukrainai

Neilgoje žinutėje nurodyta, jog Lietuvos gyventojai nusprendė dar kartą surengti akciją Ukrainai paremti. Esą aktyvistai „Facebook“ sukūrė bendruomenę ir pažymėjo, kad auką gali atsiųsti bet kas.

„Tačiau per pusantro mėnesio pinigų paaukojo tik du žmonės, o iš viso aktyvistams pavyko surinkti 25 dolerius iš planuotų 200 dolerių“, – paskaičiuota tekste.

Dėmesį į šią akciją atkreipė „LenTV24“ vyriausiasis redaktorius Olegas Černychas. Kaip tik jis savo kanale „Telegram“ bene pirmasis paskelbė, esą „iniciatyva be valstybės paramos virto nesėkme“.

„Kyla klausimas, kaip lietuviams pavyko surinkti 5 mln. eurų „Bayraktar TB2“ vos per tris dienas. Gali būti, kad crowdfunding’o (angl. sutelktinio finansavimo) kampanija buvo viso labo širma?“ – retoriškai apibendrino jis.

Panašios žinutės pasirodė ir kai kuriuose kituose tinklalapiuose (čia, čia, čia).

Taip pat skaitykite: Rusijos prievartaujamoje Ukrainoje stinga visko: reikia ir maisto, ir žvakių, ir ginklų „meškai mušti“

Apie tai pranešta ir „Ren TV“ žinių laidoje. „Flashmob’as „Surink „Bayraktar’ui“ – Lietuvoje vietos gyventojai atsisakė rinkti pinigus karinei paramai Ukrainai, – tvirtino žurnalistė. – O anksčiau valdžia tvirtino, kad lietuviai paaukojo 5 mln. dolerių vos per tris dienas.“

„Rusiškos „Ren TV“ naujienos atskleidžia tiesą – lietuviai atsisako aukoti Ukrainai“, – ironizavo žurnalistas Andrius Tapinas, keliolikos sekundžių trukmės šio reportažo ištrauka pasidalijęs savo paskyroje „Facebook“.

Įrašas jo paskyroje jau peržiūrėtas daugiau nei 83 tūkst. kartų.

„Reportaže žurnalistė pasakoja, kad per pusantro mėnesio Lietuvos visuomenei pavyko surinkti tik 25 dolerius Ukrainai, kuriuos paaukojo du asmenys, todėl neabejojama, kad išreklamuoti surinkti 5 milijonai „Bayraktar“ pirkti yra tik valdžios širma, už kurios vyksta Ukrainos pumpavimas ginklais iš Europos“, – pakomentavo A.Tapinas, kurio iniciatyva ir buvo surinkti šie pinigai.

Ta pačia ištrauka pasidalijęs „Twitter“ žurnalistas atkreipė dėmesį, kad, nepaisant skelbiamos klaidingos informacijos, reportaže rodomi tūkstančiai žmonių, atėję pasižiūrėti į už jų pinigus nupirktą kovinį droną.

„Gauti „Bayraktar“ už 25 dolerius. Dabar aš tai vadinu derėjimusi“, – panašiu stiliumi kaip A.Tapinas pakomentavo vienas „Twitter“ vartotojas.

Pinigus rinko vietoj dovanos

Nei O.Černychas, kurio kanalą prenumeruoja mažiau nei 400 žmonių, nei jį citavę tinklalapiai nenurodė, iš kur gauti duomenys apie tokias kuklias aukas Ukrainai. Jie stipriai kontrastuoja su tuo, ką paramą renkančios organizacijos skelbia viešumoje.

Šaltinį galima pamatyti atsidarius šio žurnalisto įrašą „Telegram“. Jis paviešino ekrano nuotrauką, iš kurios galima suprasti tik tiek, kad viena „Facebook“ vartotoja pervedė nenurodytą sumą pinigų įvairią pagalbą Ukrainoje teikiančiai organizacijai „United Help Ukraine“.

Tai ji padarė kitos šio socialinio tinklo vartotojos prašymu pastarosios gimtadienio proga. „Facebook“ gana dažnai galima pamatyti, kaip žmonės vietoj dovanų paprašo ką nors paremti – gyvūnų prieglaudą, kovos su tam tikra liga ar labdaros organizaciją. Kartu nurodoma siekiama suma. Paaukoti galima tame pačiame tinkle, nereikia ieškoti sąskaitos numerio ir atskirai rūpintis pinigų pervedimu.

Ekrano nuotr. iš online47.ru/Išvada, kad Lietuvos gyventojai nustojo skirti pinigų Ukrainai, padaryta iš vienos merginos bandymo surinkti 200 dolerių
Ekrano nuotr. iš online47.ru/Išvada, kad Lietuvos gyventojai nustojo skirti pinigų Ukrainai, padaryta iš vienos merginos bandymo surinkti 200 dolerių

Ši jubiliatė kaip tikslą nurodė 200 JAV dolerių, bet, kaip teisingai nurodyta Rusijos tinklalapiuose, buvo paaukota tik aštuntadalis šios sumos. Įrašą apie pinigų rinkimo iniciatyvą iki šiol galima rasti jos paskyroje.

Tad, nors buvo paskelbta teisinga suma, ją lydėjo klaidingi komentarai. Padėti Ukrainai paprašiusi mergina neatstovauja visiems paramos rinkėjams ar aktyvistams, kaip teigiama viename tekste, o pinigus pervedę žmonės nėra visi vietos gyventojai.

Daiktus pardavė už aukas

Vos per kelias minutes internete galima rasti informacijos, kaip Ukrainai aukoja mūsų šalies gyventojai. Lietuva laikoma viena artimiausių Ukrainos partnerių.

Nuo vasario 24-ąją prasidėjusios Rusijos plataus masto invazijos Vilnius teikia Kyjivui įvairią pagalbą – ir karinę, ir humanitarinę. Be paramos valstybiniu lygiu yra ir daug visuomeninių, savanoriškų iniciatyvų.

Pavyzdžiui, viena seniausiai ir aktyviausiai karinę paramą šiai šaliai tiekiančių organizacijų „Blue/Yellow“ savo tinklalapyje skelbia, kad jau išsiųsta paramos už beveik 33 mln. eurų – transporto priemonių, bepiločių ginklų, įrangos, naktinio matymo akinių ir pan. Pateikta ir detali paramos per pirmąsias 100 karo dienų ataskaita.

Vilnietė Gintarė patvirtino, kad pastarosiomis savaitėmis ši organizacija sulaukė pinigų ir daugiau nei 25 dolerių. Ji globojo jauną ukrainietę, su vaiku pasitraukusią nuo karo į Lietuvą. Antro mažylio besilaukianti moteris, kad nesėdėtų sudėjusi rankų ir turėtų pajamų, ėmė nerti žaisliukus.

Vienam iš jų Gintarė paskelbė aukcioną – galėjo įsigyti pasiūlęs didžiausią kainą. Laimėjusi pirkėja turėjo įrodyti, kad tikrai pervedė „Blue/Yellow“ pasiūlytą sumą – daugiau nei 100 eurų.

Panašią istoriją papasakojo dar viena moteris, internetu pardavusi vaikui netikusias basutes. Batus ji atidavė už keliolikos eurų paramą komiko Olego Šurajevo įkurtam paramos fondui „1K“, pati pridėjo tokią pačią sumą, tad kartu taip pat išėjo daugiau nei 25 doleriai.

Ekrano nuotr./Patvirtinimas, kad Ukrainai per minėtą pusantro mėnesio laikotarpį buvo skirta gerokai daugiau nei 25 doleriai
Ekrano nuotr./Patvirtinimas, kad Ukrainai per minėtą pusantro mėnesio laikotarpį buvo skirta gerokai daugiau nei 25 doleriai

O.Šurajevas savo paskyroje „Facebook“ nuolat rašo apie paramą. Birželį šiam fondui per savaitę buvo pervesta 500 tūkst. eurų.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Olegas Šurajevas
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Olegas Šurajevas

Liepos 8-ąją, savo gimtadienio išvakarėse, komikas užsimojo surinkti 80 tūkst. eurų – pusė šios sumos sąskaitoje atsidūrė vos per penkias valandas, žmonės aukojo vidutiniškai po 20 eurų – beveik tiek, kiek, anot Rusijos žiniasklaidos, buvo surinkta per pusantro mėnesio. Iš viso per parą sąskaitą papildė 88 tūkst. eurų, pusė šios sumos perduota Lietuvos šaulių sąjungai, už likusius pinigus nupirkta dronų.

Mėnesio vidury O.Šurajevas pranešė, kad fondas iš Valstybinės mokesčių inspekcijos gavo 63,6 tūkst. eurų – tai buvo žmonių skirta gyventojų pajamų mokesčio dalis. Taip pat paskelbė, kad paramos fondas „1K“ priartėjo prie 2 mln. eurų sumos – už tiek buvo suteikta pagalbos Ukrainai.

Jis viešino ne tik įvairių perkamų daiktų kainas ir nupirktų daiktų nuotraukas (pavyzdžiui, čia, čia, čia), bet ir fondo išlaidų ataskaitą.

A.Tapinui gegužę pakvietus aukoti koviniam dronui „Bayraktar“, per tris dienas buvo pervesti 5 915 207 eurai. Gamintojams nusprendus droną Ukrainai padovanoti, surinktus pinigus buvo galima skirti ne tik jį patobulinti įvairia įranga, bet ir kitoms reikmėms. Šiomis dienomis žurnalistas paviešino, kam buvo skirta dalis pinigų.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Drono „Bayraktar“ pristatymas KOP Aviacijos bazėje Šiauliuose
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Drono „Bayraktar“ pristatymas KOP Aviacijos bazėje Šiauliuose

Tad Rusijos žiniasklaidos socialiniuose tinkluose ir žiniasklaidoje platinama žinia, esą Lietuvos gyventojai per pusantro mėnesio paaukojo vos 25 dolerius, yra melaginga. Ji paremta vieninteliu įrašu „Telegram“, kuriame paminėtas tik ne itin sėkmingas vienos merginos bandymas savo gimtadienio proga surinkti tam tikrą sumą Ukrainai paremti.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius