Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 12 05

Kalėdoms lietuviai ruošiasi iš anksto ir perka ne tik egles

„Kiekvienais metais matome, kad šis puošybos sezonas ir šventinis laikas prasideda vis anksčiau. Pirmąsias egles pas mus nupirko lapkričio paskutinę savaitę. O dabar kasdien sulaukiame vis daugiau klientų“, – sakė Raudondvario medelyno viršininkė Rima Žebrauskaitė. Savaitgalį medelynas pilnas šeimų – vaikams lakstant tarsi po mišką tėvai renka namams žaliaskarę Kalėdų puošmeną.

Tradicijos laukti paskutinės savaitės nebėra

Raudondvario medelyne kasmet per šventinį laikotarpį, t.y. maždaug mėnesį, parduodama nuo 3 iki 5 tūkst. kalėdinių medelių. Daugiausia, žinoma, įvairių rūšių eglių, tačiau yra pirkėjų, ieškančių pušų, kėnių.

Ruoštis Kalėdoms medelyno darbuotojai pradeda jau rugsėjį – tuomet dalis pardavimui numatytų eglių persodinamos į vazonėlius. O pati prekyba startuoja lapkritį. Nuo paskutinės lapkričio savaitės vos ne kasdien augant pirkimui eglučių pasirinkimas tampa vis didesnis – daugiau iškertama ir paruošiama pardavimui. Per dieną šiuo metu parduodama maždaug 30 vienetų.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Raudondvario medelyno viršininkė Rima Žebrauskaitė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Raudondvario medelyno viršininkė Rima Žebrauskaitė

„Labiausiai eglutes žmonės perka iki Kalėdų likus dviem savaitėms, o prieš pat Kūčias pirkimas sumažėja. Kiekvienais metais pirmas klientas atvažiuoja vis keliomis dienomis anksčiau – šiemet, pavyzdžiui, apie lapkričio 20 d., dar kol nebuvo įžiebtos miestų eglės“, – pasakojo R.Žebrauskaitė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Raudondvario medelyne
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Raudondvario medelyne populiarios ir šakos – jas dažniausiai perka vainikams

Penktadienį medelyne sutiktas ir jau beveik 25-erius metus čia kalėdinę eglę perkantis kaunietis Gintaras sakė, kad paprastai šventinį medelį įsigyja iš anksto. Šiemet eglutę jis pirko gruodžio 2-ąją.

„Kodėl dabar? Todėl, kad švęsti pradedame anksti, – juokėsi vyras. – Norime ilgiau namuose jausti šventinę nuotaiką. Raudondvario medelyne eglutes perku apie 25 metus. Man čia patogu, personalas malonus, pasirinkimas didelis. Aš dažniausiai perku sidabrines egles – jų aukštis labiausiai tinka mūsų buto suplanavimui. Ir šiemet įsigijau tokią – pačią nuostabiausią. Tokių daugiau čia nėra.“

Parsivežtas egles reikia prižiūrėti tarsi kambarines gėles – nuolat

Įsigijus eglę iki Kalėdų likus mėnesiui, vienas didžiausių rūpesčių – kaip ją prižiūrėti, kad grožėtis namų puošmena būtų galima kuo ilgiau – iki Naujųjų metų arba Trijų Karalių, kada paprastai nupuošiamos kalėdinės eglės.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Raudondvario medelyne
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Raudondvario medelyne

Raudondvario medelyno darbuotojai juokavo, kad nuo gyvų eglių byrantys spygliai yra šiokia tokia švenčių atributika. Tačiau sutiko pasidalinti ir patarimais, ką daryti, kad medelis kuo ilgiau nemestų spyglių arba tai darytų tik prieš pat švenčių pabaigą.

„Skiriasi rūšys – kai kurios išlaiko spyglius ilgiau. Pavyzdžiui, dygioji eglė, kitaip dar žinoma kaip sidabrinė. Tokia eglutė, kad ir nudžiūsta, jos spygliai sukietėja ir laikosi ant šakų. O paprasta miško eglutė, pastatyta šiltoje patalpoje, neturėdama pakankamai drėgmės, nelaistoma, greičiausiai mėnesio iki švenčių neišgyvens“, – sakė Raudondvario medelyno viršininkė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Raudondvario medelyne
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Raudondvario medelyne galima įsigyti ir kirstą pušį bei puošti ją kaip Kalėdų medį

Pašnekovės teigimu, parsinešus medelį į namus itin svarbu neįnešti jo iš karto į šiltą kambarį, ypač, jei laukia šąla. „Idealiausia eglei temperatūra namuose – apie 10 laipsnių šilumos. Todėl kai kas eglutes puošia verandose, terasose. Jei laikoma šiltesnėje patalpoje, tuomet nupjautą eglę reikia pamerkti į vandenį ir jį keisti. Taip pat reikėtų bent du kartus atnaujinti pjūvį – iškart parsinešus ir vėliau. Žinoma, su papuošta egle tai padaryti sudėtinga...“ – kalbėjo R.Žebrauskaitė.

Pasak jos, tie pirkėjai, kurie egles perka prieš mėnesį, dažniausiai renkasi medelius vazonuose. Tokiu atveju eglių priežiūra būna panaši į kambarinių gėlių.

„Tačiau tikėtis, kad po švenčių ją bus galima pasodinti ir ji prigis bei užgaus, reikėtų ne visiems. Švenčių maratonas kai kada eglutei būna pražūtingas. Esame skaičiavę, kad prigyja maždaug 40–45 proc. tokių eglių. Ir dažniausiai pasiseka tiems, kurie, atrodo, nieko specialiai nedaro – iškasa duobę, įkiša medį ir viskas“, – tikino pašnekovė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Raudondvario medelyne
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Raudondvario medelyne

Daugiausia nuperkama kirstų eglių

Prieš mėnesį ar anksčiau eglę perkantys pirkėjai dažniausiai renkasi medelius vazonuose. Vis dėlto Raudondvario medelyne per šventinį prekybos sezoną daugiausia – 60 proc. – parduodama kirstų žaliaskarių.

Pasak R.Žebrauskaitės, eglučių kainos šiemet mažai kuo skiriasi nuo praėjusių metų: kirstos kainuoja nuo 2,5 Eur iki 80 Eur. „Jei eglė didesnė nei 5 metrai (kai kam reikia ir tokių), kaina siekia 100 Eur. Tačiau tokių retai prireikia“, – sakė pašnekovė.

Eglių vazonuose kainos šiemet medelyne yra nuo 6 Eur iki 50-ies. Paklausios ir šakos – žmonės perka tiek eglių, tiek pušų šakas namų puošybai, vainikams ir kitokiems šventiniams rankdarbiams.

Medelyno darbuotojai priminė, kad Kalėdų medis yra ne tik įvairių rūšių eglės – Raudondvaryje galima įsigyti ir kėnių (tiek kirstų, tiek vazonuose), taip pat – pušų.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Raudondvario medelyne
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Raudondvario medelyne galima įsigyti ne tik eglių, bet ir pušų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius