-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2023 02 08

K.Bartoševičiaus istorijos įkarštyje G.Landsbergis išėjo atostogų

Seime kaistant atmosferai dėl valdančiuosius sukrėtusios istorijos, kai eksparlamentarui Kristijonui Bartoševičiui mesti įtarimai mažamečių prievartavimu, konservatorių lyderis, užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis išėjo atostogų.
Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis
Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis / „Photothek“/„Picture-Alliance“/„Scanpix“

Pagal antradienį premjerės Ingridos Šimonytės pasirašytą potvarkį, G.Landsbergis atostogaus nuo vasario 8-osios iki 15-osios.

Dėl to ministras nedalyvaus Vyriausybės posėdyje trečiadienį.

„Iš tiesų ministras yra kasmetinėse seniai planuotose atostogose, jas pasirašė premjerė dar savaitės pradžioje. Kadangi bus sušaukta neeilinė sesija, o ministras taip pat yra ir Seimo narys (kurie neturi atostogų), tai ministras pakeitė kelionės planus ir Seimo posėdyje dalyvaus ketvirtadienį“, – BNS informavo užsienio reikalų ministro patarėja Paulina Levickytė.

Pastarosiomis dienomis ir premjerė I.Šimonytė, ir Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, ir Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė priverstos aiškintis dėl galimo informacijos apie ikiteisminį tyrimą nutekinimo K.Bartoševičiui.

Dėl to Seimo opozicijos iniciatyva ketvirtadienį, vasario 9 dieną, rengiama neeilinė parlamento sesija.

Seimo opozicija nori atlikti parlamentinį tyrimą, kas galėjo pranešti K.Bartoševičiui apie jo atžvilgiu vykdomą ikiteisminį tyrimą ir patarti trauktis iš Seimo, kad tai neiškiltų į viešumą.

Naujienų portalas „Lrytas“ antradienį pranešė, kad sausio 20 dieną buvusiam Seimo nariui K.Bartoševičiui, įtariamam sunkiais nusikaltimais, dar būnant komandiruotėje Čilėje, su juo kontaktavo frakcijos seniūnė.

Ji teigė K.Bartoševičiui paskambinusi, nes sulaukė šio žinutės, kad kolega ketina trauktis iš Seimo. R.Morkūnaitė-Mikulėnienė tvirtino apie prokuratūros planus kreiptis dėl šio Seimo nario imuniteto panaikinimo tuo metu nežinojusi ir jo neinformavusi.

Generalinė prokuratūra sausio 23 dieną, pirmadienį, pranešė, jog generalinė prokurorė Nida Grunskienė kreipėsi į Seimo pirmininkę Viktoriją Čmilytę-Nielsen, kad būtina spręsti leidimo patraukti baudžiamojon atsakomybėn ar kitaip suvaržyti Seimo nario K.Bartoševičiaus teises klausimą.

Vėliau paaiškėjo, kad sausio 20 dieną, penktadienį, generalinė prokurorė buvo susitikusi su Seimo pirmininke informuoti apie planuojamą pateikti prašymą dėl Seimo nario neliečiamybės panaikinimo ir galimybių tam sušaukti neeilinę sesiją. Parlamento vadovė tvirtina, kad nei Seimo nario pavardė, nei frakcija per penktadienio susitikimą nebuvo įvardyta.

V.Čmilytė-Nielsen patvirtino tą pačią dieną vėliau susitikusi su premjere Ingrida Šimonyte, bet teigė apie prokurorės prašymą jai nepranešusi.

Generalinė prokurorė savo ruožtu teigia, kad per susitikimą su V.Čmilyte-Nielsen nepasakiusi nei Seimo nario pavardės, nei partinės ar frakcijos priklausomybės, dėl kurio teisinės neliečiamybės panaikinimo prašo sušaukti neeilinę sesiją. Ji teigė tik nurodžiusi, pagal kuriuos Baudžiamojo kodekso straipsnius tyrimas vyksta.

Tą pačią dieną komandiruotėje Čilėje buvęs K.Bartoševičius elektroniniu būdu patiekė Vyriausiajai rinkimų komisijai pareiškimą dėl mandato atsisakymo.

Opozicinė Lietuvos socialdemokratų partija praėjusį penktadienį kreipėsi į Generalinę prokuratūrą prašydama pradėti ikiteisminį tyrimą siekiant išsiaiškinti, kas galėjo nutekinti K.Bartoševičiui informaciją apie jo atžvilgiu vykdomą tyrimą.

Prokuratūra K.Bartoševičiui praėjusią savaitę pateikė įtarimus dėl galimo keturių nepilnamečių ir mažamečių asmenų seksualinio prievartavimo bei tvirkinimo. Veikos atliktos, įtariama, jam esant Seimo nariu.

K.Bartoševičius į Seimą 2020 metais buvo išrinktas pagal TS-LKD sąrašą, bet nėra šios partijos narys.

Jo prašymu sausio 24 dieną VRK panaikino jo įgaliojimus Seime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius