TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 09 20

Ką iš tiesų kalbėjo ministrė, kurią internautai kaltina propagavus pedofiliją?

Lietuvoje netylant diskusijoms dėl lytinio švietimo, socialiniuose tinkluose priminti lygiai prieš metus nuskambėję Ispanijos lygių galimybių ministrės Irene Montero žodžiai apie vaikus ir seksualinius ryšius. Kaip ir tuomet, internautai netiksliai interpretuoja politikės žodžius: ji tariamai siūliusi leisti vaikams patiems nuspręsti, su kuo turėti tokių santykių. Iš tiesų ji kalbėjo priešingai.
Sugniuždytas vaikas
Sugniuždytas vaikas / 123RF.com nuotr.

Atėjo iš rusiškos interneto erdvės

Kiek daugiau nei pusės minutės trukmės įrašu, kuriame jauna moteris esą kalba apie vaikus ir seksą (girdimas ne jos balsas, o vertimas į rusų kalbą, apačioje pateikti angliški subtitrai) pasidalijo viena „Facebook“ vartotoja iš Lietuvos.

„Pedofilijos įteisinimas vyksta pilnu tempu, – pakomentavo ji. – Ispanijos ministrė Irene Montero sakė, kad vaikai patys turėtų nuspręsti, su kuo turėti lytinių santykių.“

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialiniuose tinkluose aiškinama, esą Ispanijos ministrė Irene Montero siūlė leisti vaikams patiems apsispręsti dėl lytinių santykių
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialiniuose tinkluose aiškinama, esą Ispanijos ministrė Irene Montero siūlė leisti vaikams patiems apsispręsti dėl lytinių santykių

Iš ekrane judančio vandens ženklo (frazės „Всевидящее ОКО“, kuri rusiškai reiškia „Apvaizdos akis“) ir skambančios rusų kalbos) galima daryti prielaidą, kad šis vaizdo įrašas atkeliavo iš rusiškos interneto erdvės.

Paieška internete pagal raktinius žodžius tai patvirtina. Tą patį vaizdo įrašą galima rasti rusiškame tinklalapyje kherson-news.ru. Čia jis publikuotas kiek vėliau nei lietuvės paskyroje.

Tačiau pridėtas panašus komentaras: „Vaikai turi teisę mylėtis su kuo nori, sakė Ispanijos lygybės ministrė I.Montero. Nenormalūs. Kaip, kaip jie taip išprotėjo?“

Nesunku rasti ir kanalą susirašinėjimų programėlėje „Telegram“ tokiu pačiu pavadinimu „Всевидящее ОКО Украина“ (rus. „Apvaizdos akis Ukraina“). Jame naudojamas ir vaizdo įraše matomas ženklas – akis ant deimanto.

Ekrano nuotr. iš „Telegram“/Klaidingi komentarai apie Irene Montero kalbą atėjo iš rusiškos interneto erdvės
Ekrano nuotr. iš „Telegram“/Klaidingi komentarai apie Irene Montero kalbą atėjo iš rusiškos interneto erdvės

Čia šis įrašas buvo rugsėjo 15-osios vakarą ir jau peržiūrėtas daugiau nei 330 tūkst. kartų, juo pasidalijo 2 tūkst. žmonių.

Teisingai išvertė, neteisingai suprato

Nors įrašas yra autentiškas, I.Montero mintys interpretuojamos netiksliai – priešingai nei ji kalbėjo. Tai galima suprasti ir iš politikės žodžių vertimo.

Emocinga Ispanijos lygių galimybių ministrės kalba su klaidinančiais komentarais internete dalijamasi jau metus. Daugelyje jų aiškinama, neva politikė pareiškusi, kad vaikai turėtų turėti teisę duoti sutikimą lytiniams santykiams su suaugusiaisiais, nors tai nėra tiesa, skrieja kaltinimai dėl neva pedofiliją skatinančių pareiškimų.

Kad I.Montero esą „pakartojo pedofilų retoriką“, skelbė ir krikščioniškų bei visuomeninių naujienų tinklalapis laikmetis.lt.

Už pedofiliją neagitavo

Paieška internete pagal raktinius žodžius nerezultatyvi – patikimų žiniasklaidos priemonių straipsnių, kad I.Montero būtų pasisakiusi už pedofiliją, ar oficialių pranešimų apie tai nėra.

Bet randama, pavyzdžiui, naujienų agentūros AP žinutė, kurioje tokie internautų komentarai paneigti. Apie tai pernai lapkritį rašė ir portalas 15min.

Taip pat skaitykite: Ministrę kaltina pedofilijos propagavimu, nors ji kalbėjo apie lytinį švietimą

Didžiulio dėmesio sulaukę I.Montero žodžiai nuskambėjo pernai rugsėjo 21-ąją vykusiame Ispanijos parlamento lygybės komisijos posėdyje. Jame ministrė kalbėjo apie tuo metu svarstytus reprodukcinių teisių teisės aktus.

Nei apie vaikų santykiavimą su suaugusiais, nei apie teisę tokį sutikimą duoti politikė neužsiminė. I.Montero posėdyje kalbėjo apie siūlomo abortų įstatymo nuostatas, susijusias su lytinio švietimo programomis, įtraukiant medžiagą apie sutikimą.

123RF.com nuotr./Seksas
123RF.com nuotr./Seksas

Jos teigimu, lytinės ir reprodukcinės teisės, kurias siekiama įtvirtinti įstatymu, yra esminės demokratinėje valstybėje.

„Kiekvienas berniukas, kiekviena mergaitė, kiekvienas translytis vaikas šioje šalyje turi teisę pažinti savo kūną, žinoti, kad joks suaugęs žmogus negali liesti jų kūno, jei jie to nenori, o jei tai daro, tai yra smurto forma“, – sakė ministrė.

Vaikai, pasak jos, turi teisę žinoti, kad gali mylėti ir turėti lytinių santykių su kuo nori, tačiau tam būtinas abipusis sutikimas. „Tai – pripažintos teisės“, – tęsė I.Montero.

Iš šių komentarų aišku, kad, politikės nuomone, nepageidaujamas vaikų ir suaugusiųjų lytinis kontaktas prilygsta smurtui. Ji nesakė, kad lytiniai santykiai tarp šių grupių turėtų būti leidžiami ar laikomi teise.

Ministrės atstovas spaudai Manelis Rosas patikino, jog teiginiai, esą ji pasisako už vaikų ir suaugusiųjų lytinius santykius, yra „visiškai neteisingi“.

Įstatymas – po baisių išprievartavimų

Ispanijos žemieji parlamento rūmai pernai rugpjūčio pabaigoje priėmė įstatymą, kuriuo reikalaujama, kad sutikimas lytiniams santykiams būtų aiškus. Tylėjimas nelaikomas aiškiu sutikimu ir gali būti suvokiamas kaip išžaginimas.

Teisės aktas, dar vadinamas „Tik „Taip“ reiškia „Taip“, buvo parengtas, kai 2016-aisiais per San Fermino festivalį penki vyrai, pasivadinę „Gauja“, nufilmavo, kaip išžagina 18-metę.

Mergina tikino, kai tai buvo grupinis išprievartavimas, tačiau vyrai kalbėjo, esą lytiniai santykiai vyko abipusiu susitarimu.

123FR nuotr./Verkianti moteris
123FR nuotr./Verkianti moteris

Iš pradžių „Gaujos“ nariai buvo nuteisti už „lytinį piktnaudžiavimą“, o ne pagal sunkesnius kaltinimus dėl seksualinio smurto, apimančio išžaginimą. Dėl to tūkstančiai pasipiktinusių ispanų išėjo į gatves.

Galiausiai 2019 m. Aukščiausiasis Teismas juos pripažino kaltais dėl išžaginimo.

Dar vienoje byloje Manresos mieste šeši vyrai buvo kaltinami 14-metės prievartavimu, septintasis viską stebėjo ir masturbavosi. Vyrai buvo nuteisti už seksualinę prievartą, ne išžaginimą.

Pagal tuo metu galiojusius Ispanijos įstatymus, išžaginimas buvo pripažįstamas tik tokiu atveju, jei nusikaltėlis naudoja smurtą ar įbaugina auką. Kadangi auka buvo be sąmonės ir nesipriešino, Ispanijos teismas nusprendė kitaip.

Ispanijoje taip pat prasidėjo diskusijos dėl lytinio švietimo programų, pagal kurias būtų pripažįstama seksualinė įvairovė, nepageidaujamo nėštumo ir lytiškai plintančių infekcijų prevencijos, imta raginti vidurinėse mokyklose nemokamai dalyti kontraceptines priemones.

123RF.com nuotr./Kontracepcija
123RF.com nuotr./Kontracepcija

15min verdiktas: melas. Ispanijos lygybės ministrė I.Montero nesiūlė leisti vaikams patiems nuspręsti, su kuo turėti lytinių santykių. Parlamento posėdyje prieš metus ji kalbėjo priešingai. Nepageidaujamą vaikų ir suaugusiųjų lytinį kontaktą ji prilygino smurtui. Trumpas jos komentaras buvo išimtas iš konteksto.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius