-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 09 24

K.Brazauskienės sūnus sėdo į teisiamųjų suolą: kaltės nepripažįsta ir kalba apie užsakytus straipsnius

Vilniaus miesto apylinkės teismas pirmadienį atvertė baudžiamąją bylą, kurioje Kristinos Brazauskienės sūnus, verslininkas Ernestas Butrimas teisiamas dėl įtarimų nuslėpus mokesčius nuo turto pardavimo Jungtinėse Valstijose. Teisiamųjų suole E.Butrimas atsidūrė po 15min tyrimo.
Ernestas Butrimas
Ernestas Butrimas / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

E.Butrimo vadovaujama įmone „Imperiva“ (ankstesnis pavadinimas – UAB „Draugystės“ viešbutis) Generalinė prokuratūra ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) susidomėjo po pernai balandį paskelbto 15min tyrimo.

Floridos registre surinkti duomenys rodė, kad E.Butrimo su mama valdoma įmonė 2010 m. įsigijo prabangią rezidenciją už 220 tūkst. dolerių. 2016 m. turtas buvo parduotas už 420 tūkst. dolerių. Nei perkant, nei parduodant turtą, Floridos rezidencija nebuvo įtraukta į oficialią „Draugystės“ viešbučio apskaitą – E.Butrimo vadovaujama įmonė savo finansiniuose dokumentuose tvirtino, kad „savo nekilnojamojo turto neturi“.

VIDEO: Amerika pirty: Kristinos Brazauskienės verslas nuslėpė turtą Floridoje?

Netrukus prasidėjo ikiteisminis tyrimas, trukęs apie metus. Jį pabaigus, pareigūnai nutarė pareikšti E.Butrimui įtarimus dėl apgaulingo apskaitos tvarkymo ir ir neteisingų duomenų apie pajamas, pelną ar turtą pateikimo. Prokurorų ir FNTT vertinimu, nuslepiant Floridos rezidencijos egzistavimą, kartu buvo nusuktas pelno mokestis nuo šio turto pardavimo – apie 40 tūkst. eurų.

Pirmajame teismo posėdyje nebuvo leista dalyvauti 15min žurnalistui Šarūnui Černiauskui, po kurio publikacijų pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl E.Butrimo veiklos. Tokį prašymą išreiškė kaltinimui atstovaujanti prokurorė Rasa Miltinytė, teismą informavusi, jog gali tekti žurnalistą apklausti kaip liudytoją. E.Butrimo advokatas išreiškė ketinimą kviesti žurnalistą į apklausą – esą E.Butrimas įsitikinęs, kad publikacijos apie turtus Floridoje buvo užsakytos neįvardintų užsakovų.

Kaltės nepripažįsta

„Tikrai ne, nepripažįstu“, – teismui pasakė E. Butrimas, paklaustas, ar pripažįsta kaltę.

„Nelabai suprantu visus tuo žodžius, kad tyčia, tyčia. Nieko tyčia nedarau, laikausi įstatymų, stengiuosi mokėti mokesčius“, – teismui pareiškė kaltinamasis.

E. Butrimas sutiko duoti paaiškinimus teismui, tačiau prieš tai norėtų teismui pateikti dokumentus. Jo advokatas Gintaras Černiauskas sakė, kad dokumentai dabar verčiami į lietuvių kalbą, nes įstatymas reikalauja, kad teismui jie būtų pateikti lietuvių kalba.

Toliau teismas bylą nagrinės spalio 8 dieną.

Ne tik rezidencija

15min paviešinus faktus apie turtą Floridoje, E.Butrimas primygtinai tvirtino, jog Floridos dokumentuose figūruojanti bendrovė – tai kažkokia amerikiečių įmonė, o ne jo verslas. Savo ruožtu, verslininko mama bei verslo partnerė K.Brazauskienė atvirai pasakojo labai mėgstanti poilsiauti Floridoje, bet tvirtino nieko nežinojusi apie šimtų tūkstančių vertą rezidenciją, pirktą jos įmonės vardu.

Netrukus 15min išaiškino dar vieną epizodą – E.Butrimui ir jo tėvui (K.Brazauskienės buvusiam vyrui) priklausančius apartamentus Majamyje, dviejų dangoraižių komplekse.

„Google Maps“ nuotr./K.Brazauskienės sūnus turi prabangius apartamentus viename iš šių Majamio dangoraižių
„Google Maps“ nuotr./K.Brazauskienės sūnus turi prabangius apartamentus viename iš šių Majamio dangoraižių

E.Butrimas tada atsisakė paaiškinti, iš kokių lėšų įsigijo šį pirkinį. K.Brazauskienė tvirtino niekuomet sūnaus apartamentuose nesilankiusi. Tačiau Algirdo Brazausko našlę išdavė ji pati – portalui alfa.lt siųstose kelionės į Floridą nuotraukose K.Brazauskienė pozavo balkone to paties komplekso, kuriame jos sūnui priklauso apie 380 tūkst. dolerių verti apartamentai.

K.Brazauskienės asmeninio archyvo nuotr., publikuota alfa.lt ir Google Maps nuotr./Kristinos Brazauskienės nuotrauka išduoda jos buvimo vietą
K.Brazauskienės asmeninio archyvo nuotr., publikuota alfa.lt ir Google Maps nuotr./Kristinos Brazauskienės nuotrauka išduoda jos buvimo vietą

E.Butrimas su jam pateiktais kaltinimais nesutinka – tokią poziciją jis 15min pateikė tuoj po to, kai buvo paskelbta apie ikiteisminio tyrimo pabaigą. Tyrimui dėl galimai apgaulingo apskaitos tvarkymo vadovavo ir jį organizavo Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius