-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 11 28

15min eksperimentas. Kurie politikai yra pabandę „žolės“? O kažko kito?

„Esu bandęs, taip“. Tokį prisipažinimą iš Seimo nario lūpų išgauti sunku, bet įmanoma. Parlamentui ruošiantis balsuoti dėl kanapių dekriminalizavimo, 15min paklausė politikų, ar jie patys yra bandę „žolės“ ar kitų narkotinių medžiagų.
Kurie politikai yra pabandę „žolės“?
Kanapė šalia Seimo / 15min nuotr.

Teisės ir teisėtvarkos komitetas praeitą savaitę pritarė, kad už nedidelį kanapių ar jų produktų turėjimą grėstų ne baudžiamoji, kaip yra dabar, o administracinė atsakomybė.

Ši tema tapo itin plačiai diskutuojama, kai dėl įtarimų turint narkotikų buvo sulaikyta pramogų pasaulyje žinoma verslininkė Živilė Diawara.

15min kreipėsi į šio komiteto narius, parlamentinių partijų ir frakcijų lyderius apie jų asmenines patirtis.

Politikams – tas pats klausimas

15min politikams uždavė tą patį klausimą: Seime bus balsuojama dėl teisės aktų pakeitimų, kuriais siūloma dekriminalizuoti nedidelio kiekio kanapių ir jų produktų turėjimą be tikslo juos platinti. Dėl to norime paklausti, ar kada nors esate bandęs(-žiusi) kanapių ar kitų narkotinių medžiagų?

Dauguma apklaustųjų lakoniškai atsakė, kad šių produktų nėra bandę, tačiau kai kurie išsiplėtė ir atviravo. Kiek politikai buvo atviri, įvertinkite patys, pasiklausę garso įrašus.

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen apsiribojo atsakymu „ne, nesu“. Du jos pavaduotojai papasakojo šiek tiek daugiau.

Laisvės frakcijos lyderis, Seimo vicepirmininkas Vytautas Mitalas pasakojo, kad Lietuvoje yra vartojęs kanapių aliejų su CBD veikliąja medžiaga. Jis atsisakė komentuoti, ką yra bandęs užsienyje.

VIDEO: Vytautas Mitalas atsako, ar yra kada nors bandęs „žolės“

Seimo valdyboje taip pat dirbantis Darbo partijos pirmininkas Andrius Mazuronis kiek padvejojęs į klausimą atsakė teigiamai. Bet plėstis labiau nebuvo linkęs.

VIDEO: Andrius Mazuronis atsako, ar yra kada nors bandęs „žolės“

Kiti kalbinti politikai gynėsi niekada „žolės“ nebandę. Bet kai kurie prisiminė tai, ką bandė: Julius Sabatauskas papasakojo, kaip ragavo kanapių sėklų su kastiniu ir bulvėm, o Agnė Širinskienė gėrė pluoštinių kanapių arbatą.

15min nepavyko susisiekti su vienais iš kanapių dekriminalizavimo iniciatorių – konservatorių ir Laisvės partijos lyderiais Gabrieliumi Landsbergiu ir Aušrine Armonaite.

Taip pat nepavyko susisiekti ir su trimis kitais šio komiteto nariais– konservatoriumi, energetikos ministru Dainiumi Kreiviu, Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ atstovu Algirdu Stončaičiu ir Regionų frakcijos atstovu Česlavu Olševskiu.

Pateikiame komentarus tų, su kuriais pavyko susisiekti.

VIDEO: Politikai atsako į klausimą, ar yra bandę kanapių ar kitų narkotinių medžiagų

Kiek atviri politikai?

Pernai lapkritį Laisvės partijos atstovė Seime Morgana Danielė buvo atskleidusi detalių apie sudėtingą savo paauglystę.

Ji LNK laidai „KK2 penktadienis“ teigė, kad kanapių pabandė būdama dar 13-os metų, taip pat nepabūgo prisipažinti ir dėl kitų narkotinių medžiagų.

„Kai buvo jauna, buvo visko. Heroino, kokaino, hašišo? Absoliučiai visko buvo“, – kalbėjo M.Danielė.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Morgana Danielė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Morgana Danielė

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento pateikiamais Eurobarometro 2021 metų duomenimis, daugiau nei pusė Lietuvos gyventojų mano, kad narkotikus vartojantys arba pardavinėjantys asmenys yra labai rimta arba gana rimta problema.

To paties tyrimo rezultatai atskleidžia, kad žmonės mano, jog, pavyzdžiui, kokainas ir toliau turėtų būti draudžiamas.

Tačiau su kanapėmis situacija kitokia – apie du trečdaliai apklaustųjų nurodo, kad šios medžiagos pardavimas turėtų būti reguliuojamas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius