Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2019 02 28

Kaišiadorių rinkimų komisija pripažino į merus besitaikantį A.Radvilą papirkinėjus rinkėjus

Kaišiadorių rajono rinkimų apygardos komisija konstatavo, kad socialdemokratų kandidatas į merus Algimantas Radvila papirkinėjo rinkėjus, ketvirtadienį 15min patvirtino rinkimų apygardos pirmininkė Laimutė Grabliauskienė. Pats politikas su tokiu vertinimu nesutinka ir tikina, kad prieš jį susimokė oponentai.
Algimantas Radvila
Algimantas Radvila / VRK ir 15min nuotr.

„Buvo atliekamas tyrimas dėl galimo papirkimo. Tyrimų grupė priėmė išvadą, kad pažeidimas buvo, ir savivaldybės komisija pritarė tai išvadai“, – nurodė L.Grabliauskienė.

Komisijai adresuotame skunde rašyta, kad A.Radvila rėmė sausio 6-ąją Stabintiškių bendruomenės namuose vykusį Trijų karalių šventės renginį, jo metu gyventojams dalijo 2019 metų kalendorius ir kvapus automobiliui. Atributika esą nebuvo pažymėta kaip politinė reklama.

Kadras iš LNK Žinių/Algimantas Radvila
Kadras iš LNK Žinių/Algimantas Radvila

Skundas: dovanos buvo nežymėtos

„Kandidatas [...] dalijo visiškai nepažymėtas dovanas, kvapus automobiliui ir kalendorius, kuriuose buvo užrašas „Pas Radvilą“, o tai aiškiai susieja kandidatą su jo dalijamomis dovanomis“, – rašoma skunde, kur priduriama, kad kalendorius A.Radvila būtų galėjęs dalyti, jei juos būtų pažymėjęs, kaip to reikalauja Politinės reklamos žymėjimo tvarkos aprašas.

Dokumente dėstoma, kad lėšos, skirtos minėtoms dovanoms, nebuvo apskaitytos, neaiški jų kilmė.

Apie tai, kad A.Radvila buvo Trijų karalių šventės rėmėjas, skelbta sausio 15-osios laikraščio „Kaišiadorių aidai“ numeryje, o tai esą taip pat galima laikyti papirkinėjimu.

„Todėl konstatuotina, kad kandidatas, papirkinėdamas rinkėjus, padarė šiurkštų Lietuvos Respublikos politinių kampanijų finansavimo ir finansavimo kontrolės įstatymo pažeidimą ir jam turi būti taikomos numatytos sankcijos“, – rašoma skunde.

Tiesa, Kaišiadorių rajono rinkimų apygardos komisija šiurkštaus pažeidimo nefiksavo.

Neakcentuojama, koks tas pažeidimas.

„Neakcentuojama, koks tas pažeidimas“, – 15min teigė komisijos pirmininkė.

Pagal Administracinių nusižengimų kodeksą, nustatytų politinės reklamos skleidimo reikalavimų nesilaikymas užtraukia 300–1450 baudą viešosios informacijos rengėjų ar skleidėjų vadovams arba kitiems už viešosios informacijos skleidimą ar visuomenės informavimo priemonės turinį atsakingiems asmenims.

Galutinį sprendimą, ar A.Radvila padarė įstatymo pažeidimą, priims Vyriausioji rinkimų komisija (VRK).

A.Radvila: kalendoriai – tradicija

Jei VRK pažeidimą pripažins, socialdemokratas sprendimą žada skųsti teismui.

„Didžiausias melas ir absurdas [...]. Aš nieko nedalinau, aš į tą renginį išvis vėlavau“, – 15min aiškino pretendentas į merus.

„Aš nedalinau jokių kalendorių. Aš atvažiavau kaip tarybos narys, kaip svečias, tradicija, 25 metus verslą vykdau ir kiekvienoj tradicinėj šventėj dalyvauju. Ir ten mūsų pramogų konferencijų centras buvo į dėžutes įdėjęs dovanas – ir ne mano dėžutės. Ten dėžutės buvo visiškai bendros [...] ir ten buvo gal kalendoriai. Aš ne vienas tam renginy buvau, buvo ir mūsų darbuotojai. Aš net nežinojau, kas ten mūsų dėžėse yra ir kad ten yra mūsų kalendoriukai“, – toliau dėstė jis ir pridūrė, kad kalendoriai gaminami tokie patys keturis metus iš eilės.

A.Radvila yra bendrovės „Aradva“, valdančios pramogų konferencijų centrą „Pas Radvilą“, vadovas.

Kadras iš LNK Žinių/Kaišiadorių kavinė „Pas Radvilą“, 2015 m.
Kadras iš LNK Žinių/Kaišiadorių kavinė „Pas Radvilą“, 2015 m.

Beje, kadaise šiame centre vakarieniavo su verslininko įmone susijusias bylas nagrinėję Lietuvos apeliacinio teismo teisėjai – tirta, ar jie negavo kyšio – vaišių, už kurias nemokėjo.

„Mes juos (kalendorius, – red. past.) tradiciškai gaminam. Nė vieno žodžio nėra nei agitacinio, kad (aš, – red. past.) – kandidatas ar tarybos narys“, – toliau tikino politikas.

„Mane paprašė įteikti“, – užsiminė A.Radvila, tikindamas, kad Trijų karalių šventėje dalyvavo kaip ilgus metus dirbantis verslininkas ir renginio metu rinkėjų esą neagitavo.

Kaltina buvusius bendražygius

Anot jo, kurpdami „iš piršto laužtus“ skundus su juo bando susidoroti politiniai oponentai. Skundų esą buvo penki–šeši.

„Oponentai labai stengiasi, mato stiprų konkurentą ir šmeižia visi – tiek mūsų socialdemokratai garbingo amžiaus senjorai, tam tikrų struktūrų asmenys atsiskyrę, ir jie skundus rašo.

Informacija yra slapta, bet kadangi aš dalyvavau pakviestas posėdyje, tada man privalo parodyti, kas skundžia. Matau, kad skundžia mūsų atskilę asmenys, ir jie rašo skundus“, – teigė Kaišiadorių rajono savivaldybės tarybos narys.

15min trečiadienį rašė ir apie kitą kandidatą į merus, netiesiogiai papirkinėjusį rinkėjus – Alytaus rajono gyventoją Aurimą Truncę. Apie tai daugiau – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius