-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 07 23

Iš didvyrių šiandien semiamės stiprybės, aplankiusi partizanų vadavietę sako premjerė

Premjerė Ingrida Šimonytė, šeštadienį dalyvavusi Dainavos apygardos partizanų vadų Juozo Vitkaus-Kazimieraičio ir Adolfo Ramanausko-Vanago rekonstruotos vadavietės atidarymo ceremonijoje, pabrėžė partizanų kovos reikšmę karo Ukrainoje kontekste.
Rekonstruota Juozo Vitkaus-Kazimieraičio ir Adolfo Ramanausko-Vanago vadavietė
Rekonstruota Juozo Vitkaus-Kazimieraičio ir Adolfo Ramanausko-Vanago vadavietė / Alfredo Pliadžio nuotr.

„Okupantams nepavyko sunaikinti nei Tėvynės ir laisvės meilės, nei savo gyvybes už mus paaukojusių kovotojų atminimo. Partizanai savo krauju išpirko mūsų silpnumą duoti atkirtį sovietinei okupacijai. Tai labai skaudi pamoka, kad autoritarinius monstrus galima sustabdyti tik ryžtinga jėga ir, dažniausiai, tik ginklu“, – sakė premjerė atidarymo ceremonijoje.

Pasak premjerės, Lietuvos partizanų drąsa dabar atsikartoja Ukrainoje, o Rusijos pradėtas karas ir visos jo aukos yra „kaina, kurią tenka mokėti už nuolaidžiavimą, už turėtas iliuzijas“.

„Tačiau labai svarbu, kad šis karas pažadino solidarumo dvasią; dauguma ne tik Lietuvos, bet ir visų Vakarų pasaulio žmonių suprato, kad ukrainiečiai kaunasi ne tik už save ir savo žemę, bet ir už viso laisvo pasaulio ateitį. Šiandien ukrainiečiai nėra vienui vieni, todėl neabejoju, kad jie nugalės“, – pabrėžė premjerė.

Ji taip pat teigė, kad partizanai negalėjo sustabdyti okupacijos, tačiau jų kova turėjo didelę prasmę. „Jie tapo didvyriais, iš kurių ir šiandien semiamės stiprybės. Jie yra pavyzdys, kad už laisvę turime kovoti kaip už brangiausią turtą. Ši kova, deja, turbūt niekada nesibaigs“, – kalbėjo Vyriausybės vadovė.

Šeštadienį partizano Juozo Jakavonio-Tigro sodyboje Kasčiūnų kaime Varėnos rajone buvo atidaryta rekonstruota jo anksčiau atstatyta Dainavos apygardos partizanų vadavietė.

Žmonių suaukotomis lėšomis partizanų vadavietę rekonstravusi J.Jakavonio-Tigro dukra, Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narė konservatorė Angelė Jakavonytė sakė taip išpildžiusi paskutinį tėčio norą, išsakytą prieš mirtį.

„Prie tėčio kapo visiems garsai pasakiau, kad norėsiu šiais metais iki liepos mėnesio atkurti vadavietę, nes tai buvo tėčio paskutinis noras“, – BNS sakė A.Jakavonytė.

Renginio „Istorijos atgarsiai Merkio krante“ metu atidengta pagal architekto Gintaro Čaikausko projektą restauruota Dainavos apygardos partizanų vadų J.Vitkaus-Kazimieraičio ir A.Ramanausko-Vanago vadavietė su autentiška įlindimo anga.

Taip pat pirmą kartą parodytas režisieriaus Valdo Babaliausko dokumentinis filmas „Juozas Jakavonis-Tigras“.

Laisvės premijos laureatas, partizanas J.Jakavonis-Tigras mirė praėjusių metų lapkričio 23 dieną, eidamas 97-uosius metus.

1945 metų rudenį jis kartu su kitais partizanais tėvų sodyboje įrengė Merkio rinktinės partizanų štabo vadavietę, 1945–1946 metais drauge su Merkio rinktinės vadu A.Ramanausku-Vanagu joje kurį laiką slapstėsi bei dirbo Pietų Lietuvos partizanų vadas J.Vitkus-Kazimieraitis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius