2018 12 05

K.Navickas atsisveikina su ministro postu: politinio užnugario neturėjimas yra iššūkis

Atleidžiamas aplinkos ministras Kęstutis Navickas socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje apibendrino savo nudirbtus metus ministerijoje. Jis taip pat kelia klausimą kiek Vyriausybei bei politinei partijai svarbu laikytis politinių nuostatų. K.Navickas prie neįgyvendintų darbų turi ir asmeninį prašymą: kad Punios šilas būtų paskelbtas nekertamu mišku.
Kęstutis Navickas
Kęstutis Navickas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Kai žinia, kad būsiu paskirtas aplinkos ministru, tapo vieša, tuo metu didžiausią nerimą man kėlė milžiniški žmonių lūkesčiai – pagaliau aplinkosaugoje įvyks proveržis. Tačiau jau ir tuo metu buvo pakankamai akivaizdu, kad tie lūkesčiai gerokai didesni už galimybes, nors, prisipažinsiu, ir mano tikėjimas savo galimybėmis buvo dešimteriopai didesnis nei šiandien.

Taigi, tai, kas įvyko, yra loginė tąsa, kurią lydės priekaištai ir pagieža. Tačiau bus ir kitų žmonių, su kuriais ėjome bendru keliu, liudijimai, kad realybė buvo gerokai vulgaresnė (lot. vulgaris – paprastas). Dalis aplinkai palankesnių sprendimų jau nugulė į istorijos stalčius. Aplinkos politiką formuos jau kiti, kuriems galbūt mano vertybės ir siūlymai nebus priimtini, jiems reikės savo idėjų. Vis dėlto buvo verta bandyti siekti savo idėjų realizavimo ir atsiduoti tarnystei“, – dėsto K.Navickas.

Anot aplinkos ministro, ši priešprieša lydės 17-osios Vyriausybės darbą, tačiau prieš tai būtina susitarti dėl terminų.

„Ar politinis palaikymas yra lygus besąlygiškam nuolankumui partijos nurodymams aprūpinti darbo vietomis partiečius, ar politinis palaikymas yra dalyvauti partijos programos kūrime ir jos įgyvendinime? – klausia K.Navickas. – Tačiau esminis klausimas – kiek Vyriausybei, politinei partijai yra svarbu laikytis programos nuostatų? Už kiekvieną LRV programos punktą reikėjo atstovėti, kai kurias numatytas įgyvendinti programos nuostatas teko atidėti, o tai ir yra esmė, kurią pavadinčiau politinio užnugario neturėjimu. Tai nėra konkretaus politiko problema, tai yra iššūkis kiekvienai politinei jėgai Lietuvoje.“

Aplinkos ministras išvardina ir nuveiktus darbus: Miškų urėdijų reforma: centralizavus valstybinių miškų ūkio valdymą ir įsteigus naują valstybės įmonę buvo pakelti darbuotojų atlyginimai; valstybės biudžetas bus papildytas 15 mln. eurų jau po pirmųjų reformos ir valstybės įmonės veiklos metų; paruoštos papildomos apsaugos priemonės nuo kirtimų kertinėse miško buveinėse ir kt. valstybinės aplinkos apsaugos kontrolės pertvarka: sujungus regioninius departamentus į vieną įstaigą – Aplinkos apsaugos departamentą – sukurti analitiniai, prevencinių priemonių pajėgumai; nuo kitų metų didės mažiausiai uždirbančių aplinkos apsaugos pareigūnų atlyginimai. Stabilus daugiabučių renovacijos programos įgyvendinimas, atveriami duomenys visuomenei gauti informaciją apie vykdomas statybas.

Mato Miežonio / 15min nuotr./Aplinkos ministerija
Mato Miežonio / 15min nuotr./Aplinkos ministerija

Tačiau, anot aplinkos ministro, liko ir nebaigtų darbų: nebaigtas rengti LR Bendrasis planas; degintinų atliekų prevencijos priemonės ir sąžininga kainodara. Suplanuotos aplinkosauginės priemonės miškuose turėtų būti ir toliau įgyvendinamos, to linkiu savo būsimam įpėdiniui, frakcijai ir Vyriausybei.

„Asmeniškai prašau, paskelbkite Punios šilą nekertamu mišku, esame verti turėti daugiau nei 200 hektarų sengirės. Tai bus žingsnis, už kurį padėkos ateities kartos!“ – rašo K.Navickas „Facebook“ paskyroje.

Jis taip pat dėkoja už palaikymą komandai ruošiantis interpeliacijai bei premjerui ir LVŽS frakcijai, kad „išlaikėte savo orumą, nepiršote jums palankių personalijų“.

Nesutiko pasitraukti savo noru

Premjeras Saulius Skvernelis pirmadienį pareiškė, kad atleidžia aplinkos ministrą K.Navicką, kartu su švietimo ir mokslo ministre Jurgita Petrauskiene bei kultūros ministre Liana Ruokyte-Jonsson.

K.Navickas žurnalistams prisipažino apie atleidimą buvęs informuotas likus pusvalandžiui iki premjero spaudos konferencijos, kurioje sprendimas buvo pagarsintas. Atleidžiamas ministras trečiadienį sakė, kad to motyvų jis neišgirdo iki šiol.

VIDEO: K.Navickas: nematau galimybių dirbti su premjeru, bet nuoskaudos nejaučiu

Sakoma, kad stabdau kažkokias reformas, tai tikrai labai norėčiau sužinoti, kurias. Nes tos, kurios stoja, labiau iš premjero pusės, negu iš mano“, – pabrėžė jis.

Jis svarstė, kad norint pagrįsti šį veiksmą premjerui reikėjo daug motyvų. „Atvirai pasakysiu – neturėjau ir neturiu politinio (palaikymo – aut.) niekada, nei iš „valstiečių“ frakcijos, nei iš paties premjero. Tol, kol vykdai sprendimus, tol viskas gerai. Bet kai turi savo nuomonę, tas nepatinka. Tai šioje vietoje aš jaučiuosi laisvas ir laisvas išeiti“, – Prezidentūroje teigė K.Navickas.

Jis žurnalistams sakė, kad jam buvo pateiktas prašymas atsistatydinti savo noru.

K.Navickas sakė nesutikęs išeiti savo noru: „Mano motyvas yra labai paprastas, mano atleidimas yra bet kokiu atveju destrukcinis veiksmas, tai tikrai neprisideda prie darnios valstybės veiklos ir aš tikrai nenoriu bendradarbiauti.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius